1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Gofry biszkoptowe

Gofry biszkoptowe

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Gofry biszkoptowe będą idealnym pomysłem na słodki początek weekendu! Pyszne, lekkie i chrupiące gofry przypadną do gustu najmłodszym, ale z apetytem zjedzą je także starsi :) Gofry często kojarzą się z letnim wypoczynkiem, więc aktualna słoneczna pogoda szczególnie sprzyja smażeniu gofrów :) Ja lubię gofry ze sprawdzonymi, klasycznymi i smacznymi dodatkami. Dlatego najczęściej wybieram domową bitą śmietanę i świeże owoce polane sosem czekoladowym. Dziś postawiłam na maliny i borówki, czyli słodko-kwaśny smak nadchodzącego lata! A Wy lubicie gofry? Często przygotowujecie domowe wersje gofrów? Serdecznie zapraszam po przepis - mam nadzieję, że zaczniecie weekend z moimi goframi biszkoptowymi :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto

  • Krok 1

    Gofrownicę rozgrzej do maksymalnej temperatury.

  • Krok 2

    Do miski przelej mleko, dodaj mąkę, budyń z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

  • Krok 3

    Żółtka oddziel od białek.Dodaj żółtka oraz olej, zmiksuj.

  • Krok 4

    Białka wbij do osobnej miski, zmiksuj na sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżce cukier. Miksowałam do uzyskania sztywnej piany.

  • Krok 5

    Wszystkie składniki wymieszaj delikatnie rózgą.

  • Krok 6

    Gofrownicę posmaruj pędzelkiem niewielką ilością oleju. Gofry smaż do zrumienienia.

Dodatkowo

  • Krok 7

    Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder wymieszany ze Śmietan-fixem.

  • Krok 8

    Gofry podawaj z ubitą śmietanką, owocami i polanym sosem czekoladowym.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej