1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Brownie i blondie
  4. Brownie z karmelem i solonymi orzeszkami

Brownie z karmelem i solonymi orzeszkami

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Brownie z karmelem i orzeszkami to moja propozycja na dzisiejsze słodkie popołudnie. Mięciutkie, czekoladowe ciasto przełożone kremem karmelowym na bazie mascarpone, a na wierzchu pyszny sos karmelowy i solone orzeszki nadające charakter całości . Po prostu rozpływa się w ustach. Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Brownie:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 170 C. Formę o wymiarach 21x21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę połam i umieść w rondelku razem z masłem. Następnie podgrzej na niewielkiej mocy palnika, delikatnie mieszając aż do rozpuszczenia i połączenia się składników. Odstaw do przestudzenia.

    czekolada z masłem
  • Krok 2

    Jajka ubij razem z cukrem, w osobnym naczyniu, na puszystą jasną masę a potem wymieszaj z przestudzoną masą czekoladową.

    jajka z cukrem
  • Krok 3

    Na koniec wsyp mąkę z cukrem z wanilią i dokładnie wymieszaj rózgą.

    mąka, cukier wanilinowy
  • Krok 4

    Całość przelej do przygotowanej wcześniej formy i piecz przez ok. 25 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

    ciasto na brownie

Krem karmelowy:

  • Krok 5

    Cukier wsyp do rondelka i podgrzej na średniej mocy palnika przez kilka minut, aż się rozpuści i nabierze ciemnego bursztynowego koloru.

    śmietanka z cukrem
  • Krok 6

    Następnie dodaj ciepłą śmietankę i mieszając gotuj jeszcze przez ok 5-7 minut, aż kryształki cukru się rozpuszczą a sos karmelowy nieco zgęstnieje. Do gotowego sosu karmelowego dodaj posiekane solone orzeszki, wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Serek mascarpone zmiksuj w oddzielnym naczyniu, aż zwiększy nieco objętość. Dodaj do niego wystudzoną masę karmelowo-orzechową i wymieszaj dokładnie. Odstaw do lodówki.

    sos karmelowy z orzeszkami , mascarpone

Sos karmelowy:

  • Krok 7

    Cukier wsyp do rondelka i podgrzewaj na średniej mocy palnika przez kilka minut, aż się rozpuści i nabierze ciemnego bursztynowego koloru. Następnie dodaj ciepłą śmietankę i mieszając gotuj jeszcze przez ok. 5-7 min aż kryształki cukru się rozpuszczą a sos karmelowy nieco zgęstnieje. Gotowy sos odstaw do przestudzenia.

    śmietanka, cukier na sos karmelowy

Przełożenie:

  • Krok 8

    Wystudzone brownie przekrój delikatnie na dwa blaty. Na dolnym rozsmaruj połowę kremu karmelowego i przykryj górnym blatem. Posmaruj górny blat pozostałą częścią kremu. Wierzch posyp orzeszkami ziemnymi i polej wystudzonym sosem karmelowym.

    upieczone brownie

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej