1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Grzebyki krucho-drożdżowe

Grzebyki krucho-drożdżowe

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Grzebyki krucho-drożdżowe to przepis na słodki, klasyk z cukierni. Można je wypełnić marmoladą, gęstymi prażonymi jabłkami czy waniliowym twarożkiem. Będą idealne na podwieczorek czy piknik. Polecam


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami, cukrami i szczyptą soli. Do suchych składników dodaj kawałki pokrojonego, miękkiego masła, żółtko oraz śmietanę.

  • Krok 2

    Zagnieć wszystkie składniki, wyrabiając do momentu uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

  • Krok 3

    Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o długości około 50 cm i grubości około 5 mm. Następnie podziel go na 4 prostokąty, przecinając ciasto poziomo na mniejsze prostokąty o szerokości około 12 cm.

  • Krok 4

    Każdy z prostokątów posmaruj wszerz na 1/3 długości marmoladą, zawijając go w rulon jak naleśnik. Dociśnij ręką, spłaszczając go nieco, przekrój na pół, tworząc tym samym 8 ciastek.

  • Krok 5

    W każdym ciasteczku ponacinaj 1 dłuższy bok nożykiem w jednocentymetrowych odstępach, by powstał grzebyk. Ciasteczka odkładaj na blachę z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

  • Krok 6

    Przed pieczeniem grzebyki posmaruj białkiem i posyp cukrem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 20 minut, aż do uzyskania złotego koloru.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej