1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Babka cytrynowa na kisielach

Babka cytrynowa na kisielach

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Babka cytrynowa na kisielach to ciasto na każdą okazję! Jest słodka i przyjemnie cytrynowa. Dodatek kisieli nadaje  babce nie tylko smaku i aromatu, ale także polepsza konsystencję ciasta. :) Serdecznie polecam Wam moją domową babkę cytrynową.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 180°C. Formę na babkę o wymiarach 8,5 cm x 27 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.

  • Krok 3

    Stopniowo dodawaj żółtka. Jedno po drugim. Miksuj, aż do uzyskania jednolitej masy.

  • Krok 4

    Mąkę i proszek do pieczenia przesiej, dodaj zawartość opakowań kisieli i wymieszaj.Suche składniki wsyp do mokrych i wymieszaj.

  • Krok 5

    Białka ubij i delikatnie połącz je z resztą ciasta. Ciasto przełóż do formy i piecz przez 50 minut, do suchego patyczka.

  • Krok 6

    Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i przestudź. Podawaj oprószone cukrem pudrem.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej