1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik z rosą

Sernik z rosą

kawałek sernika z rosą na kruchym spodzie, ze śmietankową masą serową i bezową pianką, sernik złota rosa na talerzyku - wszystkiego słodkiego
kawałek sernika z rosą na kruchym spodzie, ze śmietankową masą serową i bezową pianką, sernik złota rosa na talerzyku - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 7 ocen

Zapraszam na klasykę gatunku. Ten oto sernik z rosą piekę od zawsze. Zachwyca wyglądem i wyjątkowym smakiem. Jego urok tkwi w złotej rosie, która czarodziejsko pojawia się, kiedy sernik stygnie. Są to krople skarmelizowanego cukru uwalniane pod wpływem temperatury z bezowej pianki. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu! 🍰

Zobacz równeiż nasza poradę jak upiec idealny sernik?

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód kruchy na sernik z rosą:

  • Krok 1

    Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180˚C.

    prostokątna forma do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Wszystkie składniki na spód zagnieć szybko do momentu uzyskania jednolitego ciasta.

    zagniecione kruche ciasto z wałkiem na blacie podsypanym mąką
  • Krok 3

    Ciasto rozwałkuj na blacie na kształt prostokątu, podsypując je nieco mąką i przełóż na dno formy. Wstaw do piekarnika na około 15 minut do uzyskania złotego koloru.

    rozwałkowane ciasto z wałkiem i foremką
  • Mąka pszenna Polka do ciast

    Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.

    Mąka pszenna Polka do ciast

Masa serowa:

  • Krok 4

    Do dużej miski przełóż twaróg, dodaj cukier, jajka i żółtka.

    w misce ser twarogowy, cukier, jajka i żółtka
  • Krok 5

    Miksując, dodaj budynie, na końcu olej i mleko. Płynną masę przelej na upieczony już spód, wstaw ponownie do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut.

    upieczony spód w blaszce i masa serowa w misce
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Budyń Dr. Oetkera to doskonały deser dla Twojej rodziny i świetny pomysł na smaczny i zdrowy podwieczorek dla dzieci. Pełny smak i aksamitna konsystencja zadowolą każdego smakosza. W ofercie Dr. Oetkera każdy z nas znajdzie coś dla siebie.

    Wszystkiego Słodkiego poleca

Bezowa pianka:

  • Krok 6

    Na kilka minut przed końcem pieczenia ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier. Bezę wylej na sernik.

    ubita z białek i cukru beza w misce
  • Krok 7

    Zmniejsz temperaturę do 150˚C i wstaw ponownie do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie piana z białek lekko się zetnie, nie należy jej wysuszać jak bezę.

    upieczony sernik i beza w misce
  • Krok 8

    Upieczony sernik wystaw z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia. W czasie studzenia pojawią się kropelki rosy (skarmelizowany cukier).

    sernik z bezą w formie do pieczenia
  • Może się przydać

    Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

    Może się przydać
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-z-rosa

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej