Konfitura z czerwonych pomarańczy


Czerwone pomarańcze są naprawdę soczyste i słodkie. Ich smak warto zachować na dłużej. Konfiturę już następnego dnia wykorzystałam do mojego wypieku. Już dawno tak pozytywnie nie zaskoczyło mnie połączenie smaków i to, jak idealnie się ze sobą skomponowały (a piekę na co dzień i rzadko mnie coś zaskakuje :)). Dlatego już dziś szczerze zachęcam Cię do wypróbowania konfitury na migdałowo-czekoladowym mazurku wielkanocnym oraz w innych wypiekach. ;)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
-
Krok 1
Pomarańcze starannie obierz nożykiem, pozbywając się wszystkich skórek. Jest to dość pracochłonne, ale naprawdę warto.
-
Krok 2
Sam miąższ pokrój na kawałki i usuń z niego pestki. Odważ, by łącznie z sokiem miał kilogram.
-
Krok 3
Owoce przełóż do garnka, wymieszaj z cukrem żelującym i zagotuj. Pod koniec łyżką usuń pianę.
-
Krok 4
Po 3 minutach przelej do słoiczków i odstaw na kwadrans do góry dnem.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze