Ciasta kruche i tarty

Tarta z rabarbarem i kremem waniliowym

Tarta z rabarbarem i kremem waniliowym

  • 02:00
  • 12
  • Średni
02:00
12
Średni

Tarty na słodko to jedne z moich ulubionych letnich deserów. Korzystając z sezonu, w tym przepisie wykorzystałam rabarbar, którego kwaskowatość doskonale równoważy słodki krem waniliowy. Pyszna, spróbuj koniecznie!

Składniki

Ciasto kruche:
  • 150 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka wody
Nadzienie rabarbarowo – truskawkowe:
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 150 g truskawek
  • 2 łyżeczki Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
Krem waniliowy:
  • 4 żółtka
  • 70 g cukru
  • 15 g maki pszennej
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub ziarenka z Laski wanilii Boubon z Madagascaru Dr. Oetkera)
  • 200 ml mleka
  • 50 g masła
  • 125 g serka mascarpone
Do dekoracji:
  • pokruszona beza
Składniki
Ciasto kruche:
  • 150 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka wody
Nadzienie rabarbarowo – truskawkowe:
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 150 g truskawek
  • 2 łyżeczki Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
Krem waniliowy:
  • 4 żółtka
  • 70 g cukru
  • 15 g maki pszennej
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub ziarenka z Laski wanilii Boubon z Madagascaru Dr. Oetkera)
  • 200 ml mleka
  • 50 g masła
  • 125 g serka mascarpone
Do dekoracji:
  • pokruszona beza
Zobacz ten przepis na ws.pl
Ciasta kruche i tarty ->

Przepisy z kategorii Ciasta kruche i tarty