1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik pomarańczowy z ziemniakami

Sernik pomarańczowy z ziemniakami

sernik pomarańczowy z ziemniakami położony na zielonym talerzu
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Sernik pomarańczowy z ziemniakami to jeden ze smaczniejszych powrotów do tradycyjnych przepisów z nutą nowoczesnej fantazji. Użycie ziemniaków to sprawdzony patent na delikatne, miękkie ciasto, które pozostanie równie pyszne także następnego dnia. Smak pomarańczy w cieście i puree z mango, którym polany jest sernik, dodaje przepisowi oryginalności.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód ciasteczkowy:

  • Krok 1

    Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 160°C.

    Tortownica wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Ciasteczka zbożowe dokładnie pokrusz. Dodaj rozpuszczone masło, skórkę z pomarańczy i wymieszaj.

    Pokruszone ciasteczka, masło w miseczce i skórka z pomarańczy
  • Krok 3

    Tak przygotowaną masę ciasteczkową wyłóż na spód formy i delikatnie dociśnij.

    Tortownica wyłożona masą z ciasteczek

Masa serowa:

  • Krok 4

    Jajka utrzyj z cukrem i ekstraktem pomarańczowym do puszystej konsystencji.

    Jajka, cukier i ekstrakt pomarańczowy Dr. Oetkera
  • Krok 5

    Ciągle ucierając dodawaj partiami twaróg. 

    Twaróg z masą jajeczną
  • Krok 6

    Następnie dodaj ziemniaki i masło. 

    Masa z ziemniakami i masłem
  • Krok 7

    Gładką, jednolitą masę przelej na spód z ciasteczek. 

    Masa serowa przelana na spód ciasteczkowy
  • Krok 8

    Na wierzch sernika rozłóż nierównomiernie puree z mango i za pomocą wykałaczki utwórz nieregularne wzory. Sernik piecz przez 90 minut.

    Puree z mango rozłożone na masie serowej
  • Krok 9

    Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik do wystudzenia. Następnie przełóż sernik do lodówki i pozostaw go tam do całkowitego stężenia na kilka godzin.

Jak zrobić puree z mango?

  • Krok 10

    Wybierz miękkie i bardzo dojrzałe mango. 

    Mango pokrojone na pół
  • Krok 11

    Obierz je i pokrój na małe cząstki. 

    Mango pokrojona na małe cząstki
  • Krok 12

    Następnie dokładnie zblenduj za pomocą blendera. Możesz użyć także gotowej pulpy z mango.

    Puree z mango
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-pomaranczowy-z-ziemniakami

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej