1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Wegańska bita śmietana z mleczka kokosowego - jak ją zrobić?

Wegańska bita śmietana z mleczka kokosowego - jak ją zrobić?

Wegański biszkopt z bitą śmietanką z mleczka kokosowego - Wszystkiego Słodkiego
Wegański biszkopt z bitą śmietanką z mleczka kokosowego - Wszystkiego Słodkiego
Zaktualizowano:

Chcesz przygotować wegańską bitą śmietanę? Właśnie rozpoczynasz przygodę z weganizmem? A może po prostu chcesz spróbować jakiejś alternatywy dla tradycyjnej bitej śmietany? 

Wegańską bitą śmietanę kokosową możesz wykorzystać do udekorowania ciast, babeczek czy tortów. Jeżeli jesteś weganką/weganinem to ubijanie takiej śmietanki może się okazać najbardziej przydatną umiejętnością w przygotowywaniu ciast i deserów 😊 

Poniżej opowiemy krok po kroku jak dobrze ubić śmietanę wegańską, jakie mleczko kokosowe wybrać i jakie ciasta i desery możemy z niej przygotować. Gwarantujemy, że jak poznacie te kilka tajników to już na stałe będziecie trzymać mleczko kokosowe w swojej lodówce!


W tej poradzie przeczytasz:

  1. Wegańska bita śmietana z mleczka kokosowego – Jak ją ubić? Przepis krok po kroku
  2. Wegańska bita śmietana w wersji czekoladowej
  3. Które mleko lub krem kokosowy wybrać do ubijania śmietanki kokosowej?
  4. Kilka porad dotyczących przygotowywania wegańskiej bitej śmietany
  5. Przepisy na ciasta i desery z jej wykorzystaniem

1.Wegańska bita śmietana z mleczka kokosowego – Jak ją ubić?

Poniższe proporcje wystarczą na przełożenie i udekorowanie tortu o średnicy 20 cm. Jeżeli chcesz wykorzystać ubitą śmietankę do innych deserów możesz proporcjonalnie zmniejszyć liczbę składników.


Składniki:

  • 600 g śmietanki kokosowej z mleka kokosowego o zaw. 91% ekstraktu miąższu z kokosa (z 2 puszek)*
  • 40 g cukru pudru 
  • Śmietan-fix Dr. Oetkera

Jak ubić wegańską bitą śmietanę z mleka kokosowego? Sposób przygotowania krok po kroku

  • Krok 1

    Przed otwarciem włóż mleko kokosowe na co najmniej 12 godzin do lodówki. Dzięki temu śmietanka kokosowa łatwo oddzieli się od reszty mleka. Najlepiej umieść je w najzimniejszej części lodówki.

  • Krok 2

    Otwórz puszkę ze schłodzonym mleczkiem kokosowym. Zbierz z niego śmietankę (jest to twardą część, która powinna oddzielić się od mleka kokosowego po schłodzeniu w lodówce – zobacz na zdjęciu poniżej jak powinna wyglądać). Ubijaj zaczynając od wolnych obrotów i stopniowo zwiększaj prędkość robota kuchennego lub miksera elektrycznego, aż masa będzie jednolita i nabierze puszystości.

    Wegańska śmietanka kokosowa
  • Krok 3

    Wymieszaj cukier puder ze śmietan-fix'em i dodaj do śmietanki. Ubijaj dalej do połączenia składników. Śmietan-fix spowoduje, że śmietanka kokosowa utrzyma dłużej swój kształt i nie zmieni konsystencji. Jeśli chcesz, żeby śmietanka była mniej słodka możesz dodać mniej cukru lub w ogóle go pominąć.

    Ubijanie śmietanki kokosowej

2. Wegańska bita śmietana w wersji czekoladowej – dlaczego nie?!

Jeśli chcesz przygotować wegańską bitą śmietanę w wersji czekoladowej wystarczy, że pod koniec miksowania dodasz do niej rozpuszczoną czekoladę.


Czekoladowa, wegańska bita śmietana (krem czekoladowy)

Idealna do przełożenia ciasta lub tortu wegańskiego, a także dla osób, które unikają mleka lub laktozy w swojej diecie. 

  • Krok 4

    Cały czas ubijaj śmietankę i wlej do niej rozpuszczoną, gorzką czekoladę.

    Dodawanie czekolady do ubitej śmietanki kokosowej
  • Krok 5

    W efekcie otrzymasz gęsty krem. Jeżeli twoim zdaniem będzie za rzadki do przekładania ciasta możesz go włożyć na godzinę do lodówki.

    Krem czekoladowy czyli ubita śmietanka kokosowa z czekoladą

3. Które mleko lub krem kokosowy wybrać do ubijania?

Na rynku możesz kupić różne rodzaje mleka i kremu kokosowego. Jeżeli wybierasz mleko kokosowe, wybierz te o zawartości 91% ekstraktu miąższu z kokosa i bez emulgatorów.

Do ubijania dobrze sprawdzi się również produkt dostępny w sklepach pod nazwą krem kokosowy o zawartości 95% ekstraktu (wyciągu) z kokosa. W zależności od tego jakiego kremu lub mleczka użyjesz wegańska bita śmietana może mieć odrobinę inną konsystencję – bardziej lub mniej puszystą.


4. Kilka porad dotyczących przygotowywania wegańskiej bitej śmietany:

  • Nie wstrząsaj puszką z mlekiem kokosowym po wyjęciu jej z lodówki! Może to spowodować, że wodnista część mleczka wymiesza się z twardą śmietanką,
  • Napój kokosowy z kartonika nie sprawdzi się do ubijania śmietanki wegańskiej,
  • Jeżeli chcesz ubogacić swoją ubitą śmietankę możesz to zrobić dodając do niej ziarenka z laski wanilii, ekstrakt lub pastę z wanilii jeszcze przed rozpoczęciem ubijania.
  • Jeżeli uważasz, że Twoje ciasto lub deser są wystarczająco słodkie możesz dodać do śmietanki kokosowej mniej cukru lub zupełnie go pominąć,
  • Eksperymentuj z różnymi kremami, mleczkami kokosowymi aż znajdziesz swoje ulubione – wtedy na stałe trzymaj go w swojej lodówce w najzimniejszym miejscu ;)

5. Przepisy z wykorzystaniem wegańskiej bitej śmietany

Poniżej znajdziesz kilka przepisów na ciasta i desery w których wykorzystaliśmy śmietankę kokosową


Masz jeszcze jakieś pytania dotyczące ubijania wegańskiej śmietany?

Napisz je do nas w komentarzu! Chętnie na nie odpowiemy.

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/weganska-bita-smietana-z-mleczka-kokosowego-przepis-porady

Komentarze


Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej