Babki i ciasta ucierane

Sękacz na blaszce

Sękacz na blaszce

  • 01:00
  • 20
  • Średni
01:00
20
Średni

Mam dla Was przepis na domowy sękacz. Przygotowywany na blaszce, nieskomplikowany i smaczny. Zdecydowanie mniej suchy niż sękacz tradycyjny, za co bardzo go polubiłam. Dzięki warstwie pysznej czekolady i złotym perełkom nabiera wyjątkowego smaku i wyglądu. Serdecznie polecam także na święta. :)

Składniki

Sękacz:
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
  • 7 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 60 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka Ekstraktu pomarańczowego Dr. Oetkera
  • 4 łyżki wódki lub białego rumu
  • 100 g cukru
Polewa czekoladowa:
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
Do dekoracji:
  • 1 Mix dekoracji cukrowych Blask Pereł Dr. Oetkera
Składniki
Sękacz:
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
  • 7 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 60 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka Ekstraktu pomarańczowego Dr. Oetkera
  • 4 łyżki wódki lub białego rumu
  • 100 g cukru
Polewa czekoladowa:
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
Do dekoracji:
  • 1 Mix dekoracji cukrowych Blask Pereł Dr. Oetkera
Zobacz ten przepis na ws.pl
Babki i ciasta ucierane ->

Przepisy z kategorii Babki i ciasta ucierane