1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Brownie i blondie
  4. Brownie z karmelem i solonymi orzeszkami

Brownie z karmelem i solonymi orzeszkami

brownie z kremem karmelowym, sosem karmelowym i solonymi orzeszkami ziemnymi - wszystkiego słodkiego
brownie z kremem karmelowym, sosem karmelowym i solonymi orzeszkami ziemnymi - wszystkiego słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Brownie z karmelem i orzeszkami to moja propozycja na dzisiejsze słodkie popołudnie. Mięciutkie, czekoladowe ciasto przełożone kremem karmelowym na bazie mascarpone, a na wierzchu pyszny sos karmelowy i solone orzeszki nadające charakteru całości. Po prostu rozpływa się w ustach. Polecam! 🍫 😋


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie brownie z karmelem:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 170ºC. Formę o wymiarach 21x21 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    Czekoladę połam i umieść w rondelku razem z masłem. Następnie podgrzej na niewielkiej mocy palnika, delikatnie mieszając, aż do rozpuszczenia i połączenia się składników. Odstaw do przestudzenia.

    czekolada z masłem w rondelku, blaszka wyłożona papierem do pieczenia
  • Natalia poleca

    Forma do brownie w stylu retro od Dr. Oetkera to forma pokryta specjalną powłoką zapobiegającą przywieraniu, idealna do wypieku brownie.

  • Krok 2

    Jajka ubij razem z cukrem na puszystą, jasną masę, a potem wymieszaj z przestudzoną masą czekoladową.

    jajka z cukrem w misce, obok miseczka z mąką i mieszadła miksera
  • Krok 3

    Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z cukrem z wanilią i dokładnie wymieszaj rózgą.

    mąka i cukier z wanilią bourbon z madagaskaru
  • Krok 4

    Całość przelej do przygotowanej wcześniej formy i piecz przez ok. 25 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

    ciasto na brownie przelane do kwadratowej formy do pieczenia

Krem karmelowy:

  • Krok 5

    Cukier wsyp do rondelka i podgrzej na średniej mocy palnika przez kilka minut, aż się rozpuści i nabierze ciemnego bursztynowego koloru.

    cukier w rondelku, śmietana w miseczce i rózga kuchenna na blacie
  • Ubijaczka (rózga kuchenna) Retro Dr. Oetker

    Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania kaszy manny czy budyniu.

  • Krok 6

    Następnie dodaj ciepłą śmietankę i mieszając, gotuj jeszcze przez ok. 5-7 minut, aż kryształki cukru się rozpuszczą, a sos karmelowy nieco zgęstnieje. Do gotowego sosu karmelowego dodaj posiekane solone orzeszki, wymieszaj i odstaw do wystudzenia.

    Serek mascarpone zmiksuj w oddzielnym naczyniu, aż zwiększy nieco objętość. Dodaj do niego wystudzoną masę karmelowo-orzechową i wymieszaj dokładnie. Odstaw do lodówki.

    masa karmelowo-orzeszkowa w miseczce, mascarpone w misce razem z rózgą kuchenną

Sos karmelowy:

  • Krok 7

    Cukier wsyp do rondelka i podgrzewaj na średniej mocy palnika przez kilka minut, aż się rozpuści i nabierze ciemnego bursztynowego koloru. Następnie dodaj ciepłą śmietankę i mieszając gotuj jeszcze przez ok. 5-7 minut, aż kryształki cukru się rozpuszczą, a sos karmelowy nieco zgęstnieje. Gotowy sos odstaw do przestudzenia.

    cukier w rondelku, śmietana w miseczce i rózga kuchenna na blacie

Przełożenie:

  • Krok 8

    Wystudzone brownie przekrój delikatnie na dwa blaty. Na dolnym rozsmaruj połowę kremu karmelowego i przykryj górnym blatem. Posmaruj górny blat pozostałą częścią kremu. Wierzch posyp orzeszkami ziemnymi i polej wystudzonym sosem karmelowym.

    upieczone brownie na blacie, obok nóż do przekrojenia na dwa blaty
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/brownie-i-blondie/brownie-z-karmelem-i-solonymi-orzeszkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej