1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tarta a’la snickers

Tarta a’la snickers

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Tarta a’la snickers to moja kolejna propozycja intensywnie orzechowego deseru. Jeśli jesteście miłośnikami popularnych, orzechowych batonów, ta tarta na pewno skradnie Wasze podniebienia! Jej przygotowanie nie sprawi Wam trudności – to zaledwie kilka kroków i gotowe. :) W efekcie mamy pyszne ciacho, na kruchym spodzie, z intensywnie orzechowym kremem a wszystko oblane mleczną czekoladą. U kogo pojawi się dziś na stole? :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód:

  • Krok 1

    Orzeszki umieść w malakserze i zmiksuj na piasek.

    orzeszki w malakserze
  • Krok 2

    Przesyp do miski, dodaj pozostałe składniki.

    orzechy, mąka pszenna, masło, żółtka, woda, sól w misce
  • Krok 3

    Wszystkie składniki szybko zagnieć na jednolite ciasto.

    zagniecione ciasto w misce
  • Krok 4

    Ciasto podziel na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3 i wstaw do zamrażarki na około 30 minut.

    dwie porcje zagniecionego ciasta w folii spożywczej
  • Krok 5

    Schłodzoną większą część ciasta rozwałkuj pomiędzy arkuszami do pieczenia i przełóż wraz z papierem do pieczenia na dno formy o wymiarach 24 cm x 37 cm. Z mniejszej część zrób wałeczki i utwórz brzegi ciasta. Wyrównaj i zrób wgłębienia widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 190˚C i piecz około 20 minut do zrumienienia się ciasta. Upieczone ciasto wystaw z piekarnika i odstaw do przestudzenia.

    dno formy pokryte ciastem

Nadzienie:

  • Krok 1

    Masę kajmakową wyłóż na spód ciasta.

    masa kajmakowa
  • Krok 2

    Z porcji orzeszków odłóż garść do dekoracji, pozostałymi posyp wierzch ciasta.

    masa kajmakowa z orzeszkami ziemnymi
  • Krok 3

    Śmietankę zagotuj i odstaw z palnika, dodaj kawałki czekolady i odstaw na kilka minut.

    śmietanka z czekoladą w garnuszku
  • Krok 4

    Po tym czasie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Przelej przez sitko, pozbywając się ewentualnych grudek. Czekoladę przelej na wierzch ciasta i odstaw do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Przed podaniem udekoruj posiekanymi orzeszkami i kawałkami cukierków lub batonikiem Snickers.

    polewa czekoladowa w garnuszku

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej