To nie magia, nie szpinak, to... matcha!🌿 Ten japoński proszek z liści zielonej herbaty podbił już latte, lody i ciastka, więc dlaczego miałby ominąć torty? Krem matcha do tortu nadaje się zarówno do klasycznych ciast, jak i nowoczesnych deserów inspirowanych kuchnią japońską. Lekki, orzeźwiający dzięki dodatkowi limonki i soczyście zielony jak trawnik, którego zazdrościsz sąsiadowi😅
Przygotuj intensywnie zielony krem, który wygląda jak z Instagrama i smakuje jak z najlepszej cukierni w Kioto!🎎
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Bosch.
Jak zrobić krem matcha – prosty przepis krok po kroku
Krem matcha z mascarpone i śmietanką to pyszna propozycja, którą przygotujesz w kilka minut. Ten delikatny krem sprawdzi się doskonale do ciasta, tortu czy babeczek, ale możesz podać go także w pucharkach jako samodzielny deser w towarzystwie świeżych owoców. Zielona herbata matcha nadaje wypiekom niepowtarzalny aromat i piękny kolor, a połączenie ze śmietanką i mascarpone gwarantuje idealnie kremową konsystencję. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić krem matcha w domu, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę!
Krem matcha z podanych proporcji wystarczy na dekorację około 12 babeczek lub 1 przełożenie tortu o średnicy około 22 cm.
-
Krok 1
Sproszkowaną herbatę matcha wymieszaj z przesianym cukrem pudrem.
-
Krok 2
W misie miksera umieść schłodzoną śmietankę i serek mascarpone. Zacznij ubijać na średnich obrotach, dodaj wymieszaną matchę z cukrem pudrem i zwiększ obroty robota. Ubijaj kilka minut, aż krem wyraźnie zgęstnieje.
Dodaj skórkę z limonki i sok z połówki owoca.
-
Krok 3
Gotowy krem matcha wykorzystaj do tortu, przekładanego ciasta, babeczek lub deseru. Krem możesz przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką.
Do czego można wykorzystać krem matcha?
-
Krem matcha do ciasta i tortu
Dzięki gładkiej konsystencji krem matcha idealnie nadaje się do przekładania ciast i tortów. Nadaje im nie tylko piękny zielony kolor, ale też wyrazisty, lekko orzeźwiający smak.
-
Krem matcha do babeczek i tartaletek
Wyciśnięty na babeczki lub tartaletki, krem matcha zachwyca wyglądem i smakiem. Możesz udekorować go świeżymi owocami lub wiórkami białej czekolady.
-
Deser z matchą
Jeśli chcesz przygotować szybki deser, wystarczy przełożyć krem matcha do pucharków i podać z dodatkiem owoców, ciastek lub granoli. Na bazie matchy przygotujesz także pyszne napoje, smoothie i koktajle.
Z czym najlepiej smakuje krem matcha?
Unikatowy smak tej japońskiej herbaty idealnie komponuje się z dodatkiem wanilli i miodu, które równoważą jej goryczkowy smak. Przygotowując krem matcha, dodaj sok i skórkę z limonki, aby nadać swoim słodkościom cytrusowy, orzeźwiający aromat.
Owoce, takie jak maliny, truskawki czy mango, świetnie uzupełnią ciasta i desery z dodatkiem kremu matcha.
Warto spróbować połączenia matchy z białą czekoladą. Herbata nie tylko nada jej wyjątkowy smak, ale zabarwi czekoladę na intensywny zielony kolor. Matchę wykorzystasz zatem jako naturalny barwnik do kremów, czekolady czy lukru.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/krem-matcha-do-tortu |
Komentarze