1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Grzebyki krucho-drożdżowe

Grzebyki krucho-drożdżowe

grzebyki krucho-drożdżowe nadziewane marmoladą truskawkową i posypane cukrem - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Grzebyki krucho-drożdżowe to przepis na słodki klasyk z cukierni. Można wypełnić je marmoladą, gęstymi prażonymi jabłkami czy waniliowym twarożkiem. Będą idealne na podwieczorek oraz piknik. Polecam! 🍓

↪️ Zobacz także nasz poradnik: Drożdże suszone instant - wszystko, co musisz o nich wiedzieć!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie grzebyków krucho-drożdżowych:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami, cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Do suchych składników dodaj kawałki pokrojonego, miękkiego masła, żółtko oraz śmietanę.

  • Krok 2

    Zagnieć wszystkie składniki, wyrabiając do momentu uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

  • Krok 3

    Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o długości około 50 cm i grubości około 5 mm. Następnie podziel go na 4 prostokąty, przecinając ciasto poziomo na mniejsze prostokąty o szerokości około 12 cm.

  • Krok 4

    Każdy z prostokątów posmaruj wszerz na 1/3 długości marmoladą i zawiń w rulon jak naleśnik. Dociśnij ręką, spłaszczając go nieco, przekrój na pół, tworząc tym samym 8 ciastek.

  • Krok 5

    W każdym ciasteczku ponacinaj 1 dłuższy bok nożykiem w jednocentymetrowych odstępach tak, aby powstał grzebyk. Ciasteczka odłóż na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

  • Krok 6

    Przed pieczeniem grzebyki posmaruj białkiem i posyp cukrem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 20 minut, aż do uzyskania złotego koloru.

  • Może się przydać

    Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i równomierne stygnięcie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Powłoka non-stick zapobiega przyklejaniu ciasta. Super gadżet do Twojej kuchni!

    Może się przydać
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/grzebyki-krucho-drozdzowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej