Ciasta czekoladowe

Czekoladowe kostki

Czekoladowe kostki

  • 00:50
  • 24
  • Łatwy
Zaktualizowano:
00:50
24
Łatwy

Zamiast siedzieć przed telewizorem proponuję wspólne, rodzinne spędzanie czasu grając w gry planszowe. Ileż emocji i uśmiechu wywołuje gra w chińczyka czy w warcaby. Na takie właśnie okazje proponuję czekoladowe kostki, które doskonale wkomponowują się w klimat rodzinnego wieczoru gier. :-)

Składniki

Ciasto:
  • 120 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 1Cukier wanilinowy Dr. Oetkera
  • 3 jajka
  • 50 g startej czekolady
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
  • 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
Nadzienie:
  • 1 słoik powideł śliwkowych
Dekoracja:
  • 1 czekolada deserowa
  • 8 łyżek śmietanki 18%
  • 100 g cukru pudru
  • 4 łyżeczki gorącej wody
Wskazówki

Ciasto:

Krok 1

Ciasto prostokątną formę o wymiarach 30 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 2

Do miski włóż masło, dodaj cukier wanilinowy i utrzyj razem dodając kolejno po jednym jajku.

Krok 3

Czekoladę zetrzyt na tarce. W drugiej misce wymieszaj ze sobą przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę korzenną.

Krok 4

Czekoladę oraz mąkę dodaj do ciasta i mieszaj mikserem na gładką masę. Na koniec dodaj posiekane orzechy i mieszaj całość łyżką.

Krok 5

Ciasto przełóż do formy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut w temperaturze 180°C. Odstaw do wystudzenia.

Przełożenie:

Krok 6

Wystudzone ciasto pokrój na dwa blaty. Jeden z nich posmaruj równo powidłami śliwkowymi i przykryj drugim.

Krok 7

Ciasto pokrój na 5 centymetrowe pasy.

Krok 8

Śmietankę zagotuj, odstaw z palnika i dodaj połamaną czekoladę, mieszaj do rozpuszczenia. Pasy ciasta polej czekoladą.

Krok 9

Gdy czekolada zastygnie pokrój je w kostkę. Przygotuj  lukier z cukru pudru i wody i zrób nim kropki na kostkach.

Składniki
Ciasto:
  • 120 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 1Cukier wanilinowy Dr. Oetkera
  • 3 jajka
  • 50 g startej czekolady
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
  • 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
Nadzienie:
  • 1 słoik powideł śliwkowych
Dekoracja:
  • 1 czekolada deserowa
  • 8 łyżek śmietanki 18%
  • 100 g cukru pudru
  • 4 łyżeczki gorącej wody
Ciasta czekoladowe ->

Przepisy z kategorii Ciasta czekoladowe