Sernik z rosą


Zapraszam na klasykę gatunku. Ten oto sernik z rosą piekę od zawsze. Zachwyca wyglądem i wyjątkowym smakiem. Jego urok tkwi w złotej rosie, która czarodziejsko pojawia się, kiedy sernik stygnie. Są to krople skarmelizowanego cukru uwalniane pod wpływem temperatury z bezowej pianki . Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód:
-
Krok 1
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180˚C.
-
Krok 2
Wszystkie składniki na spód zagnieć szybko do momentu uzyskania jednolitego ciasta.
-
Krok 3
Ciasto rozwałkuj na blacie, podsypując je nieco mąką na kształt prostokątu i przełóż na dno formy. Wstaw do piekarnika na około 15 minut do uzyskania złotego koloru.
Masa serowa:
-
Krok 4
Do dużej miski przełóż twaróg, dodaj cukier, jajka i żółtka.
-
Krok 5
Miksując dodaj budynie, na końcu olej i mleko. Płynną masę przelej na upieczony już spód i wstaw ponownie do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut.
Bezowa pianka:
-
Krok 6
Na kilka minut przed końcem pieczenia ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier.
-
Krok 7
Zmniejsz temperaturę do 150˚C i wstaw ponownie do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie piana z białek lekko się zetnie, nie należy jej wysuszać jak bezę.
-
Krok 8
Upieczony sernik wystaw z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia. W czasie studzenia pojawią się kropelki rosy (skarmelizowany cukier).
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze