Sernik bezglutenowy


Prosty sernik bezglutenowy bez spodu, z dodatkiem aromatycznej wanilii. ❤️ Klasyczny przepis, które skradnie Wasze serca. Pamiętajcie, że możecie podawać go na wiele sposobów! Z owocami, sosem czekoladowym, bitą śmietaną czy z sosem karmelowym. Lubicie takie przepisy?
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Sernik bezglutenowy:
-
Krok 1
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Piekarnik nagrzej do 150°C.
-
Krok 2
Do misy robota kuchennego z końcówką do ucierania wsyp cukier, dodaj miękkie masło, żółtka oraz pastę z wanilii. Ucieraj do momentu aż masa stanie się jasna i puszysta.
-
Krok 3
Dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj do połączenia składników.
-
Krok 4
Dodaj twaróg sernikowy i dokładnie zmiksuj.
-
Krok 5
Dodaj ubite białka i delikatnie wmieszaj do masy za pomocą szpatuły.
-
Krok 6
Masę serową przełóż do tortownicy i delikatnie wyrównaj wierzch. Piecz najpierw w 150°C w trybie góra-dół przez 60 minut, a następnie obniż temperaturę do 120°C i piecz jeszcze przez 30 minut.
-
Krok 7
Upieczony sernik pozostaw do wystudzenia przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie przełóż go do lodówki.
-
Krok 8
Schłodzony sernik możesz udekorować cukrem pudrem, owocami czy polać przed podaniem sosem karmelowym. Wybór należy do Ciebie! 🥰
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze