1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Wielkanocna baba drożdżowa

Wielkanocna baba drożdżowa

Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Drożdżowa baba wielkanocna, bez której ciężko wyobrazić sobie świąteczne przygotowania 🐣 Zapach drożdżowego ciasta, wypełniający każdy zakamarek domu🏡, to zwiastun tego, że można rozpocząć wiosenne świętowanie w gronie najbliższych 🍽️

Wielkanocna baba drożdżowa z dodatkiem rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczy i kawałków gorzkiej czekolady🍇🍫🍊, obficie polana gęstym, cytrynowym lukrem. Prosto i klasycznie, a jednocześnie niezwykle smacznie 😋

Pastelowa posypka Magia Barw Dr. Oetkera idealnie sprawdzi się do dekoracji wielkanocnych wypieków. Jej dodatek sprawi, że drożdżowa baba pięknie zaprezentuje się na świątecznym stole 🥳


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto drożdżowe:

  • Krok 1

    Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i czubkiem noża wydrąż ziarenka. Dodaj do mleka i podgrzej.

    laska wanilii Dr. Oetkera, mleko
  • Krok 2

    W misie miksera umieść mąkę, sól, drożdże. Dodaj mleko z wanilią, jajka i cukier. Całość wyrabiaj specjalną końcówką do ciasta drożdżowego (hakiem).

    mąka, jajka , mleko z wanilią
  • Krok 3

    Cały czas wyrabiając ciasto, dodaj miękkie masło.

    miękkie masło
  • Krok 4

    Następnie dodaj skórkę pomarańczową, rodzynki Bakal i drobno pokrojoną czekoladę i krótko wyrób.

    ciasto drożdżowe, suszone owoce do ciasta
  • Krok 5

    Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

    ciasto drożdżowe z rodzynkami
  • Krok 6

    Wyrośnięte ciasto przełóż do formy na babkę i ponownie odstaw do wyrośnięcia.

    wyrośnięte ciasto drożdżowe
  • Krok 7

    Babkę piecz na złoty kolor, około 40 minut w temperaturze 165°C (do suchego patyczka). 

    upieczona babka wielkanocna na kratce do studzenia Wilton

Lukier cytrynowy:

  • Krok 8

    W misie miksera ucieraj białko z cukrem pudrem. Dodaj sok z cytryny, ekstrakt i wymieszaj. Jeśli lukier będzie za gęsty, możesz rozcieńczyć go odrobiną wody.

    lukier królewski z ekstraktem cytrynowym Dr. Oetkera
  • Krok 9

    Babkę oblej cytrynowym lukrem i udekoruj pastelową posypką zanim lukier zastygnie.

    babka wielkanocna udekorowana posypką Magia Barw Pastelowa Dr. Oetkera
  • Forma do babki

    Praktyczna forma do babki wielkanocnej, dzięki specjalnej powłoce ciasto po upieczeniu można z łatwością wyjąć z formy.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/wielkanocna-baba-drozdzowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej