Melopita - miodowo-cynamonowy sernik z greckiej wyspy Sifnos

Melopita, czyli "miodowe ciasto" pochodzące z greckiej wyspy Sifnos to prosty i smaczny sernik, którego kluczowymi składnikami są: miód, ser oraz cynamon. Melipota jest tradycyjnym greckim deserem serwowany podczas świąt wielkanocnych i bożonarodzeniowych, jednak doskonale sprawdzi się również podczas innych okazji.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Sernik:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 180°C. Okrągłą formę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Jajka i miód ubij mikserem na jasną, puszystą masę. Dodaj serek ricotta, mąkę kukurydzianą, skórkę cytrynową i cynamon. Całość delikatnie ubij na gładką masę.
-
Krok 3
Gotową masę wlej do przygotowanej formy i piecz przez 45 minut, a następnie wystudź przy lekko uchylonym piekarniku. Przed podaniem schłodź w lodówce.
Sos miodowo-cynamonowy:
-
Krok 4
Umieść miód i cynamon w rondelku. Podgrzewaj na średnim ogniu do zagotowania. Gotuj przez 3-4 minuty, aż sos lekko ściemnieje. Zdejmij z ognia i wmieszaj sok z cytryny.
Do dekoracji:
-
Krok 5
Polej sernik przygotowanym sosem, a wierzch posyp szczyptą cynamonu i udekoruj laskami cynamonu.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze