1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Jak udekorować babkę wielkanocną?

Jak udekorować babkę wielkanocną?

babka upieczona w formie z kominem - Wszystkiego Słodkiego
babka upieczona w formie z kominem - Wszystkiego Słodkiego
Zaktualizowano:

Babka piaskowa, drożdżowa, a może na majonezie? Każda z pewnością będzie niezwykle smaczna! A jeśli do tego będzie także ozdobą wielkanocnego stołu, Twoje święta zyskają magiczny i niepowtarzalny klimat 🐇🌷🐣

Przygotowanie babki zazwyczaj nie zajmuje wiele czasu - to ciasto z kategorii "szybkie i przyjemne", dlatego dekoracja gotowego wypieku też nie powinna zatrzymać Cię w kuchni na całe popołudnie.

Podpowiadamy, jak w szybki i prosty sposób udekorować wielkanocne babki, aby cieszyły oko na świątecznym stole 😍


Pomysły na dekorację babki wielkanocnej

Ile domów i gospodyń, tyle samo przepisów na wielkanocną babkę. Bez wątpienia, zaraz obok mazurka, króluje na świątecznych stołach, a jej przygotowanie jest nieodłącznym elementem wielkanocnej, kuchennej krzątaniny. 

Zobacz nasze propozycje na dekoracje wielkanocnej babki, aby nie tylko świetnie smakowała, ale była też ozdobą świątecznego stołu. 

  • Jaką formę do babki wybrać?

    Formy do babki dostępne są w naprawdę wielu rodzajach. Możesz postawić na proste, klasyczne wersje albo wybrać spośród tych o fantazyjnych wzorach - z bogato tłoczonymi zdobieniami i wyraźnie zaznaczonymi krawędzami. Korzystając z bardziej ozdobnych form gotowe ciasto samo w sobie stanowi już nie lada dekorację i zachwyci Twoich gości podczas wielkanocnego świętowania.

    Wiele form do babek ma tzw. komin - po upieczeniu ciasto na środku ma niewielki otwór. Babkę przygotowaną w formie z kominem łatwo pokroić na zgrabne kawałki.

    A może zamiast pieczenia... babka gotowana? Przygotujesz ją w specjalnej formie z pokrywą - wypełnioną ciastem blaszkę, szczelnie zamkniętą, wstawiamy do wysokiego garnka z gotującą się wodą.

    Sprawdź, jakie formy do babki znajdziesz w naszym e-sklepie 🌼

    babka polana różowym lukrem i udekorowana kolorowymi bratkami

1. Lukier

Największa zaleta lukru? Przygotujesz go w kilka sekund i nie wymaga wielu składników - pod ręką wystarczy tylko cukier puder i niewielka ilość wody lub soku z cytryny. Składniki mieszamy ze sobą do uzyskania dość gęstej konsystencji. Dodając niewielką ilość barwnika spożywczego otrzymasz lukier w wybranym kolorze. Pastelowe odcienie świetnie sprawdzą się jako wielkanocna, wiosenna dekoracja.

Gotową, lekko przestudzoną babkę polewamy lukrem - jeszcze gorące ciasto może niepotrzebnie rozrzedzić polewę, która spłynie po jego bokach.

Możesz także wykorzystać gotowe lukry, które wystarczy podgrzać do płynnej konsystencji. 

  • Babka kokosowa z lukrem cytrynowym

    Kokos i cytryna to idealne połączenie 🥥🍋 Orzeźwiający, cytrusowy smak świetnie balansuje słodycz babki kokosowej. Polewa z lukru dobrze sprawdzi się przy ozdobnych babkach, które są na tyle ciekawe w kształcie i formie, że nie potrzebują bogatej dekoracji.

    Sprawdź, jak przygotować babkę kokosową z lukrem cytrynowym 🍋

    babka kokosowa polana lukrem cytrynowym
  • Cytrynowa babka bezglutenowa

    Polewa z lukru to doskonały pomysł na dekorację także klasycznej babki w typowej formie z kominem. Gęsty, biały lukier spływający po bokach ciasta wygląda niczym lodowe sople. Im gęstszy lukier przygotujesz, tym jego biały kolor będzie bardziej wyrazisty. 

    Sprawdź nasz przepis na bezglutenową babkę cytrynową🍋

    cytrynowa babka bez glutenu oblana lukrem

2. Polewa czekoladowa

Któż nie skusi się na aksamitną, czekoladową polewę na wielkanocnej babce?😍 Sposobów na jej przygotowanie jest kilka: czekoladę możesz rozpuścić w śmietance, maśle lub napoju roślinnym jeśli szykujesz ciasto w wersji wegańskiej. 

Do polewy na babkę świetnie sprawdzi się zarówno mleczna, jak i deserowa czekolada (a nawet biała, która po zabarwieniu zamieni się np. w różową polewę). 

Zobacz naszą poradę o różnych polewach czekoladowych i sposobach ich przygotowania: Jak zrobić polewę czekoladową?

 

  • Ciasto z buraka z polewą czekoladową

    Wegańska polewa czekoladowa? Nic prostszego! Wystarczy, że deserową (gorzką) czekoladę rozpuścisz z dodatkiem oleju kokosowego. Polewę czekoladową możesz wylewać na ciasto łyżeczką lub delikatnie rozprowadzać ją silikonowym pędzelkiem. Polewa czekoladowa jest wdzięcznym podkładem do dekoracji np. z pistacji. 

    Lubisz alternatywne przepisy? Rozsmakuj się w pysznym cieście z buraka z polewą czekoladową 🍫

    ciasto z buraka oblane czekoladą i posypane pistacjami
  • Babka gotowana

    Babka gotowana to wdzięczne ciasto do oblania polewą czekoladową. Specjalna forma jest znacznie wyższa niż tradycyjne blaszki do babki, dzięki czemu ciasto prezentuje się naprawdę okazale, a spływająca po nim czekolada tworzy apetyczną dekorację.

    Planujesz przygotować babkę gotowaną po raz pierwszy? Zobacz nasz sprawdzony i niezawodny przepis 🍫

    babka gotowana na paterze, oblana polewą czekoladową i udekorowana białymi kwiatkami
  • Babka marmurkowa kokosowo-czekoladowa

    Babka wcale nie musi byc okrągła! Wiele przepisów zakłada jej przygotowanie w tradycyjnej keksówce. Gotowe ciasto najlepiej ułożyć na kratce do studzenia wypieków i podłożyć pod nią deskę do krojenia lub po prostu arkusz papieru do pieczenia - spływająca z ciasta czekolada nie zabrudzi stołu czy blatu.

    Wpadnij po przepis na marmurkową babkę kokosowo - czekoladową 🍫

    babka z keksówki marmurkowa oblana czekoladą i posypana płatkami kokosa
  • Jaką czekoladę wybrać do polewy na babkę?

    Warto sięgnąć po czekoladę w tzw. kaletkach, czyli w postaci niewielkich groszków -  czekolada w takiej formie szybciej i bardziej równomiernie się rozpuszcza. 

    Szeroki wybór najlepszej belgijskiej czekolady Callebaut znajdziesz w naszym sklepie 🍫

    opakowanie czekolady mlecznej  823 Callebaut

3. Kandyzowana skórka owoców

Wielkanocne wypieki nieodłącznie kojarzą się z kandyzowaną skórką owoców - najczęściej są to cytrusy, takie jak pomarańcze i cytryny. Skórka kandyzowana zbiera tyle samo wielbicieli, co przeciwników. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej świątecznych wypieków, a inni subtelnie zostawiają ją na boku talerzyka. Idealnie komponuje się z ciastami pełnymi pysznych bakalii i babkami o lekko cytrusowym aromacie.

  • Bezglutenowa babka z bakaliami

    Kandyzowana skórka pomarańczy czy cytryny idealnie komponuje się z ciastami pełnymi pysznych bakalii i babkami o lekko cytrusowym aromacie. Polecamy przygotować ją samodzielnie w domu - ma zupełnie inny smak i konsystencję niż jej kupna wersja, a jest prostą i wdzięczną dekoracją na wielkanocną babkę.

    babka z bakaliami bezglutenowa, polana lukrem i posypana kandyzowaną skórką pomarańczy
  • Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczy?

    Jeśli nie przekonał Cię smak sklepowej skórki kandyzowanej, koniecznie wypróbuj nasz przepis na jej domową wersję. Wykorzystasz ją jako dodatek do wielu ciast, a także jako smaczny element dekoracji Twoich wypieków.

    Sprawdź, Kandyzowana skórka pomrańczowa🍊🍊


4. Cukier puder

Opcja ekspresowa, czyli wykorzystanie cukru pudru - pasuje zarówno do klasycznych, waniliowych babek jak i tych intensywnie czekoladowych. Sitkiem o drobnych oczkach wystarczy oprószyć ciasto - dekoracja last minute gotowa!

 

Cukier puder możesz zabarwić na dowolny kolor - do strunowego woreczka wsyp cukier i dodaj odrobinę barwnika w proszku lub sproszkowane owoce liofilizowane. Potrząsając woreczkiem dokładnie wymieszaj składniki i kolorowym cukrem pudrem oprósz wystudzoną babkę 🎨

  • Wielkanocna babka cytrynowa

    Ciekawym pomysłem jest wykorzystanie szablonu - z kartki papieru wystarczy wyciąc dowolny kształt z motywem Wielkanocy - może to być zajączek, tulipany, baranek czy pisanka. Szablon przyłóż do ciasta i oprósz je cukrem pudrem.

    Zobacz, jak przygotować wielkanocną babkę cytrynową.

  • Babka z majonezem

    Jeśli używasz formy o dekoracyjnym kształcie, który chcesz wyeksponować, cukier puder delikatnie go podkreśli, a krawędzie i ozdobne wgłębienia w cieście pozostaną wyraźnie widoczne. 

    Wpadnij po przepis na najlepszą babkę z majonezem!


5. Kwiaty

Nic tak nie zwiastuje wiosny jak pierwsze tulipany czy krokusy. A gdyby tak przenieść budzącą się do życia naturę do kuchni? Kolorowe kwiaty to sposób na szybką i niezwykle efektowną dekorację Twoich wypieków. Pojedyncze, delikatne płatki kwiatów czy przemyślane mini kompozycje zachwycą Twoich bliskich. 

Możesz wykorzystać także suszone kwiaty - chaber, bławatek, piwonia czy maleńkie pączki róż idealnie sprawdzą się jako dekoracja babki na Wielkanoc. 

  • Babeczki cytrynowe

    A co zamiast tradycyjnej babki wielkanocnej? Mini babeczki to także świetny pomysł na świąteczny deser lub słodki element wielkanocnego koszyczka. Wyglądają uroczo, a delikatne, pastelowe kwiatki wetknięte w niewielkie otwory w babeczkach dodadzą im odświętnego i wiosennego charakteru 🌺

    Urocze babeczki cytrynowe w szybki i prosty sposób przygotujesz z naszym niezawodnym przepisem.

    babeczki cytrynowe oblane lukrem i udekorowane kwiatami
  • Babka tulipan

    Kwiaty w cieście i na cieście, czyli podwójne flower power!💐 Babka tulipan w swoim wnętrzu skrywa różową główkę tulipana - ta babka aż się prosi o delikatną dekorację z niewielkich, drobnych kwiatków!

    Zobacz, jak krok po kroku przygotować babkę tulipan🌷

    babka tulipan
  • Jak zabezpieczyć kwiaty na ciasto?

    Jeśli zdecydujesz się na kwiatową, wiosenną dekorację wielkanocnej babki, możesz wybrać jadalne kwiaty - dostępne są w większych marketach spożywczych lub sklepach ogrodniczych. Często są to bratki, nasturcje, czy fuksja, które kolorami idealnie wpisują się w klimat Wielkanocy. Kwiaty przeznaczone typowo do jedzenia są bezpieczne - uprawiane  bez użycia chemikaliów czy szkodliwych pestycydów.

    Jeśli zdecydujesz się na kwiaty z kwiaciarni lub domowego ogródka, pamiętaj, żeby odpowiednio je zabezpieczyć. Przytnij je przy samej główce, delikatnie umyj wodą i osusz. Końcówki zanurz w rozpuszczonej czekoladzie i poczekaj aż zastygnie. W ten sposób soki z rośliny nie przedostaną się do ciasta. Możesz także każdy kwiat nabić osobno na wykałaczkę, którą wbijesz w ciasto. Upewnij się, że wybrane przez Ciebie gatunki kwiatów nie są trujące. 

    gałązki kolorowych kwiatów na szarym tle

6. Posypki cukrowe i dekoracje z czekolady

Posypki cukrowe, dekoracje z czekolady czy gotowe ozdoby na wypieki to Twój sprzymierzeniec w przedświątecznym ferworze. Z ich pomocą w parę chwil zamienisz niepozorną babkę w kolorowe dzieło sztuki. Najbardziej zachwycone tą formą dekoracji będą dzieci, które z powodzeniem możesz zaangażować w przygotowanie wielkanocnych wypieków.

Posypki cukrowe w różnorodnych kolorach, serduszka z czekolady, a może cukrowe marchewki, które wystarczy ułożyć na gotowym cieście? Daj się ponieść dziecięcej fantazji i stwórz wyjątkową dekorację na wielkanocną babkę!

  • Wielkanocna baba drożdżowa

    Tradycyjna babka wielkanocna występuje także w wersji drożdżowej. Pełna bakalii i kawałków gorzkiej czekolady do pełni szczęścia potrzebuje już tylko świątecznej dekoracji. Wykorzystaj cukrową posypkę w pastelowych kolorach, wielobarwne groszki czy confetti.

    Przepis na wielkanocną babę drożdżową znajdziesz na naszej stronie!

    babka drożdżowa z lukrem i posypką cukrową
  • Babka wiedeńska ze skórką cytrynową

    Czekoladowe dekoracje wcale nie są tak skomplikowane w przygotowaniu jakby się mogło wydawać. Z roztopionej czekolady stworzysz koszyczek do złudzenia przypominający ptasie gniazdo. Jeszcze kilka czekoladowych jajeczek i wielkanocna dekoracja na świąteczną babkę gotowa!

    Zobacz, jak przygotować wiedeńską babkę ze skórką cytrynową i ozdobne gniazdko z białej czekolady.

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-udekorowac-babke-wielkanocna

Komentarze


Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej