1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Przetwory
  4. Dżem truskawkowo-rabarbarowy z bananem i wanilią

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z bananem i wanilią

dżem truskawkowo-rabarbarowy z bananem i wanilią
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z bananem i wanilią. Słodki i pyszny, przygotowany głównie z sezonowych owoców, z wyczuwalną nutą wanilii. Idealnie sprawdzi się w słodkich wypiekach lub jako dodatek do śniadania. Polecam


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Słoiczki do dżemu dokładnie umyj i wyparz.

  • Krok 2

    Rabarbar obierz ze skórki, pokrój na półcentymetrowe kawałki. Odważ 400 g i przesyp do garnka. Truskawki umyj i usuń szypułki, pokrój na mniejsze kawałki, odważ 300 g i dodaj do rabarbaru. Banany również pokrój na kawałki i dodaj do pozostałych owoców.

  • Krok 3

    Całość zasyp cukrem żelującym i dokładnie wymieszaj.

  • Krok 4

    Wanilię natnij wzdłuż, łyżeczką wyskrob ziarenka i razem z laską dodaj do owoców.

  • Krok 5

    Garnek umieść na palniku i mieszając, zagotuj. Po upływie 5 minut wyłącz palnik, wyciągnij laskę, a resztę przelej do wyparzonych wcześniej słoiczków. Odstaw do góry dnem na około pół godziny.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej