1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Mocno czekoladowy sernik

Mocno czekoladowy sernik

Mocno czekoladowy sernik na talerzyku
Mocno czekoladowy sernik na talerzyku
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Mocno czekoladowy sernik z pewnością zadowoli każdego łasucha. Poniżej propozycja sernika z ciasteczkowym spodem, który nadaje mu kruchości, z dodatkiem delikatnej masy serowej oraz rozpływającego się w ustach kremu czekoladowego. Dodatkowo do dekoracji można użyć schłodzonej śmietanki z kakao i gorzką czekoladą 🍫


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasteczkowego spodu:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 180°C. Formę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Tortownica 26 cm

    Tortownica o standardowej średnicy 26 cm sprawdzi się nie tylko przy sernikach, ale wykorzystasz ją również do przygotowania szarlotki i innych ulubionych ciast. Świetnie przewodzi ciepło, dzięki czemu ciasto jest równomiernie wypieczone. Specjalna powłoka sprawia, że wypieki nie przywierają i z łatwością wyjmiesz je z formy.

  • Krok 2

    Herbatniki drobno pokrusz za pomocą malaksera i dokładnie wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masę ciasteczkową wyłóż na spód formy, delikatnie dociskając. Spód podpiekaj przez 10 minut, a następnie odstaw go do wystudzenia.

Masa serowa:

  • Krok 3

    Zmniejsz temperaturę piekarnika do 170°C. W dużej misce umieść wszystkie składniki na masę serową. Miksuj na wysokich obrotach przez około 3 minuty, do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Może się przydać

    Oryginalne ciemne kakao z ziaren kakaowca, o niezwykle intensywnym smaku i aromacie - wprost ZE ŚWIATA NATURY. Doskonale sprawdzi się do przygotowania ciast, polew, deserów i picia.

  • Krok 4

    Masę przełóż na wystudzony ciasteczkowy spód i włóż ciasto do piekarnika. Piecz przez 90 minut.

  • Krok 5

    Upieczony sernik pozostaw do wystudzenia, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Przepis na czekoladowy krem:

  • Krok 6

    Czekoladę drobno pokrój i przełóż ją do miseczki. Śmietankę zagotuj i zalej nią czekoladę. Całość wymieszaj do połączenia składników.

  • Krok 7

    Tak przygotowany krem rozsmaruj na upieczonym, wystudzonym serniku i przełóż ciasto do lodówki na minimum 2 godziny.

Dekoracja sernika czekoladowego:

  • Krok 8

    Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Dodaj kakao, cukier z wanilią i krótko wymieszaj.

  • Krok 9

    Śmietankę rozłóż na środku sernika i posyp ją startą na tarce czekoladą.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/mocno-czekoladowy-sernik

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej