1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Babka kokosowa

Babka kokosowa

Babka kokosowa z polew膮 z bia艂ej czekolady, posypana wi贸rkami kokosowymi - Wszystkiego S艂odkiego
Babka kokosowa z polew膮 z bia艂ej czekolady, posypana wi贸rkami kokosowymi - Wszystkiego S艂odkiego
Dr. Oetker - zdj臋cie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Babka kokosowa - to kolejna propozycja idealna na Wielkanoc馃悾, ale ciasto 艣wietnie sprawdzi si臋 tak偶e na inne okazje w ci膮gu roku. Puszysta, o lekko migda艂owym aromacie zasmakuje ka偶demu. Gotow膮 babk臋 wystarczy pola膰 bia艂膮 czekolad膮 i obficie posypa膰 wiórkami kokosowymi 馃槏

Przygotuj babk臋 kokosow膮 馃ゥ馃ゥ馃ゥ i sp臋d藕 zbli偶aj膮ce si臋 艢wi臋ta na s艂odko, w gronie najbli偶szych!

 

Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Lurpak, Bakal oraz Barry Callebaut.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Babka kokosowa:

  • Krok 1

    Mas艂o utrzyj z cukrem do uzyskania puszystej i jasnej masy.

    Robot kuchenny firmy Bosch. Obok kostka mas艂a Lurpak.
  • Krok 2

    Oddziel bia艂ka od 偶ó艂tek, a nast臋pnie dodawaj po jednym 偶ó艂tku i dalej ucieraj. Bia艂ka ubij. Do utartych 偶ó艂tek z mas艂em i cukrem dodaj ekstrakt migda艂owy.

    Ucieranie mas艂a z cukrem pudrem i jajkami. Obok ekstrakt naturalny  Migda艂 z Maroka.
  • Krok 3

    Wymieszaj m膮k臋 pszenn膮 z m膮k膮 ziemniaczan膮 i proszkiem do pieczenia. Wymieszane m膮ki dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.

    W miskach dwa rodzaje m膮k i opakowanie proszku do pieczenia Dr. Oetkera.
  • Krok 4

    Nast臋pnie dodaj ubite bia艂ka i delikatnie je wmieszaj.

    W jednej misie ubite bia艂ka. Obok utarte 偶贸艂tka.
  • Krok 5

     Na koniec wsyp do ciasta wiórki kokosowe.

    Wmieszanie ubitych bia艂ek do misy. Obok wi贸rki kokoswe.
  • Krok 6

    Do keksówki o d艂ugo艣ci 30 cm wy艂o偶onej papierem do pieczenia prze艂ó偶 ciasto. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika do 170°C i piecz przez oko艂o 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka.

    Ciasto na babk臋 kokosow膮 prze艂o偶one do formy typu keks贸wka.
  • Krok 7

    Upieczone ciasto pozostaw do ca艂kowitego wystudzenia.

    Upieczona babka kokosowa na kratce do studzenia.
  • Mo偶e si臋 przyda膰

    Keks贸wka doskonale przewodzi ciep艂o i r贸wnomiernie rumieni ciasto. Dzi臋ki specjalnej pow艂oce ciasto po upieczeniu mo偶na z 艂atwo艣ci膮 wyj膮膰 z formy. R贸wnie偶 piel臋gnacja i czyszczenie formy nie sprawiaj膮 problem贸w. Forma regulowana od 20 do 35 cm.

    Mo偶e si臋 przyda膰

Polewa z bia艂ej czekolady:

  • Krok 8

    Bia艂膮 czekolad臋 rozpu艣膰 z mas艂em, a nast臋pnie rozsmaruj j膮 na górze babki. Posyp wiórkami kokosowymi.

    Babka polana polew膮 z bia艂ej czekolady i obsypana kokosem. Obok opakowanie bia艂ej czekolady callebaut W2.
  • Mo偶e si臋 przyda膰

    Ekstrakt z najszlachetniejszych orzech贸w 艣wiata, czyli z nasion migda艂owca ze z艂otego Maroka. Niesie ze sob膮 to co natura ma najlepsze. P艂ynna konsystencja doskonale rozprowadza si臋 w sk艂adnikach potraw, nadaj膮c im charakterystyczny 艣wie偶y smak i zapach maroka艅skich plantacji migda艂贸w.

    Mo偶e si臋 przyda膰
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-kokosowa

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej