1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką podane z lodami waniliowymi na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Jabłka pod kruszonką podane z lodami waniliowymi na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Jabłka pod kruszonką to łatwy i pyszny całoroczny deser lub pomysł na drugie śniadanie. Duża ilość ciepłych owoców + obfita warstwa kruszonki to zawsze doskonała opcja na poprawę humoru! 

Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób przygotować kruszonkę idealną, zajrzyj do naszego poradnika.

Najlepsze odmiany jabłek do pieczenia to letnie bohaterki, czyli papierówka i antonówka, oraz owocująca na przełomie września i października szara reneta. Są to głównie kwaskowate jabłka, których smak cudownie balansuje ze słodyczą ciasta. 🍏🍏

Przepis na jabłkowe crumble możesz dowolnie modyfikować. Na przykład poprzez dodanie gruszek, rodzynek albo orzechów. Smacznego! 😄


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruszonka waniliowa:

  • Krok 1

    Do dużej miski przesyp mąkę. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, cukier i cukier z wanilią.

     

    mąka i pokrojone w kostkę masło w szklanej misce, obok miseczka z cukrem i opakowanie cukru z wanilią dr. oetkera
  • Krok 2

    Szybko zagnieć rękoma, aż powstanie kruszonka, a następnie wstaw ją do lodówki do schłodzenia.

    kruszonka waniliowa w szklanej misce
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.

    Wszystkiego Słodkiego poleca

Nadzienie z jabłek:

  • Krok 3

    Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

    jabłka szara reneta w białej misce, jedno jabłko obrane do połowy na drewnianej desce razem z kawałkami przygotowanymi do krojenia, a także jabłko pokrojone w kostkę w szklanej misce
  • Krok 4

    Na patelni rozgrzej masło. Dodaj jabłka, żurawinę, cynamon i kilka goździków. Podsmażaj przez kilka minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C.

    Na patelni kawałek masła. W misie pokrojone w małą kostkę jabłka. Obok żurawina suszona w miseczce, goździki na małym talerzyku i opakowanie cynamonu mielonego Dr. Oetkera
  • Krok 5

    Pod koniec dodaj rum i wymieszaj.

    Jabłka z żurawiną suszoną i rumem na patelni
  • Krok 6

    Jabłka przełóż do jednej dużej formy ceramicznej lub do kokilek i posyp kruszonką.

    podprażone jabłka przełożone do formy ceramicznej, obok kruszonka w misce
  • Krok 7

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut, aż do zrumienienia kruszonki.

    Jabłka pod kruszonką przed pieczeniem.
  • Krok 8

    Upieczone jabłka pod kruszonką możesz podawać na ciepło np. z lodami waniliowymi.

    Upieczone jabłka pod kruszonką.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/jablka-pod-kruszonka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej