Mocno czekoladowy sernik
Mocno czekoladowy sernik z pewnością zadowoli każdego łasucha. Poniżej propozycja sernika z ciasteczkowym spodem, który nadaje mu kruchości, z dodatkiem delikatnej masy serowej oraz rozpływającego się w ustach kremu czekoladowego. Dodatkowo do dekoracji można użyć schłodzonej śmietanki z kakao i gorzką czekoladą 🍫
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasteczkowego spodu:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 180°C. Formę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Tortownica 26 cm
Tortownica o standardowej średnicy 26 cm sprawdzi się nie tylko przy sernikach, ale wykorzystasz ją również do przygotowania szarlotki i innych ulubionych ciast. Świetnie przewodzi ciepło, dzięki czemu ciasto jest równomiernie wypieczone. Specjalna powłoka sprawia, że wypieki nie przywierają i z łatwością wyjmiesz je z formy.
-
Krok 2
Herbatniki drobno pokrusz za pomocą malaksera i dokładnie wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masę ciasteczkową wyłóż na spód formy, delikatnie dociskając. Spód podpiekaj przez 10 minut, a następnie odstaw go do wystudzenia.
Masa serowa:
-
Krok 3
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 170°C. W dużej misce umieść wszystkie składniki na masę serową. Miksuj na wysokich obrotach przez około 3 minuty, do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Może się przydać
Oryginalne ciemne kakao z ziaren kakaowca, o niezwykle intensywnym smaku i aromacie - wprost ZE ŚWIATA NATURY. Doskonale sprawdzi się do przygotowania ciast, polew, deserów i picia.
-
Krok 4
Masę przełóż na wystudzony ciasteczkowy spód i włóż ciasto do piekarnika. Piecz przez 90 minut.
-
Krok 5
Upieczony sernik pozostaw do wystudzenia, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Przepis na czekoladowy krem:
-
Krok 6
Czekoladę drobno pokrój i przełóż ją do miseczki. Śmietankę zagotuj i zalej nią czekoladę. Całość wymieszaj do połączenia składników.
-
Krok 7
Tak przygotowany krem rozsmaruj na upieczonym, wystudzonym serniku i przełóż ciasto do lodówki na minimum 2 godziny.
Dekoracja sernika czekoladowego:
-
Krok 8
Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Dodaj kakao, cukier z wanilią i krótko wymieszaj.
-
Krok 9
Śmietankę rozłóż na środku sernika i posyp ją startą na tarce czekoladą.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/mocno-czekoladowy-sernik |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze