1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Ciasto kruche na mazurek

Ciasto kruche na mazurek

Zaktualizowano:

Idealny spód na mazurek - kruche ciasto w klasycznym wydaniu, wersja bezlgutenowa, a może wegańska? Z naszymi przepisami Wielkanoc będzie pyszna, a ciasta na świątecznym stole pomogą stworzyć wyjątkową atmosferę. Bazie w wazonie, obecność bliskich i ukubione smaki - czego więcej potrzeba w ten dzień?🥚🐣

Zobacz nasze sprawdzone przepisy na spód do mazurka i dowiedz się, o czym warto pamiętać przygotowując kruche ciasto na ten wielkanocny przysmak🐇🪻 


Spód do mazurka - na co zwrócić uwagę?

Mazurki tradycyjnie (i najczęściej) przygotowuje się na spodzie z kruchego ciasta. Nie może być za grube, aby nie przyćmiło smaku nadzienia, a z kolei zbyt cienkie będzie się łatwo łamać. Zobacz, na co zwrócić uwagę przygotowując kruche ciasto, z którego wyczarujecie pyszny spód do wielkanocnego maazurka.

 

1. Proporcje: podstawowe proporcje składników na klasyczne kruche ciasto zakładają stały stosunek mąki do tłuszczu i cukru 3:2:1. Nie zawsze jednak trzeba sztywno trzymać się tej zasady. Warto przetestować różne wariacje, aby odnaleźć swoją ulubioną recepturę.

2. Tłuszcz: to właśnie on zapewnia wyjątkową kruchość ciasta. Zawsze wybierajmy prawdziwe masło o 82% zawartości tłuszczu. Część masła można zastąpić smalcem - wypiek będzie jeszcze bardziej kruchy i delikatny!

3. Mielone migdały: niektóre przepisy zakładają dodatek mąki migdałowej. Bonusowy tłuszcz z orzechów zapewni jeszcze większą kruchość i nada ciastu wyjątkowy, migdałowy aromat.

5. Jajko: żółtko dodane do kruchego ciasta to dodatkowa porcja tłuszczu. Niektóre przepisy zakładają dodatek całego jajka, ale należy pamiętać, że za duża ilość białka spowoduje, że ciasto będzie twarde po upieczeniu.


Klasyczny kruchy spód do mazurka

Klasyczny kruchy spód do mazurka, czyli mąka, masło i cukier. Najczęściej z dodatkiem żółtka lub całego jajka. Warto wzbogacić je cukrem waniliowym lub pastą z wanilią.

Ważne, aby ciasto na kruchy spód zagniatać krótko, tylko do połączenia składników, a masło powinno być dobrze schłodzone. Warto ciasto wyrabiać mikserem, żeby nie ogrzewać go dodatkowo dłońmi.

Ciasto kruche przed pieczeniem musi być mocno schłodzone lub zmrożone. Dzięki temu zachowa swój kształt podczas pieczenia.

Zobacz kilka propozycji na mazurki na klasycznym kruchym cieście!

  • Mazurek z mlekiem w proszku

    Kruchy, delikatnie waniliowy spód wypełniony pyszną masą kakaową z dodatkiem... mleka w proszku!

    Zerknijcie do przepisu - znajdziecie w nim też pomysł na dekoracyjne, słodkie jajeczka!

    KLIK

     

  • Różowy mazurek czekoladowy z pistacjami

    Klasyczny, kruchy spód tym razem wypełniony czekoladowym, różowym nadzieniem i posypany pistacjami. Pysznie i oryginalnie!

    Przepis na mazurek czekoladowy z pistacjami znajdziesz TUTAJ.

  • Mazurek cytrynowy

    W nieco innej, owocowej odsłonie... czyli mazurek cytrynowy! Biała czekolada z curdem cytrynowym idealnie komponuje się z klasycznym, kruchym spodem. 

    Zobacz PRZEPIS!

  • Mazurek wielkanocny

    Tradycyjny przepis, czyli nadzienie z kajmaku na kruchym spodzie z samymi żółtkami... Czym byłyby święta wielkanocne bez klasycznego wydania tego ciasta? 

    Przepis na mazurek wielkanocny znajdziesz TUTAJ.


Bezglutenowy spód do mazurka

Czym zastąpić mąkę pszenną w kruchym cieście, aby cieszyć się smakiem mazurka w wersji bezglutenowej? Możesz wykorzystać bezglutenowe mąki (np. owsianą, ryżową czy jaglaną) w odpowiednich proporcjach. 

Zmielone orzechy także z powodzeniem mogą zastąpić mąkę - bezowy spód to zapowiedź wielkanocnego mazurka w zupełnie innym wydaniu!

Zobacz nasze propozycje na bezglutenowy spód do mazurka!

  • Mazurek bezglutenowy z kajmakiem

    Nie jest łątwo znaleźć idealne proporcje na bezglutenowe kruche ciasto - takie, które nie sypie się i nie łamie, a pozostaje przyjemnie kruche. 

    A jeśli dodać do tego połączenie kajmaku i białek czekolady? Tyle przyjemności jednocześnie!

    Zerknij na nasz przepis na mazurek bezglutenowy z kajmakiem KLIK

  • Mazurek orzechowy z karmelem bez glutenu

    Zupełnie nowa odsłona spodu do mazurka w wersji bezglutenowej. W niczym nie przypomina kruchego ciasta, ale smakuje genialnie!

    Mielone orzechy wymieszane z masłem i cukrem tworzą pyszny, aromatyczny spód. Bez pieczenia, a do tego gotowe w zaledwie kilka minut!

    KLIKNIJ po przepis na mazurek orzechowy z karmelem bez glutenu!


Wegański spód do mazurka

Spód do mazurka możesz przygotować także w wersji wegańskiej, czyli bez dodatku masła czy jajka.

Masło możesz zastąpić olejem kokosowym lub margaryną, a dodatek jajka po prostu pominąć.

Dobrym sposobem jest także przygotowanie spodu z daktyli i orzechów, które po zblendowaniu tworzą plastyczną masę, idealną jako baza do mazurka.

Sprawdź nasze wegańskie propozycje!

  • Wegański mazurek kajmakowy

    Kruchy spód na oleju kojosowym z dodatkiem mąki ziemniaczanej - dzięki niecj ciasto pozostaje kruche, a dodatek niewielkiej ilości zimnej wody pozwala składnikom sprawnie się połączyć bez dodatku jajka.

    W przepisie znajdziesz także proporcje na wegański, domowy kajmak - nie przegap i KLIKNIJ 

  • Mazurek daktylowy z czekoladą i pastą sezamową

    Kruche ciasto na oleju kokosowym (ważne, żeby nie był rozpuszczony i w trakcie przygotowania miał stałą konsystencję!), z dodatkiem mąki ziemniaczanej. 

    Czym najlepiej je wypełnić? Pyszną masą daktylową, z dodatkiem ciemnej czekolady i pasty sezamowej.

    Zerknij na PRZEPIS i ciesz się smakiem wegańskiego mazurka daktylowego z czekoladą i pastą sezamową!


W czym piec spód do mazurka?

Tradycyjne kruche ciasto na mazurek możesz wypiec w dowolnej formie: tortownicy, formie na tartę czy zwykłej, prostokątnej blaszce.

Możesz po prostu rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i nożem wyciąc kształt np. wielkanocnej pisanki.

Jeśli planujesz mazurek w nowoczesnym wydaniu, wykorzystaj ranty do tartaletek i przygotuj eleganckie mini mazurki.

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/ciasto-kruche-na-mazurek

Komentarze


Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej