1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Karmelowe kostki z solą morską

Karmelowe kostki z solą morską

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Karmelowe kostki z solą morską to mój pomysł na miłe zakończenie tygodnia. Przepis jest bardzo prosty – potrzebujecie zaledwie pięciu składników. Już podczas przygotowywania deseru poczujecie piękny zapach karmelu, który opanuje Waszą kuchnię. Gotową masę karmelową wystarczy posypać solą morską i wstawić na 1-2h do lodówki. Gotowe! Polecam jako weekendową przekąskę.

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Foremkę o wymiarach 21x21cm wyłóż papierem do pieczenia. Z podanej proporcji cukru odmierz 200 g i wsyp do garnka z grubszym dnem. Ustaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj, aż się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru. Następnie dodaj pozostałą część cukru, śmietankę, masło i sól morską.

    cukier, śmietanka, masło w miseczkach, cukier z wanilią bez glutenu
  • Krok 2

    Podgrzewaj na średniej mocy co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką, aż cukier się rozpuści, a cała masa lekko zgęstnieje i po nabraniu na łyżkę będzie lekko ciągnąca (jeśli masz termometr elektroniczny podgrzewaj do temperatury 118°C ).

    sos karmelowy w garnuszku
  • Krok 3

    Zdejmij garnek z palnika, dodaj do masy cukier z wanilią i miksuj całość mikserem przez ok. 10 min, aż masa nieco się rozjaśni i zgęstnieje.

    sos karmelowy w misce
  • Krok 4

    Następnie przełóż ją do formy, wyrównaj, posyp solą morską i wstaw do lodówki do stężenia na ok. 1-2 h. Po tym czasie pokrój na małe kawałki.

    kostki karmelowe w formie wyłożonej papierem do pieczenia

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej