Ciasto z budyniem i brzoskwiniami



Gdy klasyka spotyka 艣wie偶y twist – deser, który zaskoczy Twoje kubki smakowe 馃崙馃尶
Ma艣lane, pó艂kruche ciasto z budyniem i karmelizowanymi brzoskwiniami – deser, który 艂膮czy klasyk臋 z nut膮 nowoczesno艣ci. Delikatny, kruchy spód rozp艂ywa si臋 w ustach, tworz膮c idealn膮 baz臋 dla aksamitnego budyniu. Na wierzchu – soczyste po艂ówki brzoskwi艅 karmelizowane w ma艣le i br膮zowym cukrze, z dodatkiem 艣wie偶ego tymianku, który nadaje ca艂o艣ci lekko zio艂owej, intryguj膮cej 艣wie偶o艣ci. Ka偶dy k臋s to harmonia s艂odyczy, ma艣lano艣ci i owocowej kwaskowato艣ci – idealny na letnie popo艂udnia, ale i od艣wi臋tne spotkania馃挍
Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz M膮ka Polka.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Sp贸d z ciasta p贸艂kruchego
-
Krok 1
M膮k臋 przesiej do miski, wymieszaj z suchymi sk艂adnikami, po czym dodaj mokre i krótko zagnie膰 do po艂膮czenia si臋 sk艂adników.
-
Krok 2
Z porcji ciasta od艂ó偶 1/3, reszt臋 wy艂ó偶 na spód formy o wymiarach 24 x 28 cm wy艂o偶onej papierem do pieczenia.
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz do zrumienienia oko艂o 20 minut.
Budy艅
-
Krok 3
W garnku zagotuj 600 ml mleka z mas艂em i cukrem. W pozosta艂臋j porcji wymieszaj proszek budyniowej i przelej kiedy mleko b臋dzie zbli偶a艂o si臋 do wrzenia. Zagotuj budydy艅, ca艂y czas energicznie mieszaj膮c.
-
Krok 4
Budy艅 przelej do miseczki i przykryj foli膮 tak, by styka艂a si臋 z budyniem.
-
Krok 5
Na upieczony i wystudzony spód wy艂ó偶 równomiernie budy艅.
Karmelizowane brzoskwinie
-
Krok 6
Rozgrzej patelnie, dodaj cukier i tymianek. Prze艂ó偶 brzoskwinie i karmelizuj przez kilka minut z ka偶dej strony.
-
Krok 7
Skarmelizowane brzoskwinie wy艂ó偶 na warstw臋 bydyniu. Wierzch przykryj kawa艂kami ciasta.
-
Krok 8
Piecz w 180°C oko艂o 45 minut.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-z-owocami/ciasto-z-budyniem-i-brzoskwiniami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze