1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Lekki biszkopt z kremem śmietankowym i porzeczkami

Lekki biszkopt z kremem śmietankowym i porzeczkami

lekki biszkopt przełożony kremem śmietankowym z porzeczkami i galaretką krystaliczną
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Lekki biszkopt z kremem śmietankowym i porzeczkami to kolejna propozycja letniego ciasta! Tym razem postawiłam na owoce z samego środka lata, czyli porzeczki. Drobne, kwaskowate i kolorowe owoce idealnie uzupełniają się z przyjemnie słodkim kremem śmietankowym. Podstawę ciasta stanowi lekki biszkopt. Na śmietankowej masie układam porzeczki i całość zatapiam przezroczystą galaretką o smaku truskawkowo-waniliowym. Ciasto pięknie pachnie, pysznie smakuje. I co najważniejsze - wygląda niebanalnie! Musicie spróbować tego ciasta :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt:

  • Krok 1

    Spód formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C. 

  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek i ubij je z cukrem na sztywną lśniącą masę. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku ciągle miksując. 

  • Krok 3

    Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszaj, dodaj do masy jajecznej i delikatnie wmieszaj. 

  • Krok 4

    Masę równomiernie rozłóż w przygotowanej formie. Piecz przez około 25 minut. 

  • Krok 5

    Upieczone ciasto wystudź na kratce. Ewentualne nierówności zetnij nożem. Wodę i sok z cytryny wymieszaj. Otrzymanym ponczem nasącz biszkopt.

Krem śmietankowy:

  • Krok 6

    Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec ubijania do śmietany dodaj masę śmietanową i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. 

  • Krok 7

    Gotową masę wyłóż na ciasto.

Galaretka z porzeczkami

  • Krok 8

    Zagotuj wodę i odmierz 1 l. Galaretki wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia.

  • Krok 9

    Porzeczki umyj i oczyść. Ułóż je na masie śmietanowej i zalej tężejącą galaretką. Odstaw do lodówki na 2-3 godziny, do całkowitego stężenia galaretki.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej