1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki z kruszonką

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
4.8/5 5 ocen

Są takie wypieki, obok których nie można przejść obojętnie, a czasem tak jak w tym przypadku wręcz nie byłoby bez nich lata.😊  Jagodzianki z kruszonką, klasyczne drożdżowe bułeczki z mnóstwem jagód w środku. Mięciutkie ciasto drożdżowe, słodka kruszonka i jagody prosto z lasu 💜

A to mój ulubiony przepis na to letnie cudo ☀️💜


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto drożdżowe:

  • Krok 1

     

    Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.

     

    masło roztopione
  • Krok 2

    Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, cukier, cukier z wanilią i wymieszaj.

    mąka, drożdże suszone instant Dr. Oetkera, cukier i cukier z wanilią Dr. Oetkera
  • Krok 3

     

    Następnie dodaj jajko, żółtka, ciepłe mleko i zagnieć ciasto. Pod koniec dodawaj stopniowo masło i wyrabiaj aż ciasto stanie się elastyczne.

     

    *Ciasto będzie bardzo luźne i klejące, takie ma być, po wyrośnięciu się zmieni i będzie idealne do sklejania jagodzianek.

    jajko, żółtka, ciepłe mleko
  • Krok 4

     

    Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na około 1,5 h do wyrośnięcia (aż podwoi objętość).

     

    W międzyczasie przygotuj 2 blachy z wyposażenia piekarnika i wyłóż je papierem do pieczenia.

    ciasto drożdżowe na jagodzianki

Kruszonka:

  • Krok 5

     

    Przygotuj także kruszonkę zagniatając ze sobą mąkę, cukier i masło, odstaw do lodówki do czasu przygotowania jagodzianek.

    kruszonka do jagodzianek

Formowanie jagodzianek:

  • Krok 6

     

    Cukier puder wymieszaj z mąką ziemniaczaną a następnie dodaj do jagód i całość dobrze wymieszaj.

    cukier puder ze skrobią ziemniaczaną, jagody do jagodzianek
  • Krok 7

     

    Wyrośnięte ciasto zagnieć lekko na oprószonym mąką blacie a następnie podziel na 12, 14 lub 16 części.

     

    *z 12 części wyjdą duże jagodzianki jak w cukierniach

    ciasto drożdżowe podzielone na części
  • Krok 8

     

    Kawałek ciasta rozpłaszczaj w dłoni, nakładaj jagody, zlepiaj i układaj na blasze łączeniem do dołu.

     

    *uważaj żeby nie zrobić tego za mocno, inaczej ciasto pęknie w tym miejscu zbyt mocno i większość jagód może wypłynąć

    formowanie jagodzianek
  • Krok 9

    Przygotowane jagodzianki przykryj ściereczką i odstaw na ok 20-30 minut w ciepłe miejsce aby podrosły. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180°C.

    Wyrośnięte jagodzianki posmaruj jajkiem roztrzepanym z łyżką zimnej wody i posyp kruszonką.

    wyrośnięte jagodzianki posypane kruszonką
  • Krok 10

    Wstaw do piekarnika i piecz około 25 minut do zarumienienia. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

    upieczone jagodzianki z kruszonką

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej