1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Krem matcha do tortu

Krem matcha do tortu

krem matcha do tortu w białej kokilce
krem matcha do tortu w białej kokilce
Zaktualizowano:

To nie magia, nie szpinak, to... matcha!🌿 Ten japoński proszek z liści zielonej herbaty podbił już latte, lody i ciastka, więc dlaczego miałby ominąć torty? Krem matcha do tortu nadaje się zarówno do klasycznych ciast, jak i nowoczesnych deserów inspirowanych kuchnią japońską. Lekki, orzeźwiający dzięki dodatkowi limonki i soczyście zielony jak trawnik, którego zazdrościsz sąsiadowi😅

Przygotuj intensywnie zielony krem, który wygląda jak z Instagrama i smakuje jak z najlepszej cukierni w Kioto!🎎

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Bosch.


Jak zrobić krem matcha – prosty przepis krok po kroku

Krem matcha z mascarpone i śmietanką to pyszna propozycja, którą przygotujesz w kilka minut. Ten delikatny krem sprawdzi się doskonale do ciasta, tortu czy babeczek, ale możesz podać go także w pucharkach jako samodzielny deser w towarzystwie świeżych owoców. Zielona herbata matcha nadaje wypiekom niepowtarzalny aromat i piękny kolor, a połączenie ze śmietanką i mascarpone gwarantuje idealnie kremową konsystencję. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić krem matcha w domu, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę!

Krem matcha z podanych proporcji wystarczy na dekorację około 12 babeczek lub 1 przełożenie tortu o średnicy około 22 cm.

  • Krok 1

    Sproszkowaną herbatę matcha wymieszaj z przesianym cukrem pudrem. 

    w miseczkach sproszkowana matcha i cukier puder
  • Krok 2

    W misie miksera umieść schłodzoną śmietankę i serek mascarpone. Zacznij ubijać na średnich obrotach, dodaj wymieszaną matchę z cukrem pudrem i zwiększ obroty robota. Ubijaj kilka minut, aż krem wyraźnie zgęstnieje.

    Dodaj skórkę z limonki i sok z połówki owoca.

    w robocie Bosch krem matcha, obok tarka do skórki limonki
  • Krok 3

    Gotowy krem matcha wykorzystaj do tortu, przekładanego ciasta, babeczek lub deseru. Krem możesz przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką.

    krem matcha w miseczce, obok krem w rękawie cukierniczym

Do czego można wykorzystać krem matcha?

  • Krem matcha do ciasta i tortu

    Dzięki gładkiej konsystencji krem matcha idealnie nadaje się do przekładania ciast i tortów. Nadaje im nie tylko piękny zielony kolor, ale też wyrazisty, lekko orzeźwiający smak.

  • Krem matcha do babeczek i tartaletek

    Wyciśnięty na babeczki lub tartaletki, krem matcha zachwyca wyglądem i smakiem. Możesz udekorować go świeżymi owocami lub wiórkami białej czekolady.

  • Deser z matchą

    Jeśli chcesz przygotować szybki deser, wystarczy przełożyć krem matcha do pucharków i podać z dodatkiem owoców, ciastek lub granoli. Na bazie matchy przygotujesz także pyszne napoje, smoothie i koktajle.


Z czym najlepiej smakuje krem matcha?

Unikatowy smak tej japońskiej herbaty idealnie komponuje się z dodatkiem wanilli i miodu, które równoważą jej goryczkowy smak. Przygotowując krem matcha, dodaj sok i skórkę z limonki, aby nadać swoim słodkościom cytrusowy, orzeźwiający aromat.

Owoce, takie jak maliny, truskawki czy mango, świetnie uzupełnią ciasta i desery z dodatkiem kremu matcha. 

Warto spróbować połączenia matchy z białą czekoladą. Herbata nie tylko nada jej wyjątkowy smak, ale zabarwi czekoladę na intensywny zielony kolor. Matchę wykorzystasz zatem jako naturalny barwnik do kremów, czekolady czy lukru.

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/krem-matcha-do-tortu

Komentarze


Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej