Ciasto (biszkopt) z truskawkami i galaretką - Przepis
Biszkopty i rolady

Ciasto z truskawkami i galaretką

Ciasto z truskawkami i galaretką

  • 02:00
  • 24
  • Średni
02:00
24
Średni

Ciasto biszkoptowe i galaretka to wyjątkowo udane połączenie! Co roku do niego wracam w sezonie truskawkowym. W moim rodzinnym domu królowało na naszym stole, mama robi je do dzisiaj jak tylko odwiedzają ją wnuki :) Jak dla mnie klasyka gatunku! Upiecz biszkopt, przełóż go obfitą warstwą pysznej bitej śmietany, a wierzch zwieńcz galaretką, w której zatopione są świeże truskawki! 🍓 PYCHA!

Składniki

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 80 g cukru
  • 1 Budyń śmietankowy
  • 100 g mąki pszennej
Poncz:
  • 130 ml wody
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka cukru pudru
Krem śmietankowy:
  • 1 l wrzącej wody
  • 2 Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
  • Żelatyna w listkach Dr. Oetkera
  • 750 ml schłodzonej śmietanki
Warstwa truskawkowa:
  • 600 g świeżych truskawek
Składniki
Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 80 g cukru
  • 1 Budyń śmietankowy
  • 100 g mąki pszennej
Poncz:
  • 130 ml wody
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka cukru pudru
Krem śmietankowy:
  • 1 l wrzącej wody
  • 2 Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
  • Żelatyna w listkach Dr. Oetkera
  • 750 ml schłodzonej śmietanki
Warstwa truskawkowa:
  • 600 g świeżych truskawek
Biszkopty i rolady ->

Przepisy z kategorii Biszkopty i rolady