Konfitura z truskawek z dodatkiem kiwi
🍓🍋 Dziś mam dla Was przepis na pyszną konfiturę z truskawek z dodatkiem kiwi i cytryny. Na straganach są już polskie owoce i warzywa. W czasie sezonu truskawkowego warto je wykorzystać i przygotować jak najwięcej przetworów z tych pysznych, zdrowych owoców. Truskawki wspaniale nadają się na dżemy i konfitury. Przetwory możemy robić z samych truskawek lub dodawać do nich inne owoce, wzbogacając w ten sposób smak - tak jak w tym przepisie. ❤️
Lubisz robić przetwory? To być może przydadzą Ci się nasze poradniki:
🍓 Jak pasteryzować słoiki? 3 sposoby na pasteryzację przetworów
🍓 Pasteryzacja słoików w piekarniku - jak to zrobić dobrze? Wskazówki
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie konfitury z truskawek z dodatkiem kiwi i cytryny:
-
Krok 1
Truskawki dokładnie umyj, usuń szypułki i pokrój na połówki. Kiwi obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki. Cytrynę obierz dokładnie ze skórki i z białych błonek, aby pozostał sam miąższ.
-
Krok 2
Owoce odważ (łącznie 1 kg) i wsyp do garnka, wymieszaj z cukrem żelującym. Garnek postaw na średniej mocy palnika i cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia.
-
Cukier żelujący 2:1 Dr. Oetker
Cukier żelujący 2:1 to środek żelujący w proszku, który pozwala na szybkie przygotowanie konfitur i dzięki temu pomaga nie tylko zaoszczędzić czas, ale też zachować więcej witamin z owoców. Naturalna pektyna zapobiega pleśnieniu przetworów.
-
Krok 3
Gotuj przez 3 minuty, nadal cały czas mieszając. Zdejmij garnek z kuchenki i mieszaj konfiturę do zaniku piany lub usuń pianę łyżką. Gorącą konfiturę przełóż do słoików, które natychmiast zakręć i postaw na 10 minut do góry dnem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/przetwory/konfitura-z-truskawek-z-dodatkiem-kiwi |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze