1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Tradycyjny sernik z brzoskwiniami

Tradycyjny sernik z brzoskwiniami

sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
4.82/5 11 ocen

Miałam ochotę na tradycyjny sernik, ale żeby nieco go urozmaicić, postanowiłam połączyć go z brzoskwiniami. Efekt wyszedł niezwykle smakowity. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Zagnieć dokładnie wszystkie składniki na ciasto, po czym podziel je na dwie części.

    Jajka, mąka, masło i cukier puder w szklanej misce
  • Krok 2

    Każdą z nich owiń folią spożywczą i schłódź w lodówce (możesz również to zrobić w zamrażarce).

    Ciasto owinięte w folie
  • Krok 3

    W czasie, kiedy ciasto będzie się schładzać brzoskwinie odsącz z soku i pokrój w kostkę.

    Brzoskwinie w puszki pokrojone w kostkę

Masa serowa:

  • Krok 4

    Utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodawaj kolejno jajka, miksując dokładnie po każdym dodaniu.

    Masło utarte z cukrem i jajka w osobnej miseczce
  • Krok 5

    Na koniec wsyp budyń i twaróg, po czym wszystko wymieszaj na jednolitą masę.

    Masa, twaróg i budyń śmietankowy Dr. Oetkera
  • Krok 6

    Formę o wymiarach 25 x 38 cm - wysmaruj masłem, a dno i boki do wysokości ok. 1 cm oprósz bułką tartą. 

    Forma wysmarowana masłem i posypana bułką tartą
  • Krok 7

    Na przygotowaną blachę zetrzyj równomiernie (na tarce o grubych oczkach) jedną część schłodzonego ciasta. 

    Starte ciasto na prostokątnej blaszce
  • Krok 8

    Wyłóż masą serową, a następnie ułóż na niej kawałki brzoskwiń, lekko je dociskając. 

    Masa serowa wyłożona na starte ciasto
  • Krok 9

    Ubij pianę z białek, na koniec stopniowo dodawaj cukier.

    Ubita piana z białek z cukrem
  • Krok 10

    Rozłóż ją równomiernie na owocach. Na wierzch zetrzyj drugą warstwę ciasta. 

    Druga warstwa ciasta na pianie z białek
  • Krok 11

    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 1 godzinę.

    Przygotowany sernik przed pieczeniem

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej