1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Sękacz na blaszce

Sękacz na blaszce

Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Mam dla Was przepis na domowy sękacz. Przygotowywany na blaszce, nieskomplikowany i smaczny. Zdecydowanie mniej suchy niż sękacz tradycyjny, za co bardzo go polubiłam. Dzięki warstwie pysznej czekolady i złotym perełkom nabiera wyjątkowego smaku i wyglądu. Serdecznie polecam także na święta. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 220°C. Blaszkę o wymiarach 25 x 32 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia.

  • Krok 2

    Miękkie masło, cukier puder i ziarenka wyjęte z laski wanilii umieść w misie i utrzyj na jasną, puszystą masę.

  • Krok 3

    Następnie kolejno dodawaj żółtka i dalej ucieraj.

  • Krok 4

    Wsyp przesiane wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia, sól, ekstrakt i alkohol. Wszystko dokładnie połącz.

  • Krok 5

    Białko ubij z cukrem na sztywną pianę i delikatnie połącz z przygotowaną wcześniej masą.

  • Krok 6

    Ciasto piecz warstwami. Najpierw wyłóż jedną cienką warstwę ciasta i piecz przez około 6-7 minut, aby się zarumieniło. Wyjmij blaszkę z piekarnika i wyłóż na niej kolejną warstwę ciasta. Ponownie piecz przez kilka minut. Czynność powtarzaj do wykorzystania całości ciasta. Z proporcji w przepisie powinno wyjść około 8 warstw. Na jedną warstwę zużyj ok 4 łyżek ciasta i cieniutko je rozprowadzaj. Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia.

Polewa

  • Krok 7

    Śmietankę zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj do niej połamaną czekoladę. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się czekolady, na koniec dodaj miękkie masło. Ponownie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.

  • Krok 8

    Następnie polewę wylej na ostudzony sękacz. Zanim zastygnie, udekoruj ją złotą posypką.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej