1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Ciasto cytrynowe z kremem budyniowym i borówkami

Ciasto cytrynowe z kremem budyniowym i borówkami

Dr. Oetker  - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Ciasto cytrynowe z kremem budyniowym i borówkami jest lekkim deserem, który umili popołudnie. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt cytrynowy:

  • Krok 1

    Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C. Białka oddziel od żółtek i ubij je z cukrem. Do sztywnej i lśniącej masy stopniowo dodawaj po jednym żółtku, ciągle miksując. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia wymieszaj, dodaj do masy jajecznej i delikatnie wmieszaj. Masę przełóż do formy i wyrównaj. Piecz przez około 30 minut.

  • Krok 3

    Upieczony biszkopt wystudź na kratce. Ewentualne nierówności zetnij nożem. Biszkopt przekrój na pół, otrzymując 2 blaty. Wodę wymieszaj z sokiem z cytryny. Otrzymanym ponczem nasącz blaty biszkoptu.

Krem budyniowy:

  • Krok 4

    Połowę mleka przelej do wysokiego naczynia i rozmieszaj w nim zawartość torebki z kremem do karpatki. Pozostałe mleko zagotuj.

  • Krok 5

    Odsuń mleko z ognia i wlej rozprowadzony krem. Gotuj na małym ogniu do zgęstnienia, mieszając i rozcierając ewentualne grudki. Gotowy krem przełóż do miski i odstaw do wystudzenia.

  • Krok 6

    Ostudzony krem zmiksuj na najwyższych obrotach miksera, następnie zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj masło, aż do połączenia składników.

  • Krok 7

    Jeden blat biszkoptu włóż do czystej tortownicy o średnicy 24 cm i rozłóż na nim krem budyniowy. Przykryj go drugim blatem i lekko dociśnij. Ciasto przełóż do lodówki.

Wierzch:

  • Krok 8

    Zagotuj wodę i odmierz 400 ml. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia.

  • Krok 9

    Borówki umyj i osusz. Na biszkopcie ułóż borówki i zalej je tężejącą galaretką. Ciasto wstaw do lodówki na około 3 godziny.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej