1. Strona główna
  2. Inpiracje
  3. Lifestyle
  4. Tradycyjne i nietuzinkowe przepisy na panna cottę

Tradycyjne i nietuzinkowe przepisy na panna cottę

klasyczna panna cotta serwowana na talerzyku ozdobiona listkami mięty i truskawkami

Jeżeli zapytalibyśmy prawdziwego łasucha o wskazanie, co najmniej jednego deseru, który kojarzy się z Włochami to z pewnością usłyszelibyśmy o Tiramisu i… Panna Cotta. Nic w tym dziwnego, wszak oba desery swoim wyjątkowym smakiem podbiły niejedno serce miłośnika słodkości.  Zarówno Tiramisu, jak i Panna Cotta są na tyle popularne, że możemy je spotkać w wielu polskich kawiarniach i restauracjach (nie tylko włoskich! 🙂 Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na panna cottę – tradycyjną i nietuzinkową!


Panna Cotta niejedno ma imię! Tradycyjne i niecodzienne przepisy

Lubimy podróżować, zwiedzać i próbować nowych smaków. Jednak, czy naprawdę musimy udać się do Włoch, aby skosztować wspaniałego i delikatnego deseru Panna Cotta? Otóż nie! Mamy dla Ciebie kilka nietuzinkowych propozycji na ten słynny włoski deser, który przygotujesz w domowym zaciszu. Sprawdź Koniecznie!

1. Klasyczna Panna Cotta

2. Miętowa Panna Cotta

3. Panna Cotta z galaretką z granatu

4. Panna Cotta w wersji czekoladowej

5. Kawowa Panna Cotta

6. Wegańska kokosowa Panna cotta z sosem malinowym

7. Waniliowo-cytrynowa Panna Cotta na twarogu (bez glutenu)


1. Klasyczna Panna Cotta

Tradycyjny włoski deser, który możemy serwować na każdą okazję! Charakteryzuje się delikatnym, harmonijnym smakiem i aromatem wanilii, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu amatorowi włoskich słodkości. Dopełnieniem tej klasycznej wersji deseru są truskawki i listki mięty. Po prostu pycha!


2. Miętowa Panna Cotta

Orzeźwiająca propozycja dla tradycyjnej wersji Panna Cotty. Wyjątkowe połączenie delikatnego smaku śmietanki i aromatu świeżej mięty sprawi, że będzie to idealny deser na upalne dni! Spróbuj koniecznie🙂.


3. Panna Cotta z galaretką z granatu

Panna Cotta najczęściej serwowana jest z dodatkiem musu truskawkowego. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby uwolnić wodze kulinarnej fantazji i przełamać słodki smak tego włoskiego deseru odrobiną kwaśnego granata, który w tym przepisie występuje w postaci galaretki. Jeżeli jeszcze nie mieliści okazji spróbować takiego połączenia, zróbcie to koniecznie!


4. Panna Cotta w wersji czekoladowej

Czekolada… któż nie lubi tego afrodyzjaku? Ze względu na swoje walory smakowe chętnie wykorzystywana jest do przygotowania słodkich ciast i deserów. Dlatego w naszym zestawieniu nietuzinkowych pomysłów na Panna Cotta nie mogło zabraknąć wersji czekoladowej. Aksamitna śmietanka i niezwykły smak delikatnej czekoladowej pianki sprawi, że nasza propozycja tego włoskiego deseru na stałe zagości w Twoim słodkim menu.


5. Kawowa Panna Cotta

Kawa i deser w jednym? Dlaczego nie! Nasza kolejna propozycja to prawdziwa gratka dla miłośników kawowych smaków. Delikatny smak kremu w połączeniu z aksamitnym, aromatycznym musem czekoladowym przypadnie do gustu każdemu łasuchowi 🙂. 


6. Wegańska kokosowa Panna Cotta z sosem malinowym

Kokosowa Panna Cotta z sosem malinowym to smaczna propozycja dla osób będących na diecie wegańskiej. Idealne połączenie kokosa i lekko kwaśnego musu malinowego sprawi, że zakochasz się w tym włoskim deserze! Udekoruj Panna Cottę świeżymi malinami lub innymi owocami i delektuj sięwyjątkowym smakiem słodyczy!


7. Waniliowo-cytrynowa Panna Cotta na twarogu (bez glutenu)

Waniliowo-cytrynowa Panna Cotta na twarogu w wersji bez glutenu to przepis, który sprosta najbardziej wymagającym podniebieniom. Bazę tego deseru stanowi połączenie aksamitnej śmietanki i twarogu w towarzystwie aromatycznej wanilii oraz rześkiej cytryny. Taka wersja deseru Panna Cotta sprawdzi się jako słodkie urozmaicenie wieczoru ze znajomymi lub podczas romantycznego popołudnia we dwoje 🙂.


Co to jest Panna Cotta?

Panna Cotta została wymyślona najprawdopodobniej w XX wieku w Piemoncie, a jej nazwa oznacza dosłownie „gotowaną śmietankę”. Ten słynny deser pochodzący z Włoch charakteryzuje się prostotą przygotowania, bowiem wystarczy tylko kilka składników, aby móc uraczyć swoje podniebienie odrobiną słodyczy. Bazę stanowi śmietanka, żelatyna (lub inna substancja zagęszczająca), cukier, a także dodatek smakowy w postaci aromatycznej wanilii, kawy, czekolady, skórki cytryny itp.


Jak serwować Panna Cottę?

Panna Cottę serwujemy na zimno, w małych foremkach, słoiczkach lub pucharkach z różnymi dodatkami, np. z musem owocowym lub z sosem karmelowym.


Komentarze

Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej