1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Torcik komunijny śmietankowo-truskawkowy

Torcik komunijny śmietankowo-truskawkowy

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Torcik komunijny śmietankowo-truskawkowy. Przyjęcia komunijne coraz bliżej, a oto przepis na tort, który możesz wykonać na tę uroczystość. Sprawdzi się również na innych spotkaniach rodzinnych, jak urodziny czy imieniny. Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno).

  • Krok 2

    Mąkę przesiej razem z budyniem i proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier i cukier wanilinowy.

  • Krok 3

    Dalej ubijając, dodawaj żółtka.

  • Krok 4

    Zmniejsz obroty miksera do najniższych i delikatnie wmieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem - tylko do połączenia się składników. Przełóż masę do formy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 35-40 minut.

  • Krok 5

    Po upieczeniu wystudź. Biszkopt wyciągnij z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Mus truskawkowy:

  • Krok 6

    Truskawki z cukrem zmiksuj blenderem, tak aby nie było grudek.

  • Krok 7

    Do osobnego naczynia wlej zimną wodę i wrzątek, dodaj żelatynę i krótko miksuj.

  • Krok 8

    Następnie dodaj do truskawek i zmiksuj do połączenia się składników. Odstaw na około 30-40 minut do lodówki, aby mus nieco stężał i nadawał się, by przełożyć go do rękawa cukierniczego.

Masa śmietanowa (do przełożenia):

  • Krok 9

    Gdy mus będzie już wystarczająco gęsty, przygotuj masę śmietanową. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem i zmiksuj do połączenia się składników.

  • Krok 10

    Gotową masę przełóż do woreczka i odetnij niewielki rożek.

Przełożenie:

  • Krok 11

    Na paterze ułóż dolny blat biszkoptu, nasącz go delikatnie ponczem. Z masy śmietanowej zrób kilka grubych i wysokich okręgów, zaczynając od obrysowania brzegu po środek, zostawiając pomiędzy nimi przerwy na mus.

  • Krok 12

    Puste okręgi wypełnij musem. Do nałożenia musu również użuj woreczka - najpierw przełóż do niego połowę porcji i wypełnij nim dolny blat, a potem podobnie postąp z drugą porcją musu, masy i biszkoptowym blatem. Całość przykryj trzecim blatem biszkoptu i odstaw do lodówki na czas przygotowania wierzchniego kremu.

Krem:

  • Krok 13

    Schłodzoną śmietankę ubij razem z cukrem pudrem i mascarpone na delikatny krem. Posmaruj nim wierzch i boki tortu. Szpatułą zrób pionowe smugi.

  • Krok 14

    Tort udekoruj perełkami i kwiatkami z opłatka.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej