Ciasta kruche i tarty

Tarta a’la snickers

Tarta a’la snickers

  • 01:00
  • 12
  • Łatwy
01:00
12
Łatwy

Tarta a’la snickers to moja kolejna propozycja intensywnie orzechowego deseru. Jeśli jesteście miłośnikami popularnych, orzechowych batonów, ta tarta na pewno skradnie Wasze podniebienia! Jej przygotowanie nie sprawi Wam trudności – to zaledwie kilka kroków i gotowe. :) W efekcie mamy pyszne ciacho, na kruchym spodzie, z intensywnie orzechowym kremem a wszystko oblane mleczną czekoladą. U kogo pojawi się dziś na stole? :)

Składniki

Spód:
  • 100 g orzeszków ziemnych bez soli
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • Szczypta soli
  • 150 g zimnego masła
  • 4 łyżki wody
  • 2 żółtka
Nadzienie:
  • 500 g masy krówkowej
  • 80 g orzeszków ziemnych solonych
  • 80 g orzeszków ziemnych solonych
  • 200 g czekolady mlecznej
Dodatkowo:
  • 20 g orzeszków ziemnych
  • Kilka cukierków Snickers lub batonik Snickers
  • sól morska do oprószenia
Wskazówki

Spód:

Krok 1

Orzeszki umieść w malakserze i zmiksuj na piasek.

Krok 2

Przesyp do miski, dodaj pozostałe składniki.

Krok 3

Wszystkie składniki szybko zagnieć na jednolite ciasto.

Krok 4

Ciasto podziel na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3 i wstaw do zamrażarki na około 30 minut.

Krok 5

Schłodzoną większą część ciasta rozwałkuj pomiędzy arkuszami do pieczenia i przełóż wraz z papierem do pieczenia na dno formy o wymiarach 24 cm x 37 cm. Z mniejszej część zrób wałeczki i utwórz brzegi ciasta. Wyrównaj i zrób wgłębienia widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 190˚C i piecz około 20 minut do zrumienienia się ciasta. Upieczone ciasto wystaw z piekarnika i odstaw do przestudzenia.

Nadzienie:

Krok 6

Masę kajmakową wyłóż na spód ciasta.

Krok 7

Z porcji orzeszków odłóż garść do dekoracji, pozostałymi posyp wierzch ciasta.

Krok 8

Śmietankę zagotuj i odstaw z palnika, dodaj kawałki czekolady i odstaw na kilka minut.

Krok 9

Po tym czasie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Przelej przez sitko, pozbywając się ewentualnych grudek. Czekoladę przelej na wierzch ciasta i odstaw do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Przed podaniem udekoruj posiekanymi orzeszkami i kawałkami cukierków lub batonikiem Snickers.

Składniki
Spód:
  • 100 g orzeszków ziemnych bez soli
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • Szczypta soli
  • 150 g zimnego masła
  • 4 łyżki wody
  • 2 żółtka
Nadzienie:
  • 500 g masy krówkowej
  • 80 g orzeszków ziemnych solonych
  • 80 g orzeszków ziemnych solonych
  • 200 g czekolady mlecznej
Dodatkowo:
  • 20 g orzeszków ziemnych
  • Kilka cukierków Snickers lub batonik Snickers
  • sól morska do oprószenia
Ciasta kruche i tarty ->

Przepisy z kategorii Ciasta kruche i tarty