1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Donuty

Donuty

donuty drożdżowe z różowym i białym lukrem i słodkimi kolorowymi posypkami - wszystkiego słodkiego
donuty drożdżowe z różowym i białym lukrem i słodkimi kolorowymi posypkami - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Donuty, czyli pyszne, słodkie krążki, idealne na każdą okazję! Od tradycyjnych pączków odróżnia je kształt i brak nadzienia, za to jeśli chodzi o polewę... można fantazjować do woli! Ja dzisiaj postawiłam na kolorowe lukry i posypki. Jeżeli macie ochotę możecie użyć, np. cukru z cynamonem, cukru pudru, czekolady, orzechów - opcji jest tyle, ile pomysłów! Donuty świetnie sprawdzą się jako słodki poczęstunek dla gości lub jako przekąska na urodzinach dziecka. Spróbuj je wykonać - to nic trudnego! 🍩 🍩

Przy okazji sprawdź nasz poradnik: Drożdże suszone instant - wszystko, co musisz o nich wiedzieć!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto drożdżowe na donuty:

  • Krok 1

    Mąkę wymieszaj z drożdżami, solą i cukrem.

    mąka i cukier w miskach, opakowanie drożdży instant dr. oetkera
  • Drożdże suszone instant Dr. Oetker

    Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!

  • Krok 2

    Dodaj żółtka, ciepłe mleko i wodę

    żółtka dodane do miski z mąką, cukrem i drożdżami, mleko i woda w miseczkach
  • Krok 3

    Całość zagniataj za pomocą robota kuchennego z końcówką do ciast drożdżowych. Ciągle mieszając, stopniowo dolewaj rum, a następnie rozpuszczone masło. Ugniataj ciasto przez około 10 minut.

    rum i rozpuszczone masło w miseczkach
  • Krok 4

    Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Wykrawaj koła o średnicy 7,5 cm, a następnie mniejsze kółka o średnicy 3 cm. Oponki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.

    wykrawanie donut'ów foremkami o średnicy 7,5 oraz 3 cm.
  • Krok 5

    W garnku rozgrzej tłuszcz. Smaż oponki z obu stron do uzyskania jasnobrązowego koloru. Usmażone pączki układaj na papierowym ręczniku.

    usmażone donuty na ręczniku papierowym

Dekorowanie donutów:

  • Krok 6

    Gdy oponki wystygną, zacznij je dekorować. Torebki z lukrami zanurz w gorącej wodzie na ok. 3-5 minut. Następnie wyjmij i kilkakrotnie ugnieć, by wyrównać strukturę lukru. Przełóż lukry do miseczek. Udekoruj donaty kolorowymi lukrami oraz posypkami. Odstaw do zastygnięcia lukru.

  • Lukier gotowy różowy Dr. Oetker

    Gotowy różowy lukier to bardzo prosta w przygotowaniu dekoracja dla Twoich wypieków. Różowa wersja powstała zwłaszcza z myślą o najmłodszych. Świetnie komponuje się z różnymi posypkami!

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/donuty

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej