1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tarta z winogronami

Tarta z winogronami

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Duża, rodzinna tarta ze słodkimi winogronami, migdałami i cynamonem zachwyci Cię swoim aromatem i delikatnym smakiem. Prosta w przygotowaniu i szybka – idealna na podwieczorek. Zapraszam. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 175°C. Formę do tarty o średnicy 27 cm wysmaruj tmasłem i oprósz mąką (jeśli nie posiadasz takiej formy, możesz użyć tortownicy).

  • Krok 2

    Wsyp do miski zawartość opakowania ciasta, dodaj żółtko, masło i śmietanę, po czym całość dokładnie zagnieć na jednolitą masę. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.

  • Krok 3

    Schłodzone ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru. Po rozwałkowaniu zdejmij górny arkusz papieru. Obracając ciasto do góry nogami, przełóż je do formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20-25 minut do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu przestudź.

Nadzienie:

  • Krok 4

    Winogrona umyj i osusz. Posiekane migdały połącz z cynamonem.

  • Krok 5

    W osobnej misce wymieszaj jajka ze śmietaną, cukrem i cukrem wanilinowym. Całość powinna być gęsta, nie wodnista!

  • Krok 6

    Na upieczony spód ciasta wysyp połowę migdałów z cynamonem, a następnie rozłóż winogrona. Na wierzch równomiernie wylej przygotowaną masę i posyp ją pozostałymi migdałami.

  • Krok 7

    Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piecz około 40 minut. Przed podaniem tartę dobrze wystudź.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej