Ciasto cytrynowe z kremem budyniowym i borówkami


Ciasto cytrynowe z kremem budyniowym i borówkami jest lekkim deserem, który umili popołudnie.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt cytrynowy:
-
Krok 1
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C. Białka oddziel od żółtek i ubij je z cukrem. Do sztywnej i lśniącej masy stopniowo dodawaj po jednym żółtku, ciągle miksując. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia wymieszaj, dodaj do masy jajecznej i delikatnie wmieszaj. Masę przełóż do formy i wyrównaj. Piecz przez około 30 minut.
-
Krok 3
Upieczony biszkopt wystudź na kratce. Ewentualne nierówności zetnij nożem. Biszkopt przekrój na pół, otrzymując 2 blaty. Wodę wymieszaj z sokiem z cytryny. Otrzymanym ponczem nasącz blaty biszkoptu.
Krem budyniowy:
-
Krok 4
Połowę mleka przelej do wysokiego naczynia i rozmieszaj w nim zawartość torebki z kremem do karpatki. Pozostałe mleko zagotuj.
-
Krok 5
Odsuń mleko z ognia i wlej rozprowadzony krem. Gotuj na małym ogniu do zgęstnienia, mieszając i rozcierając ewentualne grudki. Gotowy krem przełóż do miski i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 6
Ostudzony krem zmiksuj na najwyższych obrotach miksera, następnie zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj masło, aż do połączenia składników.
-
Krok 7
Jeden blat biszkoptu włóż do czystej tortownicy o średnicy 24 cm i rozłóż na nim krem budyniowy. Przykryj go drugim blatem i lekko dociśnij. Ciasto przełóż do lodówki.
Wierzch:
-
Krok 8
Zagotuj wodę i odmierz 400 ml. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia.
-
Krok 9
Borówki umyj i osusz. Na biszkopcie ułóż borówki i zalej je tężejącą galaretką. Ciasto wstaw do lodówki na około 3 godziny.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze