Przetwory

Gładki dżem jagodowy

gładki dżem jagodowy na śniadanie

Gładki dżem jagodowy

  • 00:30
  • 5
  • Łatwy
Zaktualizowano:
00:30
5
Łatwy

Gładki dżem jagodowy to moja propozycja na zatrzymanie smaku świeżych, letnich jagód na dłużej! Uwielbiam jesienią lub zimą otworzyć słoiczek z własnym dżemem i przenieść się smakiem i zapachem do lata. Gładki dżem jest bardzo uniwersalny, pasuje do większości słodkich posiłków. Ja najbardziej lubię rozsmarować solidną porcję dżemu jagodowego na świeżej bułce z masłem.. :) Świetnie sprawdza się też jako dodatek do budyniu albo na ciepłym toście z masłem orzechowym :) Dżem robi się naprawdę szybko i prosto, a przyjemność z przygotowania własnego dżemu jest ogromna! Spróbujcie, polecam :)  

Składniki

Składniki:
  • 1 kg jagód
  • 1 Żelfix 3:1 Dr. Oetkera
  • 350 g cukru
Wskazówki

Gładki dżem jagodowy

Krok 1

Przed przygotowaniem dżemu umyj, dokładnie wyparz i osusz słoiczki.

Krok 2

Jagody umyj i osusz na cedzaku. Usuń listki, przełóż je do kielicha blendera i dokładnie zmiksuj na mus.

Krok 3

Zmiksowane owoce przelej do garnka, wymieszaj z Żelfixem. Zagotuj, ciągle mieszając. Dodaj przygotowaną porcję cukru i ponownie zagotuj.

Krok 4

Po 2 minutach odstaw garnek z palnika i natychmiast przelej do słoiczków, szczelnie je zamykając. Odstawiłam na 10 minut do góry dnem.

Składniki
Składniki:
  • 1 kg jagód
  • 1 Żelfix 3:1 Dr. Oetkera
  • 350 g cukru
Przetwory ->

Przepisy z kategorii Przetwory