Karmelowe kostki z solą morską
Karmelowe kostki z solą morską to mój pomysł na miłe zakończenie tygodnia. Przepis jest bardzo prosty – potrzebujesz zaledwie pięciu składników. Już podczas przygotowywania deseru poczujesz piękny zapach karmelu, który opanuje Twoją kuchnię. Gotową masę karmelową wystarczy posypać solą morską i wstawić na 1–2 godziny do lodówki. Gotowe! Polecam jako weekendową przekąskę. 💙
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie karmelowych kostek z solą morską:
-
Krok 1
Foremkę o wymiarach 21 cm x 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z podanej porcji cukru odmierz 200 g i wsyp do garnka z grubszym dnem. Ustaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj, aż się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru. Następnie dodaj pozostałą część cukru, śmietankę, masło i sól morską.
-
Krok 2
Podgrzewaj na średniej mocy, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką, aż cukier się rozpuści, a cała masa lekko zgęstnieje i po nabraniu na łyżkę będzie lekko ciągnąca. Jeśli masz kuchenny termometr elektroniczny, podgrzewaj do temperatury 118°C.
-
Krok 3
Zdejmij garnek z palnika, dodaj do masy cukier z wanilią i miksuj przez ok. 10 minut, aż masa nieco się rozjaśni i zgęstnieje.
-
Krok 4
Następnie przełóż ją do formy, wyrównaj, posyp solą morską i wstaw do lodówki do stężenia na ok. 1-2 godziny. Po tym czasie pokrój na małe kawałki.
-
Może się przydać
Kwadratowa forma w stylu Retro od Dr. Oetkera sprawdzi się do wypieku brownie oraz przygotowania wielu innych deserów. Forma pokryta jest powłoką zapobiegającą przywieraniu, dzięki czemu zawsze z łatwością wyjmiesz swoje wypieki! 💙
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/karmelowe-kostki-z-sola-morska |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze