Ciasta drożdżowe

Donuty

Donuty

  • 04:00
  • 20
  • Średni
04:00
20
Średni

Donuty, czyli pyszne, słodkie krążki, idealne na każdą okazję! Od tradycyjnych pączków odróżnia je kształt i brak nadzienia, za to jeśli chodzi o polewę... Można fantazjować do woli! Ja dzisiaj postawiłam na kolorowe lukry i posypki. Jeżeli macie ochotę możecie użyć np. cukru z cynamonem, cukru pudru, czekolady, orzechów - opcji jest tyle, ile pomysłów! Donuty świetnie sprawdzą się jako słodki poczęstunek dla gości lub jako przekąska na urodzinach dziecka. Spróbuj je wykonać - to nic trudnego!

Składniki

Ciasto:
  • 360 g mąki pszennej
  • 1 op. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
  • Szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 2 żółtka
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 50 ml ciepłej wody
  • 20 ml rumu
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 1,5 l oleju rzepakowego
Do dekoracji:
  • 2 Lukry gotowe różowe Dr. Oetkera
  • 2 Lukry gotowe klasyczne Dr. Oetkera
  • Mix dekoracji Nocne Niebo Dr. Oetkera
  • Perełki cukrowe Dr. Oetkera
  • Posypka cukrowa Dr. Oetkera
Składniki
Ciasto:
  • 360 g mąki pszennej
  • 1 op. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
  • Szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 2 żółtka
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 50 ml ciepłej wody
  • 20 ml rumu
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 1,5 l oleju rzepakowego
Do dekoracji:
  • 2 Lukry gotowe różowe Dr. Oetkera
  • 2 Lukry gotowe klasyczne Dr. Oetkera
  • Mix dekoracji Nocne Niebo Dr. Oetkera
  • Perełki cukrowe Dr. Oetkera
  • Posypka cukrowa Dr. Oetkera
Zobacz ten przepis na ws.pl
Ciasta drożdżowe ->

Przepisy z kategorii Ciasta drożdżowe