1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Ciasto z truskawkami i galaretką

Ciasto z truskawkami i galaretką

Na talerzykach ciasto z truskawkami i galaretką wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Ciasto biszkoptowe i galaretka to wyjątkowo udane połączenie! Co roku do niego wracam w sezonie truskawkowym. W moim rodzinnym domu królowało na naszym stole, mama robi je do dzisiaj jak tylko odwiedzają ją wnuki :) Jak dla mnie klasyka gatunku! Upiecz biszkopt, przełóż go obfitą warstwą pysznej bitej śmietany, a wierzch zwieńcz galaretką, w której zatopione są świeże truskawki! 🍓 PYCHA!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt:

  • Krok 1

    Dno formy o wymiarach 20 x 32 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 180˚C.

    dno formy do pieczenia wyłożone papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek, przygotuj cukier. Mąkę pszenną przesiej z budyniem,

  • Krok 3

    Do ubijanych białek dodawaj stopniowo cukier.

    na blacie robot kuchenny bosch MUM, miseczka z żółtkami
  • Krok 4

    Kiedy cukier całkowicie się rozpuści stopniowo dodawaj żółtka.

    w robocie kuchennym bosch MUM masa na piszkopt
  • Krok 5

    Na końcu delikatnie różgą wmieszaj suche składniki.

    W misie robota bosch MUM masa na biszkopt z rózgą
  • Krok 6

    Ciasto przełóż do formy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 20 minut, do uzyskania złotego koloru.

    w prostokątnej formie do pieczenia nieupieczony biszkopt
  • Krok 7

    Upieczony biszkopt wystaw z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

    w prostokątnej formie do pieczenia upieczony biszkopt
  • Krok 8

    Biszkopt obkrój dookoła i wyciągnij, zdejmij papier do pieczenia i przełóż z potrotem do formy. Zetnij skórkę. Z podanych składników przygotuj pącz i nasącz nim biszkopt.

    w formie nasączony biszkopt ze ściętą skórką oraz pędzelek

Krem śmietankowy:

  • Krok 9

    Odmierz litr wrzącej wody, przelej do miski i przesyp dwie gaaretki truskawkowe. Wymieszaj do rozpuszczenia się galaretki i odstaw do wystudzenia.

    w szklanej misce wrząca woda obok galaretki truskawkowe Dr. Oetkera
  • Krok 10

    Pięć listków żelatyny namocz w zimnej wodzie i pozostaw na 5 minut.

    w miseczce z woda namoczone listki żelatyny
  • Krok 11

    Namoczoną żelatynę odciśnij dokładnie w dłoniach i podgrzej do rozuszczenia - pamiętaj, by jej nie zagotować.

    w miseczce rozpuszczona żelatyna
  • Krok 12

    Do żelatyny dodaj kilka łyżej śmietanki i wymieszaj.

    w miseczce wymieszana żelatyna ze śmietanką
  • Krok 13

    Schłodzoną śmietankę ubij z przesianym cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodaj żelatynę nie przerywając miksowania.

    w misce ubita śmietanka i mikser ręczny bosch
  • Krok 14

    Krem przełóż równomiernie na nasączony biszkopt.

    w formie ciasto z posmarowaną wartwą kremu śmietankowego

Warstwa truskawkowa:

  • Krok 15

    Truskawki wcześniej umyj i osusz, usuń szypułki. Poukładaj na kremie.

    na cieście biszkoptowym z bitą śmietaną poukładane truskawki
  • Krok 16

    Na ciasto przelej tężejącą galaretkę. Ważne, by nie była już płynna a żelowej konsystencji.

    w foremce przygotowane ciasto z truskawkami i galaretką

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej