Tarta z rabarbarem i kremem waniliowym

Tarty na słodko to jedne z moich ulubionych letnich deserów. Korzystając z sezonu, w tym przepisie wykorzystałam rabarbar, którego kwaskowatość doskonale równoważy słodki krem waniliowy. Pyszna, spróbuj koniecznie!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Krok 1
-
Krok 1
Formę do tarty wysmaruj masłem i oprósz mąką.
-
Krok 2
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone zimne masło, żółtka i łyżkę wody. Ciasto szybko wyrób, uformuj w kulę i zawiń w folię spożywczą. Schłódź w lodówce przez minimum 30 minut.
-
Krok 3
Schłodzone ciasto rozwałkuj na lekko oprószonym mąkę blacie. Wyłóż nim formę do tarty, nadmiar ciasta usuń za pomocą noża. Nakłuj ciasto widelcem i włóż do zamrażarki na 20 minut.
-
Krok 4
Piekarnik rozgrzej do 185°C, wstaw do niego schłodzone ciasto i piecz przez około 25 minut, do zrumienienia.
Upieczony spód wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Nadzienie rabarbarowo-truskawkowe:
-
Krok 5
Umyty rabarbar obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Podduś go przez kilka minut na rozgrzanej patelni z 3 łyżkami cukru.
-
Krok 6
Kiedy przestygnie, przełóż go do wysokiego pojemnika, dodaj umyte truskawki bez szypułek. Owoce zmiksuj blenderem na delikatny mus.
-
Krok 7
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody, po czym podgrzej ją do rozpuszczenia. Płynną żelatynę przelej do pojemnika z musem owocowym i energicznie wymieszj rózgą.
-
Krok 8
Tak przygotowany mus przelej na upieczony wcześniej spód i wstaw do lodówki na czas przygotowania kremu, aby stężał.
Krem waniliowy:
-
Krok 9
Żółtka zmiksuj z cukrem na jasny, puszysty krem. Dodaj mąkę, ekstrakt waniliowy (lub wyskrobane ziarenka z laski wanilii) 50 ml mleka i zmiksuj.
-
Krok 10
Pozostałe mleko zagotuj z masłem.
-
Krok 11
Na wrzące mleko wlej masę żółtkową, zmniejsz moc palnika i gotuj jak budyń, energicznie mieszając rózgą i uważając, aby się nie przypaliło. Krem przełóż do miseczki, przykryj folią spożywczą, tak aby stykała się z budyniem i odstaw do przestygnięcia, po czym wstaw go do lodówki na pół godziny.
-
Krok 12
Schłodzony krem zmiksuj z 1/2 opakowania mascarpone.
-
Krok 13
Gotowy krem przełóż na schłodzoną wcześniej tartę z warstwą rabarbarowo-truskawkową i schłodź przez noc w lodówce. Udekoruj pokruszoną bezą.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze