1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Przetwory
  4. Dżem truskawkowy z wanilią

Dżem truskawkowy z wanilią

dżem truskawkowy z wanilią w słoiczku z łyżeczką - wszystkiego słodkiego
dżem truskawkowy z wanilią w słoiczku z łyżeczką - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

🍓 Dżem truskawkowy z wanilią to bardzo szybki sposób na zamknięcie smaku lata w słoiczku i rozkoszowanie się nim jesienią lub zimą. :) To także dobry sposób na zatrzymanie smaku słodkich truskawek - w końcu sezon tak krótko trwa! W tym dżemie ich smak podkreśliłam cukrem z prawdziwą wanilią. Serdecznie polecam mój sprawdzony przepis!

Lubisz robić przetwory? Sprawdź nasze poradniki:

🍓 Jak pasteryzować słoiki? 3 sposoby na pasteryzację przetworów

🍓 Pasteryzacja słoików w piekarniku - jak to zrobić dobrze? Wskazówki

🍓 Żelfix - czym jest i jak go używać?


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie dżemu truskawkowego z wanilią:

  • Krok 1

    Pamiętaj, żeby przed przygotowaniem dżemu dokładnie umyć, wyparzyć i osuszyć słoiczki, do których będziesz wlewać przetwory.

  • Krok 2

    Truskawki umyj i usuń z nich szypułki. Następnie drobno pokrój owoce.

  • Krok 3

    Truskawki przełóż do dużego garnka i dokładnie wymieszaj z Żelfixem. Podgrzewaj do momentu zagotowania. Następnie dodaj cukier oraz cukier z wanilią i gotuj jeszcze przez 3-4 minuty.

  • Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker

    Cukier z wanilią od Dr. Oetkera zawiera dodatek ziarenek z prawdziwej wanilii Bourbon z Madagaskaru. Dzięki temu nadaje Twoim deserom i wypiekom niepowtarzalnego aromatu!

    Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker
  • Krok 4

    Dżem zdejmij z palnika i przelej go do słoiczków, szczelnie zamknij i odstaw do góry dnem na około 15 minut.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/przetwory/dzem-truskawkowy-wanilia

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej