1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Ciasteczka świąteczne

Ciasteczka świąteczne

świąteczne kruche ciasteczka korzenne, waniliowe, kakaowe i z makiem
świąteczne kruche ciasteczka korzenne, waniliowe, kakaowe i z makiem
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

A gdyby tak przygotować 4 rodzaje świątecznych ciasteczek za jednym zamachem? 🍪🍪🍪 Jedną porcję kruchego ciasta wystarczy podzielić na równe części. Dodaj kakao, mak, wanilię i korzenną przyprawę, a puszka na ciastka zapełni się w jeden wieczór!

Ciasteczka świąteczne w czterech smakach to idealny, słodki kompromis - każdy może wybrać coś dla siebie i rozkoszować się ulubionymi ciastkami w ten piękny, bożonarodzeniowy czas🎄🎅🏼

Kruche i delikatne, wprost rozpływają się w ustach. Do przygotowania ciasteczek świątecznych wykorzystaj dekoracyjny stempel z motywem choinki, renifera czy śnieżynek. Będą nie tylko pyszne, ale i ucieszą oko wszystkich smakoszy😍

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Mąka Polka.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie kruchego ciasta

  • Krok 1

    Wszystkie skladniki na kruche ciasto zagnieć krótko do połączenia składników. 

    zagniecione ciasto na ciasteczka świąteczne
  • Krok 2

    Całośćpodziel na 4 równe porcje. Do pierwszej z nich dodaj cukier z wanilią Bourbon. Zagnieć.

    cukier z wanilią Dr. Oekera użyty do kruchych ciasteczek
  • Krok 3

    Do drugiej mak i zagnieć do połączenia się składników.

    mak w różowej miseczce do ciasta na świąteczne ciasteczka
  • Krok 4

    Do kolejnej przyprawę korzenną, zagnieć.

    przyprawa korzenna Dr. Oetkera do kruchego ciasta na ciasteczka świąteczne
  • Krok 5

    Do ostatniej kakao.

    w miseczce ciemne kakao
  • Krok 6

    Wszystkie porcje ciasta owiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na pół godziny.

    4 porcje ciasta kruchego owinięte w folię
  • Krok 7

    Blat oprósz niewielką ilością mąki. Każdą z porcji ciasta rozwałkuj i wycinaj ciasteczka.

    rozwałkowane ciasto na ciasteczka świąteczne
  • Krok 8

    Odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku do180°C i piecz około 12 minut do zarumienienia się ciastek.

    na blaszce nieupieczone ciasteczka
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Kratka do studzenia ciast i ciasteczek Wilton o wymiarach 40,6 x 25,4 cm to niezastąpiony gadżet w każdej kuchni. Wykonana z wysokogatunkowej stali, odpornej na zniszczenia. Po wyjęciu wypieków z pieca umieszczamy je bezpośrednio na kratce – zapewnia to równomierny dopływ powietrza i zapobiega zaparzaniu się jeszcze ciepłego ciasta. Dzięki temu nasze wypieki szybko stygną i nie tracą na jakości.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasteczka/ciasteczka-swiateczne

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej