Dżem truskawkowo-rabarbarowy z bananem i wanilią
Dżem truskawkowo-rabarbarowy z bananem i wanilią. Słodki i pyszny, przygotowany głównie z sezonowych owoców, z wyczuwalną nutą wanilii. Idealnie sprawdzi się w słodkich wypiekach lub jako dodatek do śniadania. Polecam
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Sposób przygotowania dżemu truskawkowo-rabarbarowego z bananem:
-
Krok 1
Słoiczki do dżemu dokładnie umyj i wyparz.
-
Krok 2
Rabarbar obierz ze skórki, pokrój na półcentymetrowe kawałki. Odważ 400 g i przesyp do garnka. Truskawki umyj i usuń szypułki, pokrój na mniejsze kawałki, odważ 300 g i dodaj do rabarbaru. Banany również pokrój na kawałki i dodaj do pozostałych owoców.
-
Krok 3
Całość zasyp cukrem żelującym i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 4
Wanilię natnij wzdłuż, łyżeczką wyskrob ziarenka i razem z laską dodaj do owoców.
-
Krok 5
Garnek umieść na palniku i mieszając, zagotuj. Po upływie 5 minut wyłącz palnik, wyciągnij laskę, a resztę przelej do wyparzonych wcześniej słoiczków. Odstaw do góry dnem na około pół godziny.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/przetwory/truskawkowo-rabarbarowy-z-bananem-i-wanilia |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze