1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Czekoladowe kostki

Czekoladowe kostki

Teresa - zdjęcie profilowe
Teresa Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Zamiast siedzieć przed telewizorem proponuję wspólne, rodzinne spędzanie czasu grając w gry planszowe. Ileż emocji i uśmiechu wywołuje gra w chińczyka czy w warcaby. Na takie właśnie okazje proponuję czekoladowe kostki, które doskonale wkomponowują się w klimat rodzinnego wieczoru gier. :-)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Ciasto prostokątną formę o wymiarach 30 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Do miski włóż masło, dodaj cukier wanilinowy i utrzyj razem dodając kolejno po jednym jajku.

  • Krok 3

    Czekoladę zetrzyt na tarce. W drugiej misce wymieszaj ze sobą przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę korzenną.

  • Krok 4

    Czekoladę oraz mąkę dodaj do ciasta i mieszaj mikserem na gładką masę. Na koniec dodaj posiekane orzechy i mieszaj całość łyżką.

  • Krok 5

    Ciasto przełóż do formy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut w temperaturze 180°C. Odstaw do wystudzenia.

Przełożenie:

  • Krok 6

    Wystudzone ciasto pokrój na dwa blaty. Jeden z nich posmaruj równo powidłami śliwkowymi i przykryj drugim.

  • Krok 7

    Ciasto pokrój na 5 centymetrowe pasy.

  • Krok 8

    Śmietankę zagotuj, odstaw z palnika i dodaj połamaną czekoladę, mieszaj do rozpuszczenia. Pasy ciasta polej czekoladą.

  • Krok 9

    Gdy czekolada zastygnie pokrój je w kostkę. Przygotuj  lukier z cukru pudru i wody i zrób nim kropki na kostkach.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej