1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Karmelowe kostki z solą morską

Karmelowe kostki z solą morską

Karmelowe kostki z solą morską - Wszystkiego Słodkiego
Karmelowe kostki z solą morską - Wszystkiego Słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Karmelowe kostki z solą morską to mój pomysł na miłe zakończenie tygodnia. Przepis jest bardzo prosty – potrzebujesz zaledwie pięciu składników. Już podczas przygotowywania deseru poczujesz piękny zapach karmelu, który opanuje Twoją kuchnię. Gotową masę karmelową wystarczy posypać solą morską i wstawić na 1–2 godziny do lodówki. Gotowe! Polecam jako weekendową przekąskę. 💙

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie karmelowych kostek z solą morską:

  • Krok 1

    Foremkę o wymiarach 21 cm x 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z podanej porcji cukru odmierz 200 g i wsyp do garnka z grubszym dnem. Ustaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj, aż się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru. Następnie dodaj pozostałą część cukru, śmietankę, masło i sól morską.

    cukier, śmietanka i masło w osobnych miseczkach oraz opakowanie cukru z wanilią bez glutenu od dr. oetkera
  • Krok 2

    Podgrzewaj na średniej mocy, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką, aż cukier się rozpuści, a cała masa lekko zgęstnieje i po nabraniu na łyżkę będzie lekko ciągnąca. Jeśli masz kuchenny termometr elektroniczny, podgrzewaj do temperatury 118°C.

    sos karmelowy w garnku na kuchence
  • Krok 3

    Zdejmij garnek z palnika, dodaj do masy cukier z wanilią i miksuj przez ok. 10 minut, aż masa nieco się rozjaśni i zgęstnieje.

    zmiksowany sos karmelowy w garnku
  • Krok 4

    Następnie przełóż ją do formy, wyrównaj, posyp solą morską i wstaw do lodówki do stężenia na ok. 1-2 godziny. Po tym czasie pokrój na małe kawałki.

    masa karmelowa na kostki karmelowe z solą morską w kwadratowej formie wyłożonej papierem do pieczenia
  • Może się przydać

    Kwadratowa forma w stylu Retro od Dr. Oetkera sprawdzi się do wypieku brownie oraz przygotowania wielu innych deserów. Forma pokryta jest powłoką zapobiegającą przywieraniu, dzięki czemu zawsze z łatwością wyjmiesz swoje wypieki! 💙

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/karmelowe-kostki-z-sola-morska

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej