Szukasz prostego, szybkiego kremu o czekoladowym smaku do tortu albo ciasta? Nie masz doświadczenia z czekoladą i wolisz krem, którego możesz być pewna?
To jest idealny przepis na krem kakaowy. Klasyczny krem śmietankowy z dodatkiem kakao i mascarpone.
Świetnie sprawdzi się do przełożenia tortu nawet jeśli upieczesz cięższy biszkopt, czy wszelkich ciast przekładanych. Jego smak jest wyrazisty ale nie zbyt intensywny, a konsystencja puszysta i stabilna dzięki czemu możesz również wykorzystać go do dekoracji.
Inspiracją do tego przepisu był krem przygotowany już jakiś czas temu do przepisu na ciasto czekoladowe.
Składniki do kremu kakaowego:
Wystarczy na przełożenie i pokrycie tortu o średnicy 20 cm.
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
- 250 g schłodzonego mascarpone
- 50 g cukru pudru
- 25 g Ciemnego kakao Dr. Oetkera (około 2 łyżki)
Sposób przygotowania kremu kakaowego:
-
Krok 1
Schłodzoną śmietankę, mascarpone, przesiany cukier puder i kakao umieść w misie miksera.
-
Krok 2
Zmiksuj całość na gęsty krem.
O czym warto pamiętać przy przygotowywaniu tego kremu?
- Kluczowe w przygotowaniu krem kakaowego jest odpowiednie schłodzenie śmietanki i mascarpone. Warto wstawić te składniki do lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem kremu.
- Jeśli potrzebujesz ekspresowo schłodzić śmietankę wstaw ją na 30 minut do zamrażarki, pamiętaj aby wyjąć ją na czas aby nie zamarzła, najlepiej nastaw w tym celu minutnik.
- Wybierz śmietankę z co najmniej 30% zawartością tłuszczu. Dlaczego? Im więcej ma tłuszczu, tym po ubiciu krem będzie stabilniejszy).
- Jeżeli chcesz ubogacić swój krem możesz do niego dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy, ulubione, pokrojone owoce lub ekstrakt np. z pomarańczy
Zobacz inne przepisy na kremy:
✔️ Klasyczny krem maślany do tortu
✔️ Krem maślany na bezie szwajcarskiej
✔️ Krem maślany z mlekiem skondensowanym
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/krem-kakaowy-do-tortu-lub-ciasta-przepis-porady |
Komentarze