Szukasz sprawdzonego przepisu na krem truskawkowy? Takiego, którym da się od razu przełożyć biszkopt czy ciasto?
Krem truskawkowy to idealna propozycja jeśli chcesz przygotować lekkie ciasto lub tort o przyjemnym smaku owoców. Powstał na bazie kremu śmietankowego z dodatkiem zmiksowanych owoców. Możesz go wykorzystać do przełożenia biszkoptu, możesz udekorować nim wierzch ciasta lub babeczki albo wykorzystać do deserów.
W tego typu kremach ważne jest, aby mus owocowy zagęścić zanim doda się go do bitej śmietany. Dzięki temu masa truskawkowa, nie będzie rzadka i unikniesz czekania, aż zmieni konsystencję na gęstszą. Niezagęszczone w żaden sposób owoce rozwadniają masę zbyt mocno, a to spowalnia i utrudnia przygotowanie ciasta czy tortu. Poznaj sprawdzony przepis na krem truskowkowy!
Krem truskawkowy do tortu lub ciasta - Składniki:
Mus truskawkowy/ Mus z truskawek:
- 400 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 2 łyżki cukru pudru
- 10 g Żelatyny Dr. Oetkera
Krem truskawkowy:
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 Śmietan – fix Dr. Oetkera
- Porcja musu truskawkowego
Przygotowanie musu truskawkowego do kremu:
-
Krok 1
Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
-
Krok 2
Truskawki zblenduj razem z cukrem pudrem na puree.
-
Krok 3
Żelatynę rozpuść (nie gotuj) , wmieszaj do niej 2-3 łyżki puree z truskawek a następnie przelej wszystko do reszty truskawek i wymieszaj dokładnie. Odstaw do lodówki na około 20-30 minut aby całość lekko zgęstniała. Dzięki temu po zmiksowaniu z ubitą śmietaną krem nie będzie się rozlewał.
Przygotowanie kremu truskawkowego:
-
Krok 1
Schłodzoną śmietankę przelej do misy miksera i dodaj 2 łyżki cukru pudru i ubij na gęsty krem. Trzecią łyżkę cukru pudru wymieszaj ze śmietan-fix.
-
Krok 2
Zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo mus z truskawek, po dodaniu całego musu zwiększ obroty na chwilę aby całość zmiksować na jednolitą masę.
-
Krok 3
Na koniec dodaj śmietan-fix z cukrem pudrem i zmiksuj krótko do zgęstnienia.
Krem będzie zwarty, ale nie będzie od razu bardzo sztywny, jego konsystencja stabilizuje się stopniowo, można nim od razu przekładać ciasto. Przekładając tort wygodnie jest użyć obręczy od tortownicy w której pieczony był biszkopt, specjalnego rantu lub folii rantowej. Zapobiegnie to ewentualnemu wypłynięciu kremu po bokach.
Jak udekorować ciasto lub tort kremem truskawkowym?
Część kremu truskawkowego przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Zawiń koniec worka, aby krem się nie wydostał i odłóż na 10-15 minut do lodówki. W tym czasie krem się zwiąże i będzie można go wykorzystać do dekorowania ciasta, tortu czy babeczek.
-
Tylki do dekorowania ciast i tortów
Szeroki wybór tylek (końcówek) do dekorowania ciast i tortów znajdziesz na sklep.ws.pl.
-
Worki i rękawy cukiernicze do dekorowania
Torebki (rękawy) wielorazowe do dekoracji za pomocą kremów czy bitej śmietany znajdziesz w Sklepie Wszystkiego Słodkiego. Są wykonanane z wysokiej jakości poliestru dzięki czemu sa odporne na przenikanie tłuszczu. mocne i lekkie.
Zobacz przepisy na inne kremy:
✔️ Klasyczny krem maślany do tortu
✔️ Krem maślany na bezie szwajcarskiej
✔️ Krem maślany z mlekiem skondensowanym
✔️ Krem kakaowy
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/krem-truskawkowy-do-tortu-lub-ciasta-przepis-i-porady |
Komentarze