Babka cytrynowa na kisielach
Babka cytrynowa na kisielach to ciasto na każdą okazję! Jest słodka i przyjemnie cytrynowa. 🍋 Dodatek kisieli nadaje babce nie tylko smaku i aromatu, ale także polepsza konsystencję ciasta. :) Serdecznie polecam Wam moją domową babkę cytrynową. 🍋 🍋
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie babki cytrynowej:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 180°C. Formę na babkę o wymiarach 8,5 cm x 27 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Marta poleca
Od dziś keksówka z regulacją długości od 20 cm do 35 cm dopasuje się do Twoich wypieków, a nie odwrotnie! Wykonana z czarnej blachy zapobiegającej przywieraniu. Forma ma 5 lat gwarancji.
-
Krok 2
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
-
Krok 3
Stopniowo dodawaj żółtka - jedno po drugim. Miksuj, aż do uzyskania jednolitej masy.
-
Krok 4
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej, dodaj zawartość opakowań kisieli i wymieszaj. Suche składniki wsyp do mokrych i wymieszaj.
-
Krok 5
Białka ubij i delikatnie połącz je z ciastem na babkę cytrynową. Ciasto przełóż do formy i piecz przez 50 minut, do suchego patyczka.
-
Krok 6
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i przestudź. Podawaj oprószone cukrem pudrem.
-
Cukier puder w młynku 250 g
Cukier puder w młynku to wygoda dekorowania ciast i deserów. Wystarczy, że przekręcisz go, a słodki pył udekoruje Twoje wypieki!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-cytrynowa-na-kisielach |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze