1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Czekoladowe kostki

Czekoladowe kostki

ciasto czekoladowe kostki to ciasto czekoladowe z korzenną przyprawą, przełożone powidłami śliwkowymi, polane czekoladą i ozdobione kropkami z lukru przypominającymi kropki z kostki do gry - wszystkiego słodkiego
ciasto czekoladowe kostki to ciasto czekoladowe z korzenną przyprawą, przełożone powidłami śliwkowymi, polane czekoladą i ozdobione kropkami z lukru przypominającymi kropki z kostki do gry - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Zamiast siedzieć przed telewizorem proponuję wspólne, rodzinne spędzanie czasu przy grach planszowych. Ileż emocji i uśmiechu wywołuje gra w chińczyka czy w warcaby. Na takie właśnie okazje proponuję czekoladowe kostki, które doskonale wkomponowują się w klimat rodzinnego wieczoru gier. 😄


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie czekoladowych kostek:

  • Krok 1

    Prostokątną formę o wymiarach 30 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Do miski włóż masło, dodaj cukier i cukier wanilinowy. Utrzyj razem, dodając kolejno po jednym jajku.

  • Krok 3

    Czekoladę zetrzyj na tarce. W drugiej misce wymieszaj ze sobą przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę korzenną.

  • Przyprawa korzenna Dr. Oetker

    Przyprawa korzenna od Dr. Oetkera to zestaw aromatycznych przypraw, które wzbogacą smak pierniczków, grzanego wina oraz innych wypieków!

    Przyprawa korzenna Dr. Oetker
  • Krok 4

    Czekoladę oraz mąkę dodaj do ciasta i mieszaj mikserem na gładką masę. Na koniec dodaj posiekane orzechy i wymieszaj całość łyżką.

  • Krok 5

    Ciasto przełóż do formy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut w temperaturze 180°C. Odstaw do wystudzenia.

Przełożenie czekoladowych kostek:

  • Krok 6

    Wystudzone ciasto pokrój na dwa blaty. Jeden z nich posmaruj równo powidłami śliwkowymi i przykryj drugim.

  • Krok 7

    Ciasto pokrój na 5 centymetrowe pasy.

  • Krok 8

    Śmietankę zagotuj, odstaw z palnika i dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia. Pasy ciasta polej czekoladą.

  • Może się przydać

    Silikonowa mini szpatułka z drewnianym uchwytem sprawdzi się zarówno do mieszania składników ciasta w misce, jak i wyrównania ciasta czy kremu w blaszce.

    Może się przydać
  • Krok 9

    Gdy czekolada zastygnie pasy ciasta czekoladowego pokrój w kostkę. Przygotuj  lukier z cukru pudru i wody i zrób nim kropki na kostkach.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-czekoladowe/czekoladowe-kostki

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej