1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tarta z rabarbarem i kremem waniliowym

Tarta z rabarbarem i kremem waniliowym

kawałek tarty z rabarbarem, truskawkami i kremem waniliowym, posypanej pokruszoną bezą białą i czerwoną - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Tarty na słodko to jedne z moich ulubionych letnich deserów. Korzystając z sezonu, w tym przepisie wykorzystałam rabarbar, którego kwaskowatość doskonale równoważy słodki krem waniliowy. Pyszna, spróbuj koniecznie! 🍓 ☕

A jeśli chcesz poznać tajniki pieczenia tart, to koniecznie przeczytaj nasze wskazówki, jak zrobić idealny spód na tartę!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta na tartę z rabarbarem:

  • Krok 1

    Formę do tarty wysmaruj masłem i oprósz mąką.

     

     

  • Może się przydać

    Okrągła płaska forma z serii Tradition to świetny wybór do wypiekania tarty, biszkoptu oraz ciast z owocami. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego dajemy na nie 5 lat gwarancji!

  • Krok 2

    Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone zimne masło, żółtka i łyżkę wody. Ciasto szybko wyrób, uformuj w kulę i zawiń w folię spożywczą. Schłodź w lodówce przez minimum 30 minut.

  • Krok 3

    Schłodzone ciasto rozwałkuj na lekko oprószonym mąką blacie. Wyłóż nim formę do tarty, nadmiar ciasta usuń za pomocą noża. Nakłuj ciasto widelcem i włóż do zamrażarki na 20 minut.

  • Krok 4

    Piekarnik rozgrzej do 185°C, wstaw do niego schłodzone ciasto i piecz przez około 25 minut, do zrumienienia. Upieczony spód wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Nadzienie rabarbarowo-truskawkowe:

  • Krok 5

    Umyty rabarbar obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Podduś go przez kilka minut na rozgrzanej patelni z 3 łyżkami cukru.

  • Krok 6

    Kiedy rabarbar przestygnie, przełóż go do wysokiego pojemnika i dodaj umyte truskawki bez szypułek. Owoce zmiksuj blenderem na delikatny mus.

  • Krok 7

    Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, po czym podgrzej ją do rozpuszczenia (nie gotuj!). Płynną żelatynę przelej do pojemnika z musem owocowym i energicznie wymieszj rózgą.

  • Może się przydać

    Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.

  • Krok 8

    Tak przygotowany mus przelej na upieczony wcześniej spód tarty i wstaw do lodówki na czas przygotowania kremu, aby stężał.

Krem waniliowy:

  • Krok 9

    Żółtka zmiksuj z cukrem na jasny, puszysty krem. Dodaj obie mąki, ekstrakt waniliowy (lub ziarenka z laski wanilii) i 50 ml mleka - zmiksuj.

  • Krok 10

    Pozostałe mleko zagotuj z masłem.

  • Krok 11

    Na wrzące mleko wlej masę żółtkową, zmniejsz moc palnika i gotuj jak budyń, energicznie mieszając rózgą i uważając, aby się nie przypalił. Krem przełóż do miseczki, przykryj folią spożywczą tak, aby stykała się z budyniem i odstaw do przestygnięcia, po czym wstaw go do lodówki na pół godziny.

  • Krok 12

    Schłodzony krem zmiksuj z mascarpone.

  • Krok 13

    Gotowy krem przełóż na schłodzoną wcześniej tartę z warstwą rabarbarowo-truskawkową i schłodź przez noc w lodówce. Udekoruj pokruszoną bezą.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-z-rabarbarem-i-kremem-waniliowym

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej