Przetwory

Dżem brzoskwiniowy z czarną porzeczką

dżem brzoskwiniowy z czarną porzeczką

Dżem brzoskwiniowy z czarną porzeczką

  • 00:30
  • 5
  • Łatwy
Zaktualizowano:
00:30
5
Łatwy

W tym roku eksperymentuję z brzoskwiniami! :) Jak wiecie, przygotowywałam już tego lata dżemy brzoskwiniowe połączone z mango oraz malinami.Tym razem zapraszam na połączenie brzoskwini z czarną porzeczką. :) Dwa klasyczne smaki, zazwyczaj osobno, tutaj w jednym słoiczku. Polecam!

Składniki

Składniki:
  • 750 g dojrzałych brzoskwiń (po obraniu i wypestkowaniu)
  • 250 g czarnej porzeczki
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 Żelfix 3:1 Dr. Oetkera
  • 350 g cukru
Wskazówki

Dżem brzoskwiniowy z czarną porzeczką

Krok 1

Umyte obrane i wypestkowane brzoskwinie pokrój na małą kostkę i wrzuć do garnka, dodając do nich sok z cytryny. Porzeczki obierz z łodyżek i większych szypułek, umyj i dodaaj do brzoskwiń.

Krok 2

Następnie owoce wymieszaj z Żelfixem i ustaw na średniej mocy palnika. Mieszając co chwilę, doprowadź do zagotowania.

Krok 3

Następnie dodaj cukier, wymieszaj dokładnie i ponownie doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze przez około 3-4 minuty, mieszając co chwilę, aby dżem się nie przypalił.

Krok 4

Jeśli na wierzchu powstanie piana, zbierz ją łyżką. Napełnij słoiki do pełna gorącym dżemem. Natychmiast zakręć i ustaw dnem do góry, aby wieczka się zassały.

Składniki
Składniki:
  • 750 g dojrzałych brzoskwiń (po obraniu i wypestkowaniu)
  • 250 g czarnej porzeczki
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 Żelfix 3:1 Dr. Oetkera
  • 350 g cukru
Przetwory ->

Przepisy z kategorii Przetwory