Torcik komunijny śmietankowo-truskawkowy

Torcik komunijny śmietankowo-truskawkowy. Przyjęcia komunijne coraz bliżej, a oto przepis na tort, który możesz wykonać na tę uroczystość. Sprawdzi się również na innych spotkaniach rodzinnych, jak urodziny czy imieniny. Polecam!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno).
-
Krok 2
Mąkę przesiej razem z budyniem i proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier i cukier wanilinowy.
-
Krok 3
Dalej ubijając, dodawaj żółtka.
-
Krok 4
Zmniejsz obroty miksera do najniższych i delikatnie wmieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem - tylko do połączenia się składników. Przełóż masę do formy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 35-40 minut.
-
Krok 5
Po upieczeniu wystudź. Biszkopt wyciągnij z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Mus truskawkowy:
-
Krok 6
Truskawki z cukrem zmiksuj blenderem, tak aby nie było grudek.
-
Krok 7
Do osobnego naczynia wlej zimną wodę i wrzątek, dodaj żelatynę i krótko miksuj.
-
Krok 8
Następnie dodaj do truskawek i zmiksuj do połączenia się składników. Odstaw na około 30-40 minut do lodówki, aby mus nieco stężał i nadawał się, by przełożyć go do rękawa cukierniczego.
Masa śmietanowa (do przełożenia):
-
Krok 9
Gdy mus będzie już wystarczająco gęsty, przygotuj masę śmietanową. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem i zmiksuj do połączenia się składników.
-
Krok 10
Gotową masę przełóż do woreczka i odetnij niewielki rożek.
Przełożenie:
-
Krok 11
Na paterze ułóż dolny blat biszkoptu, nasącz go delikatnie ponczem. Z masy śmietanowej zrób kilka grubych i wysokich okręgów, zaczynając od obrysowania brzegu po środek, zostawiając pomiędzy nimi przerwy na mus.
-
Krok 12
Puste okręgi wypełnij musem. Do nałożenia musu również użuj woreczka - najpierw przełóż do niego połowę porcji i wypełnij nim dolny blat, a potem podobnie postąp z drugą porcją musu, masy i biszkoptowym blatem. Całość przykryj trzecim blatem biszkoptu i odstaw do lodówki na czas przygotowania wierzchniego kremu.
Krem:
-
Krok 13
Schłodzoną śmietankę ubij razem z cukrem pudrem i mascarpone na delikatny krem. Posmaruj nim wierzch i boki tortu. Szpatułą zrób pionowe smugi.
-
Krok 14
Tort udekoruj perełkami i kwiatkami z opłatka.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze