1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. C
  4. Ciasto francuskie

Ciasto francuskie

Ciasta francuskie na białej paterze.

Ciasto francuskie

Ciasto francuskie to ciasto bez środków spulchniających z rozwałkowanymi kilkakrotnie warstwami masła, co powoduje uzyskanie charakterystycznej struktury listków. Składnikami na ciasto francuskie są mąka pszenna, masło, woda i sól. Ciasto francuskie przygotowuje się z dwóch części:

  • tzw. gruntu, czyli ciasta z mąki, wody, soli i małej ilości masła
  • tłuszczu wymieszanego z mąką (na 1 kg masła - 150 g mąki).

Wytwarzanie ciasta polega na mieszaniu, leżakowaniu, wałkowaniu, nakładaniu, ponownym wałkowaniu i składaniu oraz chłodzeniu i leżakowaniu. Przy czym czynność wałkowania i oziębiania powtarza się kilkakrotnie, tak aby wytworzyć wiele warstw. Ciasto francuskie świetnie nadaje się do wykorzystania zarówno na słodko (tarty, grzebienie, koperty z owocami), jak i słono (pasztety z ciasta francuskiego, polędwica Wellington).


 
Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej