Serniki i ciasta z serem

Sernik ze śliwką w czekoladzie

Sernik ze śliwką w czekoladzie

  • 04:00
  • 12
  • Łatwy
Zaktualizowano:
04:00
12
Łatwy

Przedstawiamy przepis na delikatny sernik. Dodatek białej i ciemnej czekolady oraz śliwek nadaje ciastu niepowtarzalny charakter.

Składniki

Spód:
  • 200 g cukierków ze śliwką w czekoladzie
  • 200 g masła
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Masa:
  • 1000 g twarogu dwukrotnie zmielonego
  • 250 g cukru pudru
  • 1 Budyń waniliowy Dr. Oetkera
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • 4 jajka
Wierzch:
  • 150 g białej czekolady
  • 5 łyżek śmietany 30% lub 36%
  • kilka cukierków ze śliwką w czekoladzie do dekoracji
Wskazówki

Spód:

Krok 1

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Ostrym nożem posiekaj cukierki, umieść je w rondelku, dodaj do nich masło i cukier. Podgrzewaj na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się składników (oczywiście z wyjątkiem śliwek, które się nie rozpuszczą). Rozpuszczone składniki odstaw do wystudzenia, a następnie zmiksuj.

Krok 3

Do masy dodaj przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, jajko i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do tortownicy i wyrównaj.

Krok 4

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz około 20 minut. Po upieczeniu spód można trochę przestudzić, ale nie jest to koniecznie.

Masa:

Krok 5

Twaróg zmiksuj z cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem budyniowym. Dodawaj kolejno jajka, miksując po każdym dodaniu.

Krok 6

Masę serową wylej na upieczony spód. Wstaw do piekarnika i ustaw temperaturę pieczenia na 160°C. Piecz całość jeszcze około 50 minut. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około 30 minut. Dopiero wtedy wyjmij sernik i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Wierzch:

Krok 7

Czekoladę razem ze śmietaną umieść w misce, którą postaw wcześniej nad parą wodną. Poczekaj, aż czekolada się rozpuści i wszystko wymieszaj na jednolitą masę.

Krok 8

Tak przygotowaną masą polej wierzch sernika. Na koniec udekoruj pokrojonymi cukierkami.

Składniki
Spód:
  • 200 g cukierków ze śliwką w czekoladzie
  • 200 g masła
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Masa:
  • 1000 g twarogu dwukrotnie zmielonego
  • 250 g cukru pudru
  • 1 Budyń waniliowy Dr. Oetkera
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • 4 jajka
Wierzch:
  • 150 g białej czekolady
  • 5 łyżek śmietany 30% lub 36%
  • kilka cukierków ze śliwką w czekoladzie do dekoracji
Serniki i ciasta z serem ->

Przepisy z kategorii Serniki i ciasta z serem

Wszystkiego słodkiego
08:00
12
Łatwy
Sernik czekoladowy