1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Przetwory
  4. Gładki dżem jagodowy

Gładki dżem jagodowy

gładki dżem jagodowy na śniadanie
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Gładki dżem jagodowy to moja propozycja na zatrzymanie smaku świeżych, letnich jagód na dłużej! Uwielbiam jesienią lub zimą otworzyć słoiczek z własnym dżemem i przenieść się smakiem i zapachem do lata. Gładki dżem jest bardzo uniwersalny, pasuje do większości słodkich posiłków. Ja najbardziej lubię rozsmarować solidną porcję dżemu jagodowego na świeżej bułce z masłem :) Świetnie sprawdza się też jako dodatek do budyniu albo na ciepłym toście z masłem orzechowym. Dżem robi się naprawdę szybko i prosto, a przyjemność z przygotowania własnego dżemu jest ogromna! Spróbujcie, polecam :)  


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie dżemu jagodowego:

  • Krok 1

    Przed przygotowaniem dżemu umyj, dokładnie wyparz i osusz słoiczki.

  • Krok 2

    Jagody umyj i osusz na cedzaku. Usuń listki, przełóż je do kielicha blendera i dokładnie zmiksuj na mus.

  • Krok 3

    Zmiksowane owoce przelej do garnka, wymieszaj z Żelfixem. Zagotuj, ciągle mieszając. Dodaj przygotowaną porcję cukru i ponownie zagotuj.

  • Krok 4

    Po 2 minutach odstaw garnek z palnika i natychmiast przelej do słoiczków, szczelnie je zamykając. Odstawiłam na 10 minut do góry dnem.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/przetwory/gladki-dzem-jagodowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej