Gładki dżem jagodowy
💜 Gładki dżem jagodowy to moja propozycja na zatrzymanie smaku świeżych letnich jagód na dłużej! Uwielbiam jesienią lub zimą otworzyć słoiczek z własnym dżemem i przenieść się smakiem i zapachem do lata. Gładki dżem jest bardzo uniwersalny, pasuje do większości słodkich posiłków.
Ja najbardziej lubię rozsmarować solidną porcję dżemu jagodowego na świeżej bułce z masłem. :) Świetnie sprawdza się też jako dodatek do budyniu albo na ciepłym toście z masłem orzechowym. Dżem robi się naprawdę szybko i prosto, a przyjemność z przygotowania własnego dżemu jest ogromna! Spróbujcie, polecam!
A jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z przetworami, to może przydadzą Ci się nasze poradniki:
🍁 Jak pasteryzować słoiki? 3 sposoby na pasteryzację przetworów
🍁 Pasteryzacja słoików w piekarniku - jak to zrobić dobrze? Wskazówki
🍁 Żelfix - czym jest i jak go używać?
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie gładkiego dżemu jagodowego:
-
Krok 1
Przed przygotowaniem dżemu umyj, dokładnie wyparz i osusz słoiczki.
-
Krok 2
Jagody umyj i odsącz na cedzaku. Usuń listki, przełóż je do kielicha blendera i dokładnie zmiksuj na mus.
-
Krok 3
Zmiksowane owoce przelej do garnka, wymieszaj z Żelfixem i zagotuj, ciągle mieszając. Dodaj przygotowaną porcję cukru i ponownie zagotuj.
-
Żelfix 3:1 Dr. Oetker
Dzięki Żelfixowi 3:1 od Dr. Oetkera możesz przygotować swoje ulubione konfitury dodając znacznie mniej cukru! Naturalna pektyna owocowa to gwarancja odpowiedniej konsystencji przetworów.
-
Krok 4
Po 2 minutach odstaw garnek z palnika i natychmiast przelej do słoiczków, szczelnie je zamykając. Odstaw na 10 minut do góry dnem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/przetwory/gladki-dzem-jagodowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze