Dżem brzoskwiniowy z czarną porzeczką

W tym roku eksperymentuję z brzoskwiniami! :) Jak wiecie, przygotowywałam już tego lata dżemy brzoskwiniowe połączone z mango oraz malinami.Tym razem zapraszam na połączenie brzoskwini z czarną porzeczką. :) Dwa klasyczne smaki, zazwyczaj osobno, tutaj w jednym słoiczku. Polecam!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
-
Krok 1
Umyte obrane i wypestkowane brzoskwinie pokrój na małą kostkę i wrzuć do garnka, dodając do nich sok z cytryny. Porzeczki obierz z łodyżek i większych szypułek, umyj i dodaaj do brzoskwiń.
-
Krok 2
Następnie owoce wymieszaj z Żelfixem i ustaw na średniej mocy palnika. Mieszając co chwilę, doprowadź do zagotowania.
-
Krok 3
Następnie dodaj cukier, wymieszaj dokładnie i ponownie doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze przez około 3-4 minuty, mieszając co chwilę, aby dżem się nie przypalił.
-
Krok 4
Jeśli na wierzchu powstanie piana, zbierz ją łyżką. Napełnij słoiki do pełna gorącym dżemem. Natychmiast zakręć i ustaw dnem do góry, aby wieczka się zassały.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze