1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Przetwory
  4. Chutney z pomidorów i czerwonej cebuli

Chutney z pomidorów i czerwonej cebuli

Chutney z pomidorów i czerwonej cebuli w słoiczku z dodatkiem bazylii i kolorowego pieprzu - Wszystkiego Słodkiego
Chutney z pomidorów i czerwonej cebuli w słoiczku z dodatkiem bazylii i kolorowego pieprzu - Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Prawdziwa gratka dla fanów słodko-słonych kombinacji. Dżem, ale tym razem w wersji trochę wytrawnej, czyli chutney z pomidorów i czerwonej cebuli🧅🍅🧅 

Odpowiednio słodki, lekko kwaśny i pikantny będzie idealnym dopełnieniem do potraw z mięsa🍔, ale także dań wegetariańskich🥙 Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek🥪, tostów, pasztetów i przeróżnych past. Z lekko pikantnym żółtym serem tworzy duet idealny!🧀

Dzięki dodatkowi Żelfixu uniwersalnego Dr. Oetkera możemy kontrolować ilość dodanego cukru do naszej konfitury, a samo przygotowanie chutney nie zajmie dużo czasu. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Chutney z pomidorów i czerwonej cebuli:

  • Krok 1

    Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, czosnek i łyżkę brązowego cukru.

    Na patelni rozgrzana oliwa. Obok w misie czerwona cebula i cukier trzcinowy.
  • Krok 2

    Smaż około 10-15 minut na średniej mocy palnika, do momentu aż cebula zmięknie i skarmelizuje się. W trakcie smażenia możesz delikatnie podlać cebulę wodą, jeśli zacznie się za bardzo przypalać.

    Skarmelizowana czerwona cebuli na patelni.
  • Krok 3

    Pokrojone w kostkę pomidory wymieszaj w garnku z przecierem, octem balsamicznym i Żelfixem uniwersalnym. Całość zagotuj, cały czas mieszając. 

    W garnku pokrojone pomidory. Obok na blacie opakowanie żelfixu uniwersalnego, ocet balsamiczny i koncentrat pomidorowy.
  • Krok 4

    Dodaj skarmelizowaną cebulę, pozostały cukier i przyprawy. Gotuj około 5-10 minut.

    W garnku pomidory z żelfixem, cukrem oraz octem balsamicznym. Na desce świeże zioła. Na patelni skarmelizowana cebula i w małej miseczce cukier trzcinowy.
  • Krok 5

    Gorący chutney przelej do czystych, wyparzonych słoiczków i odwróć do góry dnem.

    W garnku gotowy chutney z pomidorów i czerwonej cebuli. Obok przygotowane słoiczki.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/przetwory/chutney-z-pomidorow-i-czerwonej-cebuli

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej