Dżem brzoskwiniowo-malinowy
W tym dżemie kawałki pysznych, soczystych brzoskwiń podkreśliłam malinową nutą. Oba smaki są wyraźnie wyczuwalne, żaden z nich nie dominuje i idealnie się uzupełniają. Naprawdę warto wypróbować ten przepis na dżem brzoskwiniowo-malinowy! 🍑
Lubisz robić przetwory? To być może przydadzą Ci się nasze poradniki:
🍑 Jak pasteryzować słoiki? 3 sposoby na pasteryzację przetworów
🍑 Pasteryzacja słoików w piekarniku - jak to zrobić dobrze? Wskazówki
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie dżemu brzoskwiniowo-malinowego:
-
Krok 1
Obrane i wypestkowane brzoskwinie pokrój na małe kawałeczki. Maliny zmiksuj i przetrzyj przez sito.
-
Krok 2
Brzoskwinie, sok z cytryny i mus z malin umieść w garnku, dodaj żelfix, wymieszaj i ustaw garnek na średniej mocy palnika.
-
Żelfix 3:1 Dr. Oetker
Dzięki Żelfixowi 3:1 od Dr. Oetkera możesz przygotować swoje ulubione konfitury dodając znacznie mniej cukru! Naturalna pektyna owocowa to gwarancja odpowiedniej konsystencji przetworów.
-
Krok 3
Doprowadź do zagotowania, co chwilę mieszając owoce. Następnie dodaj cukier, wymieszaj i gotuj jeszcze około 2-3 minuty.
-
Krok 4
Gotowy dżem przełóż do słoiczków. Każdy zakręcony słoik ustaw do góry dnem i pozostaw na ok. 30 minut.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/przetwory/dzem-brzoskwiniowo-malinowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze