Przetwory

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z bananem i wanilią

dżem truskawkowo-rabarbarowy z bananem i wanilią

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z bananem i wanilią

  • 00:30
  • 5
  • Łatwy
Zaktualizowano:
00:30
5
Łatwy

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z bananem i wanilią. Słodki i pyszny, przygotowany głównie z sezonowych owoców, z wyczuwalną nutą wanilii. Idealnie sprawdzi się w słodkich wypiekach lub jako dodatek do śniadania. Polecam

Składniki

Składniki:
  • 400 g rabarbaru
  • 300 g truskawek
  • 300 g bananów (2 duże)
  • 1 Cukier żelujący 2:1 Dr. Oetkera
  • 1 Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
Wskazówki

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z bananem i wanilią

Krok 1

Słoiczki do dżemu dokładnie umyj i wyparz.

Krok 2

Rabarbar obierz ze skórki, pokrój na półcentymetrowe kawałki. Odważ 400 g i przesyp do garnka. Truskawki umyj i usuń szypułki, pokrój na mniejsze kawałki, odważ 300 g i dodaj do rabarbaru. Banany również pokrój na kawałki i dodaj do pozostałych owoców.

Krok 3

Całość zasyp cukrem żelującym i dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Wanilię natnij wzdłuż, łyżeczką wyskrob ziarenka i razem z laską dodaj do owoców.

Krok 5

Garnek umieść na palniku i mieszając, zagotuj. Po upływie 5 minut wyłącz palnik, wyciągnij laskę, a resztę przelej do wyparzonych wcześniej słoiczków. Odstaw do góry dnem na około pół godziny.

Składniki
Składniki:
  • 400 g rabarbaru
  • 300 g truskawek
  • 300 g bananów (2 duże)
  • 1 Cukier żelujący 2:1 Dr. Oetkera
  • 1 Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
Przetwory ->

Przepisy z kategorii Przetwory

Wszystkiego słodkiego
01:00
5
Łatwy
Dżem morelowy
Dr. Oetker poleca
00:30
5
Łatwy
Dżem gruszkowy