Ciasta drożdżowe

Donuty

donuty z lukrem i słodkimi posypkami

Donuty

  • 04:00
  • 20
  • Średni
Zaktualizowano:
04:00
20
Średni

Donuty, czyli pyszne, słodkie krążki, idealne na każdą okazję! Od tradycyjnych pączków odróżnia je kształt i brak nadzienia, za to jeśli chodzi o polewę... Można fantazjować do woli! Ja dzisiaj postawiłam na kolorowe lukry i posypki. Jeżeli macie ochotę możecie użyć np. cukru z cynamonem, cukru pudru, czekolady, orzechów - opcji jest tyle, ile pomysłów! Donuty świetnie sprawdzą się jako słodki poczęstunek dla gości lub jako przekąska na urodzinach dziecka. Spróbuj je wykonać - to nic trudnego!

Składniki

Ciasto:
  • 360 g mąki pszennej
  • 1 op. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
  • Szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 2 żółtka
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 50 ml ciepłej wody
  • 20 ml rumu
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 1,5 l oleju rzepakowego
Do dekoracji:
  • 2 Lukry gotowe różowe Dr. Oetkera
  • 2 Lukry gotowe klasyczne Dr. Oetkera
  • Mix dekoracji Nocne Niebo Dr. Oetkera
  • Perełki cukrowe Dr. Oetkera
  • Posypka cukrowa Dr. Oetkera
Wskazówki

Ciasto:

Krok 1

Mąkę wymieszaj z drożdżami, solą i cukrem.

maka, cukier, drożdże
Krok 2

Dodaj żółtka, ciepłe mleko i wodę

suche składniki, żółtka, ciepłe mleko i woda
Krok 3

Całość zagniataj za pomocą robota kuchennego z końcówką do ciast drożdżowych. Ciągle mieszając stopniowo dolewaj rum, a następnie rozpuszczone masło. Ugniataj ciasto przez około 10 minut.

um, rozpuszczone masło
Krok 4

Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Wykrawaj koła o średnicy 7,5 cm, a następnie mniejsze kółka o średnicy 3 cm. Oponki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.

wykrawanie donut'ów
Krok 5

W garnku rozgrzej tłuszcz. Smaż oponki z obu stron do uzyskania jasnobrązowego koloru. Usmażone pączki układaj na papierowym ręczniku.

usmażona donuty

Dekorowanie:

Krok 6

Gdy oponki wystygną, zacznij je dekorować. Torebki z lukrami zanurz w gorącej wodzie na ok. 3-5 minut. Wyjmij torebkę z naczynia i kilkakrotnie ugnieć, by wyrównać strukturę lukru. Przełóż lukry do miseczek. Udekoruj donaty kolorowymi lukrami oraz posypkami. Odstaw do zastygnięcia lukru.

Składniki
Ciasto:
  • 360 g mąki pszennej
  • 1 op. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
  • Szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 2 żółtka
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 50 ml ciepłej wody
  • 20 ml rumu
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 1,5 l oleju rzepakowego
Do dekoracji:
  • 2 Lukry gotowe różowe Dr. Oetkera
  • 2 Lukry gotowe klasyczne Dr. Oetkera
  • Mix dekoracji Nocne Niebo Dr. Oetkera
  • Perełki cukrowe Dr. Oetkera
  • Posypka cukrowa Dr. Oetkera
Ciasta drożdżowe ->

Przepisy z kategorii Ciasta drożdżowe