1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tarta z rabarbarem i kremem waniliowym

Tarta z rabarbarem i kremem waniliowym

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Tarty na słodko to jedne z moich ulubionych letnich deserów. Korzystając z sezonu, w tym przepisie wykorzystałam rabarbar, którego kwaskowatość doskonale równoważy słodki krem waniliowy. Pyszna, spróbuj koniecznie!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Krok 1

  • Krok 1

    Formę do tarty wysmaruj masłem i oprósz mąką.

     

     

  • Krok 2

    Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone zimne masło, żółtka i łyżkę wody. Ciasto szybko wyrób, uformuj w kulę i zawiń w folię spożywczą. Schłódź w lodówce przez minimum 30 minut.

  • Krok 3

    Schłodzone ciasto rozwałkuj na lekko oprószonym mąkę blacie. Wyłóż nim formę do tarty, nadmiar ciasta usuń za pomocą noża. Nakłuj ciasto widelcem i włóż do zamrażarki na 20 minut.

  • Krok 4

    Piekarnik rozgrzej do 185°C, wstaw do niego schłodzone ciasto i piecz przez około 25 minut, do zrumienienia.
    Upieczony spód wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Nadzienie rabarbarowo-truskawkowe:

  • Krok 5

    Umyty rabarbar obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Podduś go przez kilka minut na rozgrzanej patelni z 3 łyżkami cukru.

  • Krok 6

    Kiedy przestygnie, przełóż go do wysokiego pojemnika, dodaj umyte truskawki bez szypułek. Owoce zmiksuj blenderem na delikatny mus.

  • Krok 7

    Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody, po czym podgrzej ją do rozpuszczenia. Płynną żelatynę przelej do pojemnika z musem owocowym i energicznie wymieszj rózgą.

  • Krok 8

    Tak przygotowany mus przelej na upieczony wcześniej spód i wstaw do lodówki na czas przygotowania kremu, aby stężał.

Krem waniliowy:

  • Krok 9

    Żółtka zmiksuj z cukrem na jasny, puszysty krem. Dodaj mąkę, ekstrakt waniliowy (lub wyskrobane ziarenka z laski wanilii) 50 ml mleka i zmiksuj.

  • Krok 10

    Pozostałe mleko zagotuj z masłem.

  • Krok 11

    Na wrzące mleko wlej masę żółtkową, zmniejsz moc palnika i gotuj jak budyń, energicznie mieszając rózgą i uważając, aby się nie przypaliło. Krem przełóż do miseczki, przykryj folią spożywczą, tak aby stykała się z budyniem i odstaw do przestygnięcia, po czym wstaw go do lodówki na pół godziny.

  • Krok 12

    Schłodzony krem zmiksuj z 1/2 opakowania mascarpone.

  • Krok 13

    Gotowy krem przełóż na schłodzoną wcześniej tartę z warstwą rabarbarowo-truskawkową i schłodź przez noc w lodówce.  Udekoruj pokruszoną bezą.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej