1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Tradycyjny sernik z brzoskwiniami

Tradycyjny sernik z brzoskwiniami

Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
4.92/5 24 oceny

Miałam ochotę na tradycyjny sernik, ale żeby nieco go urozmaicić, postanowiłam połączyć go z brzoskwiniami. Efekt wyszedł niezwykle smakowity. 🍑🍰

📍 Zobacz przy okazji nasze porady: Jak upiec idealny sernik?

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na tradycyjny sernik z brzoskwiniami:

  • Krok 1

    Zagnieć dokładnie wszystkie składniki na ciasto, po czym podziel je na dwie części.

    Żółtka, mąka, proszek do pieczenia, masło i cukier puder w szklanej misce
  • Krok 2

    Każdą z nich owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce (możesz również to zrobić w zamrażarce).

    Ciasto kruche podzielone na dwie części i owinięte w folię spożywczą
  • Krok 3

    W czasie kiedy ciasto będzie się chłodzić, brzoskwinie odsącz z soku i pokrój w kostkę.

    Brzoskwinie z puszki połówki w miseczce oraz pokrojone w kostkę na desce z nożem
  • Mąka pszenna Polka do ciast

    Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.

    Mąka pszenna Polka do ciast

Masa twarogowa na sernik:

  • Krok 4

    Utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodawaj kolejno jajka, miksując dokładnie po każdym dodaniu.

    Masło utarte z cukrem i jajka w osobnej miseczce
  • Krok 5

    Na koniec wsyp budyń i twaróg, po czym wszystko wymieszaj na jednolitą masę.

    Masa jajeczna w misce z mikserem, twaróg sernikowy w misce, opakowanie budyniu śmietankowego Dr. Oetkeraa
  • Budyń Dr. Oetker smak waniliowy

    Budyń o smaku waniliowym od Dr. Oetkera to smaczny pomysł na deser dla Twojej rodziny. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do placuszków czy sernika.

    Budyń Dr. Oetker smak waniliowy
  • Krok 6

    Formę o wymiarach 25 x 38 cm wysmaruj masłem, a dno i boki do wysokości ok. 1 cm oprósz bułką tartą. 

    Forma wysmarowana masłem i posypana bułką tartą, obok połowa kruchego ciasta i tarka
  • Krok 7

    Na przygotowaną blachę zetrzyj równomiernie (na tarce o grubych oczkach) jedną część schłodzonego ciasta. 

    Wstaw do nagrzanego piekarnika do 190° i podpiecz przez około 20 minut do zrumienienia się ciasta.

    ciasto kruche starte na grubych oczkach tarki na prostokątnej blaszce, obok miska z masą sernikową
  • Krok 8

    Na upieczony i przestudzony spód wyłóż masą serową, a następnie ułóż na niej kawałki brzoskwiń, lekko je dociskając. 

    Masa serowa wyłożona na ciasto kruche, na to wyłożone pokrojone brzoskwinie z miski
  • Krok 9

    Ubij na sztywno pianę z białek, na koniec stopniowo dodawaj cukier.

    Ubita piana z białek z cukrem
  • Krok 10

    Rozłóż ją równomiernie na owocach. Na wierzch zetrzyj drugą warstwę ciasta. 

    Druga warstwa ciasta starta na pianie z białek wyłożonej na warstwę brzoskwiń
  • Krok 11

    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około godzinę, do uzyskania złotego koloru.

    Sernik z brzoskwiniami i kruchym ciastem przed pieczeniem
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/tradycyjny-sernik-z-brzoskwiniami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej