Jabłka pod kruszonką
Jabłka pod kruszonką to łatwy i pyszny całoroczny deser lub pomysł na drugie śniadanie. Duża ilość ciepłych owoców + obfita warstwa kruszonki to zawsze doskonała opcja na poprawę humoru!
Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób przygotować kruszonkę idealną, zajrzyj do naszego poradnika.
Najlepsze odmiany jabłek do pieczenia to letnie bohaterki, czyli papierówka i antonówka, oraz owocująca na przełomie września i października szara reneta. Są to głównie kwaskowate jabłka, których smak cudownie balansuje ze słodyczą ciasta. 🍏🍏
Przepis na jabłkowe crumble możesz dowolnie modyfikować. Na przykład poprzez dodanie gruszek, rodzynek albo orzechów. Smacznego! 😄
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kruszonka waniliowa:
-
Krok 1
Do dużej miski przesyp mąkę. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, cukier i cukier z wanilią.
-
Krok 2
Szybko zagnieć rękoma, aż powstanie kruszonka, a następnie wstaw ją do lodówki do schłodzenia.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.
Nadzienie z jabłek:
-
Krok 3
Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
-
Krok 4
Na patelni rozgrzej masło. Dodaj jabłka, żurawinę, cynamon i kilka goździków. Podsmażaj przez kilka minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C.
-
Krok 5
Pod koniec dodaj rum i wymieszaj.
-
Krok 6
Jabłka przełóż do jednej dużej formy ceramicznej lub do kokilek i posyp kruszonką.
-
Krok 7
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut, aż do zrumienienia kruszonki.
-
Krok 8
Upieczone jabłka pod kruszonką możesz podawać na ciepło np. z lodami waniliowymi.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/jablka-pod-kruszonka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze