Ciasto lodowiec



Coraz bardziej dost臋pne truskawki, borówki, maliny... a偶 si臋 prosz膮, 偶eby wykorzysta膰 je do dobrego przepisu na proste, wiosenne ciasto馃尫 Najlepiej takie, które przygotujesz szybko i bez pieczenia 馃槈
Ciasto lodowiec, czyli dwa kremy budyniowe, waniliowy i czekoladowy, z dodatkiem bia艂ej i mlecznej czekolady, przek艂adane okr膮g艂ymi biszkoptami. Wierzch ciasta zdobi truskawkowa galaretka, a w niej zatopione 艣wie偶e owoce馃崜馃崌馃崙馃Pysznie, lekko i wiosennie!
Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Krem waniliowy z czekolad膮
-
Krok 1
Do garnka przelej oko艂o 500 ml mleka, w pozosta艂ej porcji wymieszaj budynie z cukrem. Do gotuj膮cego si臋 mleka przelej budynie, mieszaj do momentu a偶 budynie zg臋stniej膮.
-
Krok 2
Do gor膮cego budyniu wmieszaj bia艂膮 czekolad臋, mieszaj do ca艂kowitego jej rozpuszczenia. Przykryj foli膮 na styk i odstaw do wystudzenia.
Krem budyniowy z czekolad膮
-
Krok 3
Przygotuj w ten sam sposób drug膮 porcj臋 budyniu.
-
Krok 4
Do ugotowanego budyniu dodaj ciemn膮 czekolad臋, mieszaj do momentu jej rozpuszczenia. Przykryj foli膮 spo偶ywcz膮 na styk i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 5
Wystudzony budy艅 zmiksuj z mi臋kkim mas艂em.
-
Krok 6
Dno wy艂o偶onej papierem formy o wymiarach 27x17 cm wy艂ó偶 okr膮g艂ymi biszkoptami. Na biszkopty wy艂ó偶 waniliowy krem budyniowy i u艂ó偶 kolejn膮 warstw臋 biszkoptów.
-
Krok 7
Wystudzony budy艅 czekoladowy zmiksuj z mi臋kkim mas艂em (tak samo jak z budyniem waniliowym). Prze艂ó偶 na biszkopty i wyrównaj.
Warstwa z owocami
-
Krok 8
Galaretki rozpu艣膰 w 800 ml wrz膮tku. Odstaw do wystudzenia.
-
Krok 9
Na warstw臋 budyniow膮 wy艂ó偶 owoce.
-
Krok 10
Ciasto zalej t臋偶ej膮c膮 galaretk膮. Ciasto odstaw na kilka godzin do lodówki.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/ciasto-lodowiec |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze