1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Przetwory
  4. Dżem z czerwonych owoców

Dżem z czerwonych owoców

Teresa - zdjęcie profilowe
Teresa Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Zamykam lato w słoiczkach robiąc dżem z czerwonych owoców. Tym razem wybrałam piękne czerwone porzeczki, pyszne truskawki, słodkie maliny, oraz wiśnie. Mieszanka tych czterech owoców sprawia, że przetwory mają wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jesienią i zimą będą przypominać mi o wspaniale spędzonych wakacjach. :-)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Owoce umyj i obierz z szypułek, a wiśnie wydryluj. Do garnka wsyp owoce oraz cukier żelujący 2:1, po czym całość dokładnie wymieszaj.

  • Krok 2

    Następnie postaw na ogień i zagotuj cały czas mieszając. Gotuj jeszcze 3 minuty, nie przerywając mieszania.

  • Krok 3

    Po odstawieniu z ognia, zdejmij łyżką pianę, która utworzyła się na wierzchu w trakcie gotowania. Gorący jeszcze dżem nalewaj do słoików, i od razu szczelnie je zamknij, odwracając słoiczki do góry dnem na 10 minut.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej