1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik z kremem cytrynowym

Sernik z kremem cytrynowym

sernik z wanili─ů i kremem cytrynowym
Natalia - zdj─Öcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 6 ocen

Przygotowa┼éam dla Was pyszny, waniliowy sernik bez spodu. Oblany najlepszym, cytrynowym kremem (tzw. lemon curd) pi─Öknie wygl─ůda i wspaniale smakuje. Wypróbuj mój sprawdzony przepis! 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno┼Ťci
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Masa serowa:

  • Krok 1

    Dno tortownicy o ┼Ťrednicy 24 cm wy┼éó┼╝ papierem do pieczenia, a boki posmaruj mas┼éem. Piekarnik nagrzej do temperatury 150°C.

  • Krok 2

    Twaróg i serek mascarpone umie┼Ť─ç w misie i utrzyj mikserem na g┼éadko.

  • Krok 3

    Dodaj mleko skondensowane, cukier i jajka. Lask─Ö wanilii rozetnij wzd┼éu┼╝, wyskrob z niej ziarenka i dodaj do pozosta┼éych sk┼éadników. Ca┼éo┼Ť─ç utrzyj na najni┼╝szych obrotach miksera do uzyskania jednolitej konsystencji. Na ko┼äcu dodaj sernix i dok┼éadnie wymieszaj.

  • Krok 4

    Gotow─ů mas─Ö przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz oko┼éo 60 minut z par─ů wodn─ů (na najni┼╝szym poziomie piekarnika ustaw naczynie z gor─ůc─ů wod─ů, mozesz u┼╝y─ç np. g┼é─Öbokiej brytfanny).

  • Krok 5

    Po upieczeniu wyjmij i wystud┼║. Na koniec zdjmij obr─Öcz tortownicy i sch┼éodz sernik w lodówce przez kilka godzin (mo┼╝esz pozostawi─ç go na ca┼é─ů noc).

Krem cytrynowy:

  • Krok 6

    W metalowej misce roztrzep jajka, ┼╝ó┼étka i cukier. Dodaj roztopione mas┼éo i wymieszaj.

  • Krok 7

    Na koniec dodaj skórk─Ö otart─ů z jednej z cytryn i sok ze wszystkich trzech cytryn.

  • Krok 8

    Misk─Ö ustaw na rondelku z niewielk─ů ilo┼Ťci─ů gotuj─ůcej si─Ö wody. Ca┼éy czas mieszaj─ůc, podgrzewaj do momentu zg─Östnienia kremu (nie gotuj). Zdejmij z rondelka i wystud┼║. Nast─Öpnie przykryj foli─ů i sch┼éod┼║ w lodówce.

  • Krok 9

    Sch┼éodzony sernik prze┼éó┼╝ na pater─Ö i równomiernie rozprowad┼║ na nim krem cytrynowy.

* Krem zaraz po zagotowaniu nie b─Ödzie bardzo g─Östy, nieco bardziej zwarty robi si─Ö po wystudzeniu. Pami─Ötaj aby nie podgrzewa─ç zbyt d┼éugo kremu, bo powstan─ů bia┼ée grudki bia┼éka. Je┼Ťli tak si─Ö stanie, wystarczy przecedzi─ç krem przez sitko.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Wi─Öcej