1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik z rosą

Sernik z rosą

kawałek sernika z rosą na talerzyku
kawałek sernika z rosą na talerzyku
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 6 ocen

Zapraszam na klasykę gatunku. Ten oto sernik z rosą piekę od zawsze. Zachwyca wyglądem i wyjątkowym smakiem. Jego urok tkwi w złotej rosie, która czarodziejsko pojawia się, kiedy sernik stygnie. Są to krople skarmelizowanego cukru uwalniane pod wpływem temperatury z bezowej pianki. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód kruchy na sernik z rosą:

  • Krok 1

    Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180˚C.

    prostokątna forma do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia
  • Może się przydać

    Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

  • Krok 2

    Wszystkie składniki na spód zagnieć szybko do momentu uzyskania jednolitego ciasta.

    zagniecione kruche ciasto z wałkiem na blacie podsypanym mąką
  • Krok 3

    Ciasto rozwałkuj na blacie na kształt prostokątu, podsypując je nieco mąką i przełóż na dno formy. Wstaw do piekarnika na około 15 minut do uzyskania złotego koloru.

    rozwałkowane ciasto z wałkiem i foremką

Masa serowa:

  • Krok 4

    Do dużej miski przełóż twaróg, dodaj cukier, jajka i żółtka.

    w misce ser twarogowy, cukier, jajka i żółtka
  • Krok 5

    Miksując, dodaj budynie, na końcu olej i mleko. Płynną masę przelej na upieczony już spód, wstaw ponownie do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut.

    upieczony spód w blaszce i masa serowa w misce

Bezowa pianka:

  • Krok 6

    Na kilka minut przed końcem pieczenia ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier. Bezę wylej na sernik.

    ubita z białek i cukru beza w misce
  • Krok 7

    Zmniejsz temperaturę do 150˚C i wstaw ponownie do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie piana z białek lekko się zetnie, nie należy jej wysuszać jak bezę.

    upieczony sernik i beza w misce
  • Krok 8

    Upieczony sernik wystaw z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia. W czasie studzenia pojawią się kropelki rosy (skarmelizowany cukier).

    sernik z bezą w formie do pieczenia
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-z-rosa

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej