Sernik z rosą
Zapraszam na klasykę gatunku. Ten oto sernik z rosą piekę od zawsze. Zachwyca wyglądem i wyjątkowym smakiem. Jego urok tkwi w złotej rosie, która czarodziejsko pojawia się, kiedy sernik stygnie. Są to krople skarmelizowanego cukru uwalniane pod wpływem temperatury z bezowej pianki. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu! 🍰
Zobacz równeiż nasza poradę jak upiec idealny sernik?
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód kruchy na sernik z rosą:
-
Krok 1
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180˚C.
-
Krok 2
Wszystkie składniki na spód zagnieć szybko do momentu uzyskania jednolitego ciasta.
-
Krok 3
Ciasto rozwałkuj na blacie na kształt prostokątu, podsypując je nieco mąką i przełóż na dno formy. Wstaw do piekarnika na około 15 minut do uzyskania złotego koloru.
-
Mąka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
Masa serowa:
-
Krok 4
Do dużej miski przełóż twaróg, dodaj cukier, jajka i żółtka.
-
Krok 5
Miksując, dodaj budynie, na końcu olej i mleko. Płynną masę przelej na upieczony już spód, wstaw ponownie do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Budyń Dr. Oetkera to doskonały deser dla Twojej rodziny i świetny pomysł na smaczny i zdrowy podwieczorek dla dzieci. Pełny smak i aksamitna konsystencja zadowolą każdego smakosza. W ofercie Dr. Oetkera każdy z nas znajdzie coś dla siebie.
Bezowa pianka:
-
Krok 6
Na kilka minut przed końcem pieczenia ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier. Bezę wylej na sernik.
-
Krok 7
Zmniejsz temperaturę do 150˚C i wstaw ponownie do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie piana z białek lekko się zetnie, nie należy jej wysuszać jak bezę.
-
Krok 8
Upieczony sernik wystaw z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia. W czasie studzenia pojawią się kropelki rosy (skarmelizowany cukier).
-
Może się przydać
Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-z-rosa |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 2
Komentarze