Grzebyki krucho-drożdżowe
Grzebyki krucho-drożdżowe to przepis na słodki klasyk z cukierni. Można wypełnić je marmoladą, gęstymi prażonymi jabłkami czy waniliowym twarożkiem. Będą idealne na podwieczorek oraz piknik. Polecam! 🍓
↪️ Zobacz także nasz poradnik: Drożdże suszone instant - wszystko, co musisz o nich wiedzieć!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie grzebyków krucho-drożdżowych:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami, cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Do suchych składników dodaj kawałki pokrojonego, miękkiego masła, żółtko oraz śmietanę.
-
Krok 2
Zagnieć wszystkie składniki, wyrabiając do momentu uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
-
Krok 3
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o długości około 50 cm i grubości około 5 mm. Następnie podziel go na 4 prostokąty, przecinając ciasto poziomo na mniejsze prostokąty o szerokości około 12 cm.
-
Krok 4
Każdy z prostokątów posmaruj wszerz na 1/3 długości marmoladą i zawiń w rulon jak naleśnik. Dociśnij ręką, spłaszczając go nieco, przekrój na pół, tworząc tym samym 8 ciastek.
-
Krok 5
W każdym ciasteczku ponacinaj 1 dłuższy bok nożykiem w jednocentymetrowych odstępach tak, aby powstał grzebyk. Ciasteczka odłóż na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
-
Krok 6
Przed pieczeniem grzebyki posmaruj białkiem i posyp cukrem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 20 minut, aż do uzyskania złotego koloru.
-
Może się przydać
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i równomierne stygnięcie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Powłoka non-stick zapobiega przyklejaniu ciasta. Super gadżet do Twojej kuchni!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/grzebyki-krucho-drozdzowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze