1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Krem kakaowy do tortu lub ciasta - Przepis i Porady

Krem kakaowy do tortu lub ciasta - Przepis i Porady

krem kakaowy na śmietance z mascarpone i ciemnym kakao - wszystkiego słodkiego
krem kakaowy na śmietance z mascarpone i ciemnym kakao - wszystkiego słodkiego
Zaktualizowano:

Szukasz prostego, szybkiego kremu o czekoladowym smaku do tortu albo ciasta? Nie masz doświadczenia z czekoladą i wolisz krem, którego możesz być pewna?

To jest idealny przepis na krem kakaowy. Klasyczny krem śmietankowy z dodatkiem kakao i mascarpone.

Świetnie sprawdzi się do przełożenia tortu nawet jeśli upieczesz cięższy biszkopt, czy wszelkich ciast przekładanych. Jego smak jest wyrazisty ale nie zbyt intensywny, a konsystencja puszysta i stabilna dzięki czemu możesz również wykorzystać go do dekoracji.

Inspiracją do tego przepisu był krem przygotowany już jakiś czas temu do przepisu na ciasto czekoladowe.


Składniki do kremu kakaowego:

Wystarczy na przełożenie i pokrycie tortu o średnicy 20 cm.

  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 250 g schłodzonego mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 25 g Ciemnego kakao Dr. Oetkera (około 2 łyżki)

Sposób przygotowania kremu kakaowego:

  • Krok 1

    Schłodzoną śmietankę, mascarpone, przesiany cukier puder i kakao umieść w misie miksera.

    schłodzona śmietanka, mascarpone, cukier puder i Ciemne kakao Dr. Oetkera
  • Krok 2

    Zmiksuj całość na gęsty krem.

    krem kakaowy z ciemnym kakao Dr. Oetkera

O czym warto pamiętać przy przygotowywaniu tego kremu?

  • Kluczowe w przygotowaniu krem kakaowego jest odpowiednie schłodzenie śmietanki i mascarpone. Warto wstawić te składniki do lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem kremu.
  • Jeśli potrzebujesz ekspresowo schłodzić śmietankę wstaw ją na 30 minut do zamrażarki, pamiętaj aby wyjąć ją na czas aby nie zamarzła, najlepiej nastaw w tym celu minutnik.
  • Wybierz śmietankę z co najmniej 30% zawartością tłuszczu. Dlaczego? Im więcej ma tłuszczu, tym po ubiciu krem będzie stabilniejszy).
  • Jeżeli chcesz ubogacić swój krem możesz do niego dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy, ulubione, pokrojone owoce lub ekstrakt np. z pomarańczy

Zobacz inne przepisy na kremy:

✔️ Klasyczny krem maślany do tortu

✔️ Krem maślany na bezie szwajcarskiej

✔️ Krem maślany z mlekiem skondensowanym

✔️ Krem śmietankowy

✔️ Krem z mascarpone

✔️ Krem truskawkowy

✔️ Krem malinowy

✔️ Krem z białej czekolady

✔️ Krem ajerkoniakowy

✔️ Krem budyniowy

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/krem-kakaowy-do-tortu-lub-ciasta-przepis-porady

Komentarze

Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej