1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Babka cytrynowa na kisielach

Babka cytrynowa na kisielach

babka cytrynowa na kisielach posypana cukrem pudrem - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Babka cytrynowa na kisielach to ciasto na każdą okazję! Jest słodka i przyjemnie cytrynowa. 🍋 Dodatek kisieli nadaje babce nie tylko smaku i aromatu, ale także polepsza konsystencję ciasta. :) Serdecznie polecam Wam moją domową babkę cytrynową. 🍋 🍋


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie babki cytrynowej:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 180°C. Formę na babkę o wymiarach 8,5 cm x 27 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Marta poleca

    Od dziś keksówka z regulacją długości od 20 cm do 35 cm dopasuje się do Twoich wypieków, a nie odwrotnie! Wykonana z czarnej blachy zapobiegającej przywieraniu. Forma ma 5 lat gwarancji.

    Marta poleca
  • Krok 2

    Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.

  • Krok 3

    Stopniowo dodawaj żółtka - jedno po drugim. Miksuj, aż do uzyskania jednolitej masy.

  • Krok 4

    Mąkę i proszek do pieczenia przesiej, dodaj zawartość opakowań kisieli i wymieszaj. Suche składniki wsyp do mokrych i wymieszaj.

  • Krok 5

    Białka ubij i delikatnie połącz je z ciastem na babkę cytrynową. Ciasto przełóż do formy i piecz przez 50 minut, do suchego patyczka.

  • Krok 6

    Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i przestudź. Podawaj oprószone cukrem pudrem.

  • Cukier puder w młynku 250 g

    Cukier puder w młynku to wygoda dekorowania ciast i deserów. Wystarczy, że przekręcisz go, a słodki pył udekoruje Twoje wypieki!

    Cukier puder w młynku 250 g
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-cytrynowa-na-kisielach

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej