1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Pieczone pierożki wigilijne

Pieczone pierożki wigilijne

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Wigilijne pieczone pierożki - złociste, kruche, z pysznym nadzieniem. Doskonałe do wigilijnego barszczu. Przygotowanie ich to czysta przyjemność. Z ciastem pracuje się bardzo łatwo, całość poszła mi wyjątkowo sprawnie. Polecam, tym bardziej, że można je przygotować na spokojnie wcześniej i zamrozić, a wystudzone ponownie odgrzać. Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, cukier i dokładnie wymieszaj.

  • Krok 2

    Następnie dodaj pozostałe składniki i zagnieć całość na jednolite ciasto.

  • Krok 3

    Włóż je do foliowego woreczka, szczelnie zamknij (użyj woreczka strunowego) i włóż do wysokiego naczynia z zimną wodą.

  • Krok 4

    Kiedy ciasto wyrośnie i wypłynie, oznacza to, że jest gotowe do przygotowania pierożków.

Farsz:

  • Krok 5

    W międzyczasie zabierz się za przygotowanie farszu, możesz go również przyrządzić wcześniej. Kapustę przepłucz, przełóż do garnka, dodaj opłukane suszone grzyby (jeżeli są w dużych kawałkach, pokrój je drobno), dolej wodę i całość gotuj do momentu, aż kapusta zmięknie.

  • Krok 6

    Cebulę pokrój bardzo drobno i podsmaż. Oczyszczone pieczarki drobno pokrój, wsyp na gorącą patelnię i podsmaż. Następnie dodaj je do kapusty, dopraw solą oraz pieprzem, po czym całość zagotuj. Jeżeli w farszu pojawi się za dużo wody, odlej ją.

Lepienie pierożków:

  • Krok 7

    Gotowe, wyrośnięte ciasto podziel na pół i wałkuj kolejno na płaty o grubości około 2 mm.

  • Krok 8

    Szklanką wycinaj kółka, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi. WAŻNE! W trakcie lepienia pierogów rozwałkowany płat ciasta przykryj folią spożywczą, aby nie obsychał.

  • Krok 9

    Piekarnik nagrzej do temperatury 220°C. Pierożki układaj na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Krok 10

    Następnie posmaruj je roztrzepanym jajkiem, wstaw do piekarnika i piecz około 13-15 minut.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej