1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Ciasta z owocami
  4. Ciasto z budyniem i brzoskwiniami

Ciasto z budyniem i brzoskwiniami

ciasto z budyniem i brzoskwiniami wszystkiego s艂odkiego
ciasto z budyniem i brzoskwiniami wszystkiego s艂odkiego
Magda - zdj臋cie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Gdy klasyka spotyka 艣wie偶y twist – deser, który zaskoczy Twoje kubki smakowe 馃崙馃尶

Ma艣lane, pó艂kruche ciasto z budyniem i karmelizowanymi brzoskwiniami – deser, który 艂膮czy klasyk臋 z nut膮 nowoczesno艣ci. Delikatny, kruchy spód rozp艂ywa si臋 w ustach, tworz膮c idealn膮 baz臋 dla aksamitnego budyniu. Na wierzchu – soczyste po艂ówki brzoskwi艅 karmelizowane w ma艣le i br膮zowym cukrze, z dodatkiem 艣wie偶ego tymianku, który nadaje ca艂o艣ci lekko zio艂owej, intryguj膮cej 艣wie偶o艣ci. Ka偶dy k臋s to harmonia s艂odyczy, ma艣lano艣ci i owocowej kwaskowato艣ci – idealny na letnie popo艂udnia, ale i od艣wi臋tne spotkania馃挍

Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz M膮ka Polka.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Sp贸d z ciasta p贸艂kruchego

  • Krok 1

    M膮k臋 przesiej do miski, wymieszaj z suchymi sk艂adnikami, po czym dodaj mokre i krótko zagnie膰 do po艂膮czenia si臋 sk艂adników.

    w misie robota m膮ka obok proszek do pieczenia dr. oetkera
  • Krok 2

    Z porcji ciasta od艂ó偶 1/3, reszt臋 wy艂ó偶 na spód formy o wymiarach 24 x 28 cm wy艂o偶onej papierem do pieczenia.

    Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz do zrumienienia oko艂o 20 minut.

    w formie wy艂o偶ony sp贸d do ciasta

Budy艅

  • Krok 3

    W garnku zagotuj 600 ml mleka z mas艂em i cukrem. W pozosta艂臋j porcji wymieszaj proszek budyniowej i przelej kiedy mleko b臋dzie zbli偶a艂o si臋 do wrzenia. Zagotuj budydy艅, ca艂y czas energicznie mieszaj膮c.

    w garnku na p艂ycie mleko z mas艂em
  • Krok 4

    Budy艅 przelej do miseczki i przykryj foli膮 tak, by styka艂a si臋 z budyniem.

    budy艅 w g艂臋bokim talerzu przykryty foli膮 spo偶ywcz膮
  • Krok 5

    Na upieczony i wystudzony spód wy艂ó偶 równomiernie budy艅.

    upieczony sp贸d ciasta

Karmelizowane brzoskwinie

  • Krok 6

    Rozgrzej patelnie, dodaj cukier i tymianek. Prze艂ó偶 brzoskwinie i karmelizuj przez kilka minut z ka偶dej strony.

    patelnia z rozpuszczonym mas艂em i 艣wie偶ym tymiankiem
  • Krok 7

    Skarmelizowane brzoskwinie wy艂ó偶 na warstw臋 bydyniu. Wierzch przykryj kawa艂kami ciasta.

    ciasto z budyniem i brzoskwiniami w du偶ej blaszce przed pieczeniem
  • Krok 8

    Piecz w 180°C oko艂o 45 minut.

    ciasto z budyniem i brzoskwiniami na kratce do studzenia
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-z-owocami/ciasto-z-budyniem-i-brzoskwiniami

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej