1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik z kremem cytrynowym

Sernik z kremem cytrynowym

sernik z wanili膮 i kremem cytrynowym
sernik z wanili膮 i kremem cytrynowym
Natalia - zdj臋cie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 6 ocen

Przedstawiam Wam pyszny, waniliowy sernik bez spodu. Oblany najlepszym, cytrynowym kremem (tzw. lemon curd), który nadaje ciastu odrobin臋 rze艣ko艣ci. Pi臋knie wygl膮da i wspaniale smakuje. Wypróbuj mój sprawdzony przepis na sernik z kremem cytrynowym i podziel si臋 tym pysznym ciastem z bliskimi! 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie waniliowej masy serowej:

  • Krok 1

    Dno tortownicy o 艣rednicy 24 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia, a boki posmaruj mas艂em. Piekarnik nagrzej do temperatury 150°C.

  • Krok 2

    Twaróg i serek mascarpone umie艣膰 w misie i utrzyj mikserem na g艂adko.

  • Krok 3

    Dodaj mleko skondensowane, cukier i jajka. Lask臋 wanilii rozetnij wzd艂u偶, wyskrob z niej ziarenka i dodaj do pozosta艂ych sk艂adników. Ca艂o艣膰 utrzyj na najni偶szych obrotach miksera do uzyskania jednolitej konsystencji. Na ko艅cu dodaj sernix i dok艂adnie wymieszaj.

  • Natalia poleca

    Laska wanilii z Wysp Pacyfiku to jedna z moich ulubionych przypraw. Aromat, kt贸ry dzi臋ki niej uzyskacie jest niepowtarzalny i przeniesie ka偶de, nawet najprostsze ciasto na inny poziom s艂odkiego wtajemniczenia. Owocowo-kwiatowa nuta idealnie podkre艣li smak Twojego sernika!

  • Krok 4

    Gotow膮 mas臋 przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz oko艂o 60 minut z par膮 wodn膮 (na najni偶szym poziomie piekarnika ustaw naczynie z gor膮c膮 wod膮, mo偶esz u偶y膰 np. g艂臋bokiej brytfanny).

  • Krok 5

    Po upieczeniu wyjmij i wystud藕. Na koniec zdjmij obr臋cz tortownicy i sch艂odz sernik w lodówce przez kilka godzin (mo偶esz pozostawi膰 go na ca艂膮 noc).

Przygotowanie kremu cytrynowego:

  • Krok 6

    W metalowej misce roztrzep jajka, 偶ó艂tka i cukier. Dodaj roztopione mas艂o i wymieszaj.

  • Krok 7

    Na koniec dodaj skórk臋 otart膮 z jednej z cytryn i sok ze wszystkich trzech cytryn.

  • Krok 8

    Misk臋 ustaw na rondelku z niewielk膮 ilo艣ci膮 gotuj膮cej si臋 wody. Ca艂y czas mieszaj膮c, podgrzewaj do momentu zg臋stnienia kremu (nie gotuj). Zdejmij z rondelka i wystud藕. Nast臋pnie przykryj foli膮 i sch艂od藕 w lodówce.

  • Krok 9

    Sch艂odzony sernik prze艂ó偶 na pater臋 i równomiernie rozprowad藕 na nim krem cytrynowy.

* Krem zaraz po zagotowaniu nie b臋dzie bardzo g臋sty, nieco bardziej zwarty robi si臋 po wystudzeniu. Pami臋taj aby nie podgrzewa膰 zbyt d艂ugo kremu, bo powstan膮 bia艂e grudki bia艂ka. Je艣li tak si臋 stanie, wystarczy przetrze膰 krem przez sitko.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-z-kremem-cytrynowym

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczeg贸lny dzie艅
Party
Cztery pory roku
Owocowe szale艅stwo
Inspiracje
Wi臋cej