1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Piernik bez glutenu

Piernik bez glutenu

Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
4.2/5 5 ocen

Świąteczny piernik w wersji bez glutenu? Oczywiście, że tak! 🎄

Wykorzystuję w nim sprawdzone już we wczesniejszych przepisach połączenie mąki migdałowej i owsianej bezglutenowej. Polubiłam to połączenie ponieważ w odpowiednich proporcjach sprawia, że ciasto jest mięsiste a jednocześnie zachowuje wilgoć i dzięki temu zajada się go ze smakiem. ❤️

Piernik ten możesz przygotować w klasycznej keksówce lub tak jak ja dla odmiany w formie z kominem. Po udekorowaniu chciałam aby przypominał bożonarodzeniowy wianek.

Przepis i dekoracja są bardzo proste do wykonania i możesz je przygotować na ostatnią chwilę.

Może skusisz się na ten piernik w tym roku? ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Piernik:

  • Krok 1

    Formę do babki posmaruj dokładnie masłem i wysyp mąką owsianą. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 °C.

    forma z kominem
  • Krok 2

    W rodnelku umieść masło, miód, cukier, kakao, przyprawę korzenną i mleko. Podgrzej wszystko na średniej mocy palnika często mieszając, aż cukier się rozpuści. Odstaw do przestudzenia.

    masło, miód, cukier, kako, przyprawa korzenna Dr. Oetkera, mleko
  • Krok 3

    W osobnym naczyniu wymieszaj mąki ze skrobią i sodą.

    mąka owsiana bezglutenowa, mąka migdałowa, soda Dr. Oetkera, skrobia ziemniaczana
  • Krok 4

    Do przestudzonej masy piernikowej dodaj jajka i powidła śliwkowe, wymieszaj dokładnie.

    masa piernikowa, powidła śliwkowe, jajka
  • Krok 5

    Następnie do masy wsyp partiami suche składniki i wymieszaj dokładnie. Przelej ciasto do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40 minut.

    ciasto bez glutenu na piernik
  • Krok 6

    Po upieczeniu wyjmij piernik na kratkę i odstaw do wystudzenia. Następnie przetnij go w poprzek na pół i posmaruj powidłami.

    piernik bez glutenu przekładany powidłami śliwkowymi

Polewa czekoladowa:

  • Krok 7

    Śmietankę zagotuj i zalej nią połamaną czekoladę. Odstaw na dwie minuty, wymieszaj dokładnie a potem oblej polewą piernik.

    polewa z czekolady i śmietanki
  • Krok 8

    Na jeszcze wilgotnej polewie ułóż kandyzowane owoce. Zamiast wiśni pięknie wyglądać będą również suszone pomarańcze. 

    Odstaw piernik aby polewa zastygła.

    piernik bez glutenu udekorowany polewą z czekolady i kandyzowanymi wiśniami

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej