1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Przetwory
  4. Konfitura z truskawek z dodatkiem kiwi

Konfitura z truskawek z dodatkiem kiwi

Teresa  - zdjęcie profilowe
Teresa Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Dziś mam dla Was przepis na pyszną konfiturę z truskawek z dodatkiem kiwi i cytryny. Na straganach są już polskie  owoce i warzywa. W czasie sezonu truskawkowego warto je wykorzystać i przygotować jak najwięcej przetworów z tych pysznych, zdrowych owoców. Truskawki wspaniale nadają się na dżemy i konfitury. Przetwory możemy robić z samych truskawek lub dodawać do nich inne owoce, wzbogacając w ten sposób smak, tak jak w tym przepisie.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Truskawki dokładnie umyj, usuń szypułki i pokrój na połówki. Kiwi obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki. Cytrynę obierz dokładnie ze skóry i z białych błonek , tak aby pozostał sam miąższ.

  • Krok 2

    Owoce odważ (1 kg) i wsyp do garnka mieszając z cukrem żelującym. Garnek postaw na średniej mocy palnika i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia.

  • Krok 3

    Gotuj przez 3 minuty nadal cały czas mieszając. Zdejmij garnek z kuchenki i mieszaj konfiturę do zaniku piany lub usuń pianę łyżką. Gorącą konfiturę przełóż do słoików, które natychmiast zakręć i postaw na 10 minut do góry dnem.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej