1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Piernik bez glutenu

Piernik bez glutenu

Natalia - zdj臋cie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
4.2/5 5 ocen

艢wi膮teczny piernik w wersji bez glutenu? Oczywi艣cie, 偶e tak! 馃巹

Wykorzystuj臋 w nim sprawdzone ju偶 we wczesniejszych przepisach po艂膮czenie m膮ki migda艂owej i owsianej bezglutenowej. Polubi艂am to po艂膮czenie poniewa偶 w odpowiednich proporcjach sprawia, 偶e ciasto jest mi臋siste a jednocze艣nie zachowuje wilgo膰 i dzi臋ki temu zajada si臋 go ze smakiem. 鉂わ笍

Piernik ten mo偶esz przygotowa膰 w klasycznej keksówce lub tak jak ja dla odmiany w formie z kominem. Po udekorowaniu chcia艂am aby przypomina艂 bo偶onarodzeniowy wianek.

Przepis i dekoracja s膮 bardzo proste do wykonania i mo偶esz je przygotowa膰 na ostatni膮 chwil臋.

Mo偶e skusisz si臋 na ten piernik w tym roku? 鉂わ笍


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Piernik:

  • Krok 1

    Form臋 do babki posmaruj dok艂adnie mas艂em i wysyp m膮k膮 owsian膮. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 °C.

    forma z kominem
  • Krok 2

    W rodnelku umie艣膰 mas艂o, miód, cukier, kakao, przypraw臋 korzenn膮 i mleko. Podgrzej wszystko na 艣redniej mocy palnika cz臋sto mieszaj膮c, a偶 cukier si臋 rozpu艣ci. Odstaw do przestudzenia.

    mas艂o, mi贸d, cukier, kako, przyprawa korzenna Dr. Oetkera, mleko
  • Krok 3

    W osobnym naczyniu wymieszaj m膮ki ze skrobi膮 i sod膮.

    m膮ka owsiana bezglutenowa, m膮ka migda艂owa, soda Dr. Oetkera, skrobia ziemniaczana
  • Krok 4

    Do przestudzonej masy piernikowej dodaj jajka i powid艂a 艣liwkowe, wymieszaj dok艂adnie.

    masa piernikowa, powid艂a 艣liwkowe, jajka
  • Krok 5

    Nast臋pnie do masy wsyp partiami suche sk艂adniki i wymieszaj dok艂adnie. Przelej ciasto do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz oko艂o 40 minut.

    ciasto bez glutenu na piernik
  • Krok 6

    Po upieczeniu wyjmij piernik na kratk臋 i odstaw do wystudzenia. Nast臋pnie przetnij go w poprzek na pó艂 i posmaruj powid艂ami.

    piernik bez glutenu przek艂adany powid艂ami 艣liwkowymi

Polewa czekoladowa:

  • Krok 7

    艢mietank臋 zagotuj i zalej ni膮 po艂aman膮 czekolad臋. Odstaw na dwie minuty, wymieszaj dok艂adnie a potem oblej polew膮 piernik.

    polewa z czekolady i 艣mietanki
  • Krok 8

    Na jeszcze wilgotnej polewie u艂ó偶 kandyzowane owoce. Zamiast wi艣ni pi臋knie wygl膮da膰 b臋d膮 równie偶 suszone pomara艅cze. 

    Odstaw piernik aby polewa zastyg艂a.

    piernik bez glutenu udekorowany polew膮 z czekolady i kandyzowanymi wi艣niami

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczeg贸lny dzie艅
Party
Cztery pory roku
Owocowe szale艅stwo
Inspiracje
Wi臋cej