Przetwory

Dżem z czerwonych owoców

dżem z czerwonych owoców

Dżem z czerwonych owoców

  • 00:30
  • 10
  • Łatwy
Zaktualizowano:
00:30
10
Łatwy

Zamykam lato w słoiczkach robiąc dżem z czerwonych owoców. Tym razem wybrałam piękne czerwone porzeczki, pyszne truskawki, słodkie maliny, oraz wiśnie. Mieszanka tych czterech owoców sprawia, że przetwory mają wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jesienią i zimą będą przypominać mi o wspaniale spędzonych wakacjach. :-)

Składniki

Składniki:
  • 250 g czerwonej porzeczki
  • 500 g malin
  • 500 g wiśni
  • 750 g truskawek
  • 2 Cukry żelujące 2:1 Dr. Oetkera
Wskazówki

Dżem z czerwonych owoców

Krok 1

Owoce umyj i obierz z szypułek, a wiśnie wydryluj. Do garnka wsyp owoce oraz cukier żelujący 2:1, po czym całość dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Następnie postaw na ogień i zagotuj cały czas mieszając. Gotuj jeszcze 3 minuty, nie przerywając mieszania.

Krok 3

Po odstawieniu z ognia, zdejmij łyżką pianę, która utworzyła się na wierzchu w trakcie gotowania. Gorący jeszcze dżem nalewaj do słoików, i od razu szczelnie je zamknij, odwracając słoiczki do góry dnem na 10 minut.

Składniki
Składniki:
  • 250 g czerwonej porzeczki
  • 500 g malin
  • 500 g wiśni
  • 750 g truskawek
  • 2 Cukry żelujące 2:1 Dr. Oetkera
Przetwory ->

Przepisy z kategorii Przetwory