Chcesz przygotować wegańską bitą śmietanę? Właśnie rozpoczynasz przygodę z weganizmem? A może po prostu chcesz spróbować jakiejś alternatywy dla tradycyjnej bitej śmietany?
Wegańską bitą śmietanę kokosową możesz wykorzystać do udekorowania ciast, babeczek czy tortów. Jeżeli jesteś weganką/weganinem to ubijanie takiej śmietanki może się okazać najbardziej przydatną umiejętnością w przygotowywaniu ciast i deserów 😊
Poniżej opowiemy krok po kroku jak dobrze ubić śmietanę wegańską, jakie mleczko kokosowe wybrać i jakie ciasta i desery możemy z niej przygotować. Gwarantujemy, że jak poznacie te kilka tajników to już na stałe będziecie trzymać mleczko kokosowe w swojej lodówce!
W tej poradzie przeczytasz:
- Wegańska bita śmietana z mleczka kokosowego – Jak ją ubić? Przepis krok po kroku
- Wegańska bita śmietana w wersji czekoladowej
- Które mleko lub krem kokosowy wybrać do ubijania śmietanki kokosowej?
- Kilka porad dotyczących przygotowywania wegańskiej bitej śmietany
- Przepisy na ciasta i desery z jej wykorzystaniem
1.Wegańska bita śmietana z mleczka kokosowego – Jak ją ubić?
Poniższe proporcje wystarczą na przełożenie i udekorowanie tortu o średnicy 20 cm. Jeżeli chcesz wykorzystać ubitą śmietankę do innych deserów możesz proporcjonalnie zmniejszyć liczbę składników.
Składniki:
- 600 g śmietanki kokosowej z mleka kokosowego o zaw. 91% ekstraktu miąższu z kokosa (z 2 puszek)*
- 40 g cukru pudru
- Śmietan-fix Dr. Oetkera
Jak ubić wegańską bitą śmietanę z mleka kokosowego? Sposób przygotowania krok po kroku
-
Krok 1
Przed otwarciem włóż mleko kokosowe na co najmniej 12 godzin do lodówki. Dzięki temu śmietanka kokosowa łatwo oddzieli się od reszty mleka. Najlepiej umieść je w najzimniejszej części lodówki.
-
Krok 2
Otwórz puszkę ze schłodzonym mleczkiem kokosowym. Zbierz z niego śmietankę (jest to twardą część, która powinna oddzielić się od mleka kokosowego po schłodzeniu w lodówce – zobacz na zdjęciu poniżej jak powinna wyglądać). Ubijaj zaczynając od wolnych obrotów i stopniowo zwiększaj prędkość robota kuchennego lub miksera elektrycznego, aż masa będzie jednolita i nabierze puszystości.
-
Krok 3
Wymieszaj cukier puder ze śmietan-fix'em i dodaj do śmietanki. Ubijaj dalej do połączenia składników. Śmietan-fix spowoduje, że śmietanka kokosowa utrzyma dłużej swój kształt i nie zmieni konsystencji. Jeśli chcesz, żeby śmietanka była mniej słodka możesz dodać mniej cukru lub w ogóle go pominąć.
2. Wegańska bita śmietana w wersji czekoladowej – dlaczego nie?!
Jeśli chcesz przygotować wegańską bitą śmietanę w wersji czekoladowej wystarczy, że pod koniec miksowania dodasz do niej rozpuszczoną czekoladę.
Czekoladowa, wegańska bita śmietana (krem czekoladowy)
Idealna do przełożenia ciasta lub tortu wegańskiego, a także dla osób, które unikają mleka lub laktozy w swojej diecie.
-
Krok 4
Cały czas ubijaj śmietankę i wlej do niej rozpuszczoną, gorzką czekoladę.
-
Krok 5
W efekcie otrzymasz gęsty krem. Jeżeli twoim zdaniem będzie za rzadki do przekładania ciasta możesz go włożyć na godzinę do lodówki.
3. Które mleko lub krem kokosowy wybrać do ubijania?
Na rynku możesz kupić różne rodzaje mleka i kremu kokosowego. Jeżeli wybierasz mleko kokosowe, wybierz te o zawartości 91% ekstraktu miąższu z kokosa i bez emulgatorów.
Do ubijania dobrze sprawdzi się również produkt dostępny w sklepach pod nazwą krem kokosowy o zawartości 95% ekstraktu (wyciągu) z kokosa. W zależności od tego jakiego kremu lub mleczka użyjesz wegańska bita śmietana może mieć odrobinę inną konsystencję – bardziej lub mniej puszystą.
4. Kilka porad dotyczących przygotowywania wegańskiej bitej śmietany:
- Nie wstrząsaj puszką z mlekiem kokosowym po wyjęciu jej z lodówki! Może to spowodować, że wodnista część mleczka wymiesza się z twardą śmietanką,
- Napój kokosowy z kartonika nie sprawdzi się do ubijania śmietanki wegańskiej,
- Jeżeli chcesz ubogacić swoją ubitą śmietankę możesz to zrobić dodając do niej ziarenka z laski wanilii, ekstrakt lub pastę z wanilii jeszcze przed rozpoczęciem ubijania.
- Jeżeli uważasz, że Twoje ciasto lub deser są wystarczająco słodkie możesz dodać do śmietanki kokosowej mniej cukru lub zupełnie go pominąć,
- Eksperymentuj z różnymi kremami, mleczkami kokosowymi aż znajdziesz swoje ulubione – wtedy na stałe trzymaj go w swojej lodówce w najzimniejszym miejscu ;)
5. Przepisy z wykorzystaniem wegańskiej bitej śmietany
Poniżej znajdziesz kilka przepisów na ciasta i desery w których wykorzystaliśmy śmietankę kokosową
-
Tort czekoladowy z wegańską bitą śmietaną
Pyszny tort dla wegan, który rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na wegański tort czekoladowy!
-
Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną z mleczka kokosowego
Ciasto biszkoptowe + bita śmietana + truskawki. Pyszne połączenie! Poznaj idealny przepis na biszkopt bez jajek z bitą śmietanką kokosową i truskawkami.
-
Crumble z owocami
Chrupiące i pożywne crumble. Przygotujesz je w kilka chwil, a dobry nastrój na cały dzień gwarantowany! Poznaj przepis na bezglutenowe crumble z jabłkami i wegańską bitą śmietanką.
Masz jeszcze jakieś pytania dotyczące ubijania wegańskiej śmietany?
Napisz je do nas w komentarzu! Chętnie na nie odpowiemy.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/weganska-bita-smietana-z-mleczka-kokosowego-przepis-porady |
Komentarze