1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Przetwory
  4. Dżem truskawkowo-rabarbarowy z pieprzem cytrynowym

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z pieprzem cytrynowym

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Rabarbar w połączeniu z truskawkami daje smak, który przypomina czerwcowe przedpołudnia. Świeże pieczywo posmarowane masłem i domowej roboty dżemem... Mniam :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Przed przygotowaniem dżemu dokładnie umyj i osusz słoiczki.

  • Krok 2

    Owoce dokładnie umyj. Rabarbar obierz, pokrój na 2 cm kawałki. Z truskawek usuń szypułki, większe pokrój. Odważ 350 g cukru.

  • Krok 3

    Owoce przełóż do garnka, wymieszaj z żelfixem i zagotuj. Dodaj sok z połowy cytryny i pieprz cytrynowy.

  • Krok 4

    Do gotujących się owoców dosyp cukier, ponownie zagotuj i mieszając, gotuj jeszcze przez kolejne 3 minuty.

  • Krok 5

    Garnek odstaw z palnika, mieszaj jeszcze przez chwilkę do zaniku piany. Gorącą konfiturę przełóż do słoiczków, szczelnie zamknij i odłóż je do góry dnem na 10 minut.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej