1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tarta z winogronami

Tarta z winogronami

tarta z winogronami, migdałami i cynamonem, na cieście kruchym z gotowej mieszanki od dr. oetkera - wszystkiego słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

🍇 Duża, rodzinna tarta ze słodkimi winogronami, migdałami i cynamonem zachwyci Cię swoim aromatem i delikatnym smakiem. Prosta w przygotowaniu i szybka – idealna na podwieczorek. Zapraszam! :)

🍇 Zajrzyj przy okazji do naszego poradnika, jak zrobić idealny spód na tartę! :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na tartę z winogronami:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 175°C. Formę do tarty o średnicy 27 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką (jeśli nie posiadasz takiej formy, możesz użyć tortownicy).

  • Krok 2

    Wsyp do miski zawartość opakowania z ciastem kruchym od Dr. Oetkera, dodaj żółtko, pokrojone w kostkę zimne masło i śmietanę, po czym całość dokładnie zagnieć na jednolitą masę. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.

  • Krok 3

    Schłodzone ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru. Po rozwałkowaniu zdejmij górny arkusz papieru. Obracając ciasto do góry nogami, przełóż je do formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20-25 minut do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu przestudź.

  • Może się przydać

    Kuchenna rękawica silikonowa to znaczne ułatwienie w wyjmowaniu gorących blach z piekarnika. Rękawica jest dwustronna, co oznacza, że pasuje na obie dłonie.

Nadzienie:

  • Krok 4

    Winogrona umyj i osusz. Posiekane migdały połącz z cynamonem.

  • Krok 5

    W osobnej misce wymieszaj jajka ze śmietaną, cukrem i cukrem wanilinowym. Całość powinna być gęsta - nie wodnista!

  • Krok 6

    Na upieczony spód ciasta do tarty wysyp połowę migdałów z cynamonem, a następnie rozłóż winogrona. Na wierzch równomiernie wylej przygotowaną masę i posyp ją pozostałymi migdałami.

  • Krok 7

    Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piecz około 40 minut. Przed podaniem tartę dobrze wystudź.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-z-winogronami

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej