Przetwory

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z pieprzem cytrynowym

dżem truskawkowo-rabarbarowy z pieprzem cytrynowym

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z pieprzem cytrynowym

  • 00:30
  • 5
  • Łatwy
Zaktualizowano:
00:30
5
Łatwy

Rabarbar w połączeniu z truskawkami daje smak, który przypomina czerwcowe przedpołudnia. Świeże pieczywo posmarowane masłem i domowej roboty dżemem... Mniam :)

Składniki

Składniki:
  • 500 g rabarbaru
  • 500 g truskawek
  • 1 opakowanie Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
  • Sok z połowy cytryny
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
Wskazówki

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z pieprzem cytrynowym

Krok 1

Przed przygotowaniem dżemu dokładnie umyj i osusz słoiczki.

Krok 2

Owoce dokładnie umyj. Rabarbar obierz, pokrój na 2 cm kawałki. Z truskawek usuń szypułki, większe pokrój. Odważ 350 g cukru.

Krok 3

Owoce przełóż do garnka, wymieszaj z żelfixem i zagotuj. Dodaj sok z połowy cytryny i pieprz cytrynowy.

Krok 4

Do gotujących się owoców dosyp cukier, ponownie zagotuj i mieszając, gotuj jeszcze przez kolejne 3 minuty.

Krok 5

Garnek odstaw z palnika, mieszaj jeszcze przez chwilkę do zaniku piany. Gorącą konfiturę przełóż do słoiczków, szczelnie zamknij i odłóż je do góry dnem na 10 minut.

Składniki
Składniki:
  • 500 g rabarbaru
  • 500 g truskawek
  • 1 opakowanie Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
  • Sok z połowy cytryny
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
Przetwory ->

Przepisy z kategorii Przetwory