1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Melopita - miodowo-cynamonowy sernik z greckiej wyspy Sifnos

Melopita - miodowo-cynamonowy sernik z greckiej wyspy Sifnos

Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Melopita, czyli "miodowe ciasto" pochodzące z greckiej wyspy Sifnos to prosty i smaczny sernik, którego kluczowymi składnikami są: miód, ser oraz cynamon. Melipota jest tradycyjnym greckim deserem serwowany podczas świąt wielkanocnych i bożonarodzeniowych, jednak doskonale sprawdzi się również podczas innych okazji. 

 

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Sernik:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 180°C. Okrągłą formę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Jajka i miód ubij mikserem na jasną, puszystą masę. Dodaj serek ricotta, mąkę kukurydzianą, skórkę cytrynową i cynamon. Całość delikatnie ubij na gładką masę.

  • Krok 3

    Gotową masę wlej do przygotowanej formy i piecz przez 45 minut, a następnie wystudź przy lekko uchylonym piekarniku. Przed podaniem schłodź w lodówce.

     

Sos miodowo-cynamonowy:

  • Krok 4

    Umieść miód i cynamon w rondelku. Podgrzewaj na średnim ogniu do zagotowania. Gotuj przez 3-4 minuty, aż sos lekko ściemnieje. Zdejmij z ognia i wmieszaj sok z cytryny.

Do dekoracji:

  • Krok 5

    Polej sernik przygotowanym sosem, a wierzch posyp szczyptą cynamonu i udekoruj laskami cynamonu.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej