Jeżeli zapytalibyśmy prawdziwego łasucha o wskazanie, co najmniej jednego deseru, który kojarzy się z Włochami to z pewnością usłyszelibyśmy o Tiramisu i… Panna Cotta. Nic w tym dziwnego, wszak oba desery swoim wyjątkowym smakiem podbiły niejedno serce miłośnika słodkości. Zarówno Tiramisu, jak i Panna Cotta są na tyle popularne, że możemy je spotkać w wielu polskich kawiarniach i restauracjach (nie tylko włoskich! 🙂 Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na panna cottę – tradycyjną i nietuzinkową!
Panna Cotta niejedno ma imię! Tradycyjne i niecodzienne przepisy
Lubimy podróżować, zwiedzać i próbować nowych smaków. Jednak, czy naprawdę musimy udać się do Włoch, aby skosztować wspaniałego i delikatnego deseru Panna Cotta? Otóż nie! Mamy dla Ciebie kilka nietuzinkowych propozycji na ten słynny włoski deser, który przygotujesz w domowym zaciszu. Sprawdź Koniecznie!
1. Klasyczna Panna Cotta
2. Miętowa Panna Cotta
3. Panna Cotta z galaretką z granatu
4. Panna Cotta w wersji czekoladowej
5. Kawowa Panna Cotta
6. Wegańska kokosowa Panna cotta z sosem malinowym
7. Waniliowo-cytrynowa Panna Cotta na twarogu (bez glutenu)
1. Klasyczna Panna Cotta
Tradycyjny włoski deser, który możemy serwować na każdą okazję! Charakteryzuje się delikatnym, harmonijnym smakiem i aromatem wanilii, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu amatorowi włoskich słodkości. Dopełnieniem tej klasycznej wersji deseru są truskawki i listki mięty. Po prostu pycha!
-
Klasyczna Panna Cotta
Zobacz przepis na Klasyczna Panna Cottę
2. Miętowa Panna Cotta
Orzeźwiająca propozycja dla tradycyjnej wersji Panna Cotty. Wyjątkowe połączenie delikatnego smaku śmietanki i aromatu świeżej mięty sprawi, że będzie to idealny deser na upalne dni! Spróbuj koniecznie🙂.
-
Miętowa Panna Cotta
Zobacz przepis na Miętową Panna Cottę
3. Panna Cotta z galaretką z granatu
Panna Cotta najczęściej serwowana jest z dodatkiem musu truskawkowego. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby uwolnić wodze kulinarnej fantazji i przełamać słodki smak tego włoskiego deseru odrobiną kwaśnego granata, który w tym przepisie występuje w postaci galaretki. Jeżeli jeszcze nie mieliści okazji spróbować takiego połączenia, zróbcie to koniecznie!
-
Panna Cotta z galaretką z granatu
Zobacz przepis na Panna Cotta z galaretką z granatu
4. Panna Cotta w wersji czekoladowej
Czekolada… któż nie lubi tego afrodyzjaku? Ze względu na swoje walory smakowe chętnie wykorzystywana jest do przygotowania słodkich ciast i deserów. Dlatego w naszym zestawieniu nietuzinkowych pomysłów na Panna Cotta nie mogło zabraknąć wersji czekoladowej. Aksamitna śmietanka i niezwykły smak delikatnej czekoladowej pianki sprawi, że nasza propozycja tego włoskiego deseru na stałe zagości w Twoim słodkim menu.
-
Panna Cotta w wersji czekoladowej
Zobacz przepis na Panna Cottę w wersji czekoladowej
5. Kawowa Panna Cotta
Kawa i deser w jednym? Dlaczego nie! Nasza kolejna propozycja to prawdziwa gratka dla miłośników kawowych smaków. Delikatny smak kremu w połączeniu z aksamitnym, aromatycznym musem czekoladowym przypadnie do gustu każdemu łasuchowi 🙂.
-
Kawowa Panna Cotta
Zobacz przepis na Kawową Panna Cottę
6. Wegańska kokosowa Panna Cotta z sosem malinowym
Kokosowa Panna Cotta z sosem malinowym to smaczna propozycja dla osób będących na diecie wegańskiej. Idealne połączenie kokosa i lekko kwaśnego musu malinowego sprawi, że zakochasz się w tym włoskim deserze! Udekoruj Panna Cottę świeżymi malinami lub innymi owocami i delektuj sięwyjątkowym smakiem słodyczy!
-
Wegańska kokosowa Panna Cotta z sosem malinowym
Zobacz przepis na Wegańską kokosową Panna Cottę z sosem malinowym
7. Waniliowo-cytrynowa Panna Cotta na twarogu (bez glutenu)
Waniliowo-cytrynowa Panna Cotta na twarogu w wersji bez glutenu to przepis, który sprosta najbardziej wymagającym podniebieniom. Bazę tego deseru stanowi połączenie aksamitnej śmietanki i twarogu w towarzystwie aromatycznej wanilii oraz rześkiej cytryny. Taka wersja deseru Panna Cotta sprawdzi się jako słodkie urozmaicenie wieczoru ze znajomymi lub podczas romantycznego popołudnia we dwoje 🙂.
-
Waniliowo-cytrynowa Panna Cotta na twarogu (bez glutenu)
Zobacz przepis na Waniliowo-cytrynową Panna Cottę na twarogu (bez glutenu)
Co to jest Panna Cotta?
Panna Cotta została wymyślona najprawdopodobniej w XX wieku w Piemoncie, a jej nazwa oznacza dosłownie „gotowaną śmietankę”. Ten słynny deser pochodzący z Włoch charakteryzuje się prostotą przygotowania, bowiem wystarczy tylko kilka składników, aby móc uraczyć swoje podniebienie odrobiną słodyczy. Bazę stanowi śmietanka, żelatyna (lub inna substancja zagęszczająca), cukier, a także dodatek smakowy w postaci aromatycznej wanilii, kawy, czekolady, skórki cytryny itp.
Jak serwować Panna Cottę?
Panna Cottę serwujemy na zimno, w małych foremkach, słoiczkach lub pucharkach z różnymi dodatkami, np. z musem owocowym lub z sosem karmelowym.
Link do inspiracji: https://wszystkiegoslodkiego.pl/lifestyle/panna-cotta-przepisy |
Komentarze