Jagodzianki z kruszonką
Są takie wypieki, obok których nie można przejść obojętnie, a czasem tak jak w tym przypadku wręcz nie byłoby bez nich lata.😊 Jagodzianki z kruszonką, klasyczne drożdżowe bułeczki z mnóstwem jagód w środku. Mięciutkie ciasto drożdżowe, słodka kruszonka i jagody prosto z lasu. 💜
A to mój ulubiony przepis na to letnie cudo ☀️💜
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta drożdżowego:
-
Krok 1
Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
-
Krok 2
Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, cukier, cukier z wanilią i wymieszaj.
-
Natalia poleca
Drożdże suszone instant, które można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych. Mam je zawsze pod ręką i co najważniejsze nie wymagają przechowywania w lodówce!
-
Krok 3
Następnie dodaj jajko, żółtka, ciepłe mleko i zagnieć ciasto. Pod koniec dodawaj stopniowo masło i wyrabiaj aż ciasto stanie się elastyczne.
*Ciasto będzie bardzo luźne i klejące, takie ma być, po wyrośnięciu się zmieni i będzie idealne do sklejania jagodzianek.
-
Krok 4
Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na około 1,5 h do wyrośnięcia (aż podwoi objętość).
W międzyczasie przygotuj 2 blachy z wyposażenia piekarnika i wyłóż je papierem do pieczenia.
Kruszonka:
-
Krok 5
Przygotuj także kruszonkę zagniatając ze sobą mąkę, cukier i masło, odstaw do lodówki do czasu przygotowania jagodzianek.
Formowanie jagodzianek:
-
Krok 6
Cukier puder wymieszaj z mąką ziemniaczaną a następnie dodaj do jagód i całość dobrze wymieszaj.
-
Krok 7
Wyrośnięte ciasto zagnieć lekko na oprószonym mąką blacie a następnie podziel na 12, 14 lub 16 części.
*z 12 części wyjdą duże jagodzianki jak w cukierniach
-
Krok 8
Kawałek ciasta rozpłaszczaj w dłoni, nakładaj jagody, zlepiaj i układaj na blasze łączeniem do dołu.
*uważaj żeby nie zrobić tego za mocno, inaczej ciasto pęknie w tym miejscu zbyt mocno i większość jagód może wypłynąć
-
Krok 9
Przygotowane jagodzianki przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20-30 minut w ciepłe miejsce aby podrosły. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180°C.
Wyrośnięte jagodzianki posmaruj jajkiem roztrzepanym z łyżką zimnej wody i posyp kruszonką.
-
Krok 10
Wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 minut do zarumienienia. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
-
Może się przydać
Rękawica kuchenna RETRO design to nie tylko stylowy dodatek w Twojej kuchni, ale także niezbędny gadżet, który ułatwi Ci wyjmowanie gorących ciast i potraw z piekarnika. Dwukolorowa, wykonana z wysokiej jakości bawełny przyda się w każdym domu!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/jagodzianki-z-kruszonka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze